«Θυμάμαι» της Ελένης Παπαχριστοφιλοπούλου


Στον πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ (Καυτατζόγλου 5, Πατήσια) παίζεται κάθε Κυριακή στις 7μ.μ., το έργο της Ελένης Παπαχριστοφιλοπούλου «Θυμάμαι». Πρόκειται για μια ειλικρινή και συναισθηματική καταγραφή της περιόδου της κρίσης. Η συγγραφέας, με μια γραφή που θυμίζει docu-theatre, ασχολήθηκε με τα μεγάλα θέματα της κρίσης: την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την υγεία, την τρίτη ηλικία, το μαύρο στην ΕΡΤ, το περιβάλλον (το κομμάτι για τις Σκουριές ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον). Θα μπορούσε να κρατήσει το έργο ανοιχτό και να προσθέτει και να αφαιρεί θέματα κατά περίπτωση. Πάντως άγγιξε τα θέματα με ευαισθησία και πολιτική θέση. 
Μια ομάδα, μια παρέα να πούμε καλύτερα, απλών, καθημερινών ανθρώπων που βιώνουν την κρίση πάνω τους και βλέπουν τις ζωές τους να ρημάζονται μιλούν γι’ αυτήν σαν να βρίσκονται μπροστά στο δικαστήριό της. Καθαρά, απλά και αληθινά. Χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς περισπούδαστες αναλύσεις, με αναφορές σε τρόπους του ιρλανδικού θεάτρου. Θα μου άρεσε να το δω το καλοκαίρι στις πλατείες των πόλεων, σαν μια έκπληξη τέχνης και μια πολιτική υπενθύμιση για όσα μένουν ακόμα να γίνουν και απαιτούν λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση, γιατί ο εχθρός καραδοκεί εκεί έξω την ώρα της επανάπαυσης.
Μετωπικά σκηνοθετημένο, σαν ντοκιμαντέρ από τον Γιάννη Σταματίου, ντύθηκε μουσικά από τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη -ζωντανά στο πιάνο η Νατάσα Μωυσόγλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λευτέρης Αλεξανδρής, Χριστίνα Καπράλου, Λαμπρινή Λίβα, Ιωάννα Μαργαρίτη, Φωτεινή Μπιρλή, Νατάσα Μωυσόγλου, Ευαγγελία Νύκταρη, Παναγιώτης Ξανθόπουλος, Ελένη Παπαχριστοφιλοπούλου, Γιάννης Σταματίου, Παύλος Τάγκας, Μάριος Τσαμαντιώτης, Γιώργος Φώσκολος.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet