Με ευκαιρία τη διαβούλευση για το σχέδιο νόμουΟι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες έχουν μεγάλη εφαρμογή στη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη. Το πιο απτό σημείο εφαρμογής είναι η κινητή τηλεφωνία. Για να διαλύσω πιθανές επιχειρηματολογίες των «τριών αδελφών» (δηλ. των τριών κυρίαρχων εταιριών κινητής τηλεφωνίας), επισημαίνω ότι συντάσσομαι με την τεχνολογική εξέλιξη (και προφανώς τη κινητή τηλεφωνία), με παράλληλο, όμως, κοινωνικό έλεγχο, ώστε το υποκείμενο της χρήσης της, ο άνθρωπος, να μπορεί να ρυθμίζει τη διαχείριση της. Και όχι το κέρδος με επικοινωνιακά τερτίπια να επιβάλει συμπεριφορές. Ο dr. King στις ΗΠΑ, στο σύγγραμμά του με τίτλο «Οι ενσυνείδητες διαδικασίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι διαδικασίες που η ανθρώπινη γνώση ανακάλυψε έχουν μετατρέψει το υποκείμενο της κρίσης σε αντικείμενο ανεξέλεγκτης εφαρμογής. Και αυτό είναι το νέο διακύβευμα του μεταλλασσόμενου καπιταλισμού του 21ου αιώνα. Γεννάται μια νέα, κυρίαρχη, κοινωνική, εξουσιαστική ομάδα η «φράξια (όπως την ονομάζει) της γνώσης» που διαπερνά όλα τα πολιτικά φάσματα και κοινωνικές ιδεολογίες και έχουν μετατρέψει τον άνθρωπο σε αντικείμενο διαχείρισης.

Δύο αρχικές επισημάνσεις

Το σχέδιο νόμου κινείται προς την επίλυση πάγιων θεμάτων στο χώρο κυρίως της κινητής τηλεφωνίας. Είναι αναγκαίες, ομως, δύο αρχικές επισημάνσεις. Πρώτον, η απουσία της συμμετοχής των πολιτών και άρα η απουσία του κοινωνικού ελέγχου. Η παντελής απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χωροθέτηση της τοποθέτησης των κεραιοσυστημάτων. Υπενθυμίζω πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Αυγή», στο οποίο αναφέρεται ότι σε πόλλές ευρωπαϊκές χώρες «το που θα εγκατασταθούν τα αναγκαία κεραιοσυστήματα είναι αρμοδιότητα των περιφερειών και των Δήμων». Στο Σχέδιο Νόμου απουσιάζει ο ρόλος τους, κατ’ εκτίμηση μου με παρέμβαση των «τριών αδελφών», επειδή φοβούνται τον έλεγχο των αιρετών των ΟΤΑ από την κοινωνία των πολιτών.
Δεύτερον, το σχέδιο νόμου αγνοεί τις συνέπειες των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στο περιβάλλον. Θεωρώ απαράδεκτο για την οικολογική ισορροπία της πανίδας και χλωρίδας την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων σε περιοχές Natura, πολύ περισσότεερο χωρίς την έγκριση των αρμοδίων για τις περιοχές αυτές αρχών ή των ανεξαρτήτων φορέων διαχείρησης. Ούτε είναι δυνατόν σε δασικές περιοχές να παραβιάζεται η δασική νομοθεσία με κτίσματα για την εγκατασταση κεραιοσυστημάτων, τα οποία είναι αυθαίρετα και σε μέγεθος που παραβιάζει ευθέως το δασικό χαρακτήρα της περιοχής.

Περί ορίων

Τα όρια της Ελλάδας ορίζονται από το ΦΕΚ 1105/B/6-9-2000 με βάση τον νόμο 3431 (ΦΕΚ 13/Α/3-2-2006), άρθρο 31, §2. Τα όρια της Ελλάδας ορίστηκαν από την ΕΕΑΕ (Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) που έλαβε ως οδηγό ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως όρια και θεώρησε καλό να θέσει τα δικά της 60% και 70% κάτω από αυτό το εξωφρενικά υψηλό όριο (ICNIRP του 1998). Με βάση την οδηγία του ICNIRP έχουν υπολογίσει τα όριά τους και κάποιες άλλες χώρες...
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είναι πιο προσεκτικός από τις ελληνικές αρχές, σε ανακοίνωσή του τον Ιούνιο του 2011, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στην παγκόσμια κοινότητα με δημόσια επίσημη ανακοίνωση, αναφέροντας οτι από τις χιλιάδες μελέτες που έχουν γίνει από περίπου το 1990 και μετά, υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανή καρκινογέννεση στους ανθρώπους από τη μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων και συσκευών, που εκπέμπουν από 0,1-2 Watt στις συχνότητες 450-2.700 MHz, σύμφωνα με μελέτες που εξέτασε και αξιολόγησε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου. Τα όρια πιθανής καρκινογέννεσης από ακτινοβολίες στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ αντιστοιχούν σε 6-27 V/m, δηλαδή πολλές φορές κάτω από τα αντίστοιχα ελληνικά που ήδη ξεκινούν από 33-51 V/m.
Καθώς νέες μελέτες για τις επιδράσεις της ακτινοβολίας γνωστοποιούνται, σε λιγότερο από 10 έτη κάποιες χώρες μειώνουν τα όριά τους κατά 10 φορές ή περισσότερο. Όρια ως 6,1 V/m υπάρχουν σε πολλές χώρες. Χώρες με όρια κάτω από 2 V/m είναι η Βουλγαρία, η Αυστρία, η Ρωσία, το Παρίσι, το Σάλτσμπουργκ, με εισηγήσεις για 10.000 φορές μικρότερα.
Το επικείμενο νομοσχέδιο κινείται προς στη σωστή κατευθυνση, συγκροτώντας επιτροπή παρακολούθησης των τεχνικών εξελίξεων στο θέμα. Όμως, δεν τολμά, ίσως από το φόβο των «τριών αδελφών» για την κοινωνία, να στελεχώσει την επιτροπή όχι μόνο από κρατικούς υπαλλήλους, αλλά και από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, των συνδικαλιστικών φορέων και των συγκροτημένων νόμιμα συλλογικοτήτων που κινητοποιούνται για το θέμα στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών. Και η συμμετοχή στην επιτροπή αυτή πρέπει να είναι θεσμοθετημένη και όχι απλά δυνητική.

Ένα νέο παγκόσμιο κίνημα για τη 5G τεχνολογία

Σήμερα, διογκώνεται ένα νέο παγκόσμιο κίνημα για τον τρόπο διαχείρισης της νεάς γενιάς ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, της γνωστής με άλλα λόγια ως 5G τεχνολογίας .
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας δεν θέτει μόνο ζητήματα ειδικότερης βλάβης της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά διαμορφώνει και νέες κοινωνικές σχέσεις στην καθημερινότητά μας, περιορίζει ουσιαστικά τα προβλεπόμενα συνταγματικά σε όλες τις δημοκρατικές χώρες δικαιώματα των πολιτών, όπως και τη συνταγματικώς οριζόμενη εξουσία ελέγχου από τους θεσμούς στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται την τεχνολογία αυτή, θέτοντας κανόνες σαφέστατα αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς.
Διακόσιοι περίπου επιστημόνες από χώρες όλου του κόσμου ζητούν με την έκκληση «5G APPEAL» την αναβολή της εφαρμογής της. Υπενθυμίζω ότι η εφαρμογή της 5G πιλοτικά σε πόλεις και πολιτείες των Η.Π.Α. διαμόρφωσε αντιδράσεις, κοινωνικές συγκρούσεις και θεσμικές αντιρρήσεις από οργανώσεις, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε των επί μέρους κυβερνήσεων των επί μέρους πολιτειών των Η.Π.Α. (π.χ. απόρριψη της εφαρμογής της με βέτο από τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Edmund G. Brown, το 2017).
Δυστυχώς, στο σχέδιο νόμου υπάρχει έντονο το περιεχόμενο της θεσμοθέτησης της 5G τεχνολογίας στη χώρα μας, χωρίς θεσμικές και κοινωνικές δεσμεύσεις, προβάλλοντας περισσότερο τις διευκολύνσεις που αυτή παρέχει και λιγότερο τις συνέπειες που αυτή προκαλεί.
Κλείνοντας, εκτιμώ ότι αυτές οι σκέψεις θα πρυτανεύσουν στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και της Οικολογίας, ώστε να ενισχυθεί το προοδευτικό μέτωπο που γεννάται στην Ευρώπη από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες, προκειμένου επιτελους η συμμετοχή του πολίτη να αποκτήσει νόημα και η οικονομία να πάψει να αποτελεί εργαλείο για την αντικειμενικοποίηση του υποκειμένου της οικονομίας, δηλαδή του ανθρώπου.

Κώστας Διάκος
Οικολόγος, νομικός περιβάλλοντος,
ειδικευμένος σε θέματα
Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας
ekodiak48@gmail.com

 

 

Σημειώσεις:


Π.Ο.Υ. - http://www.who.int


IARC - International Agency for Research on Cancer: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/index.php


http://www.5gspaceappeal.org/


http:/www.stralskyddsstiftelsen.se/wpcontent/2017/09/scientist_5g_appeal_final


Βλ. https://www.youtube.com/watch?v=qN8dp109EPE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1mhBlCBMaY79jo7U_-fJNkX64WtnfqmoNAGwZ2E3ryOVrR_Jr8vZNL44g


 

 

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet