Τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης άνοιξε στρατιωτικό σώμα εφέδρων οπλιτών με τον χαρακτηριστικό τίτλο ΟΔΕΥΩ (Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας), γεγονός που προκάλεσε ποικίλες και πολλαπλές αντιδράσεις. Το παραστρατιωτικό αυτό σώμα και τα μέλη του δεν κρύβονται. Ανατρέχοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλιεύοντας ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη δράση της παραπάνω ομάδας, διακρίνει κανείς με ευκολία τα έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά της: αποτέλεσαν την ομάδα περιφρούρησης στα συλλαλητήρια περί μακεδονικού, αντιδρούν στη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού, αποδεικνύοντας την πίστη τους στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».
Παρά το γεγονός ότι από τη συζήτηση που άνοιξε, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γινόταν μια τέτοια συσχέτιση, η παρέλαση του παραστρατιωτικού σώματος δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις αυθόρμητες αντιδράσεις πολιτών προηγούμενων ετών, και ιδίως της περίοδου των μνημονίων. Αυτή τη φορά, το συγκεκριμένο παραστρατιωτικό σώμα είχε προσκληθεί επισήμως από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να συμμετάσχει στην παρέλαση και στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Απροκάλυπτη στήριξη ακροδεξιών

Ακόμα, όμως, πιο ανησυχητική όσο και αποκαλυπτική των προθέσεών της, ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης «Ενωμένη Πόλη», για να δικαιολογήσει την παραπάνω στάση της, με την οποία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στους αντιπάλους της και ιδίως στον Χ. Κορτζίδη. Υπό τον τίτλο: «Οι άνθρωποι που ήθελαν hot spot στο Ελληνικό δεν θέλουν τώρα ούτε την ελληνική σημαία !» σημείωσε ότι «Φέτος, για πρώτη φορά στο δήμο μας, έφεδροι καταδρομείς και ΟΥΚάδες παρέλασαν περήφανα σηκώνοντας ψηλά την Ελληνική σημαία αποδίδοντας τιμές στους πεσόντες του Ελληνο-Αλβανικού μετώπου (…)
Η ομάδα των Εφέδρων που τίμησαν την πόλη μας με την παρουσία τους, καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως όταν τραγούδησαν περήφανα το “Μακεδονία Ξακουστή”. (…) Είναι οι ίδιοι άνθρωποι (ενν.όσοι αντέδρασαν) που ονειρεύονται έναν νέο εμφύλιο και θέλουν το λαό διχασμένο, αφού έτσι επιβιώνουν οι ίδιοι ως κενά ερμάρια. Τους ενοχλεί και η Ελληνική Σημαία βρίζοντας το Δήμαρχο με ψεύτικα προφίλ, ότι έγινε, λένε, και “φασίστας,” επειδή έντυσε με την γαλανόλευκη σημαία το δημαρχείο. Εσείς να βάζετε την Ημισέληνο».
Είναι σαφές ότι ο νυν δήμαρχος της πόλης επιχειρεί προεκλογικά να αντλήσει ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο γιγαντώνει το «αυγό του φιδιού». Επίσης το βράδυ της ίδιας μέρας της παρέλασης ακροδεξιά στοιχεία «βρώμισαν» με φιλοναζιστικά συνθήματα τους τοίχους του κοινωνικού στεκιού Καλλίπολις στο Ελληνικό.

Έντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην περιοχή, η Δημοτική Συνεργασία, αλλά και πολίτες από το κοινωνικό στέκι Καλλίπολις, οργάνωσαν και συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Από την άλλη, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, παρήγγειλε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αναφορικά με τη συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου σχετικά με την τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Ειδικότερα, η κ. Γιαννακάκη, με επιστολή της, ζητεί από την κ. Δημητρίου να ερευνήσει καταγγελίες στα ΜΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή στην παρέλαση της ομάδας με την ονομασία «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. – Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας», παραθέτοντας το σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

«Δεν χωράνε στη γειτονιά μας»

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι: «Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη και την παρουσία της δημοτικής αρχής, τάγματα εφόδου με “το μανδύα των εθελοντών βατραχανθρώπων”, με στρατιωτικό ρυθμό και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν μαθητές και γονείς στην κοινότητα του Ελληνικού του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σε μια εθνική εορτή που σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός το 1940 απάντησε με βροντερό ΟΧΙ στο φασισμό και τους ναζί, οι απόγονοι των ναζιστών και χιτών δεν έχουν καμία θέση στη γειτονιά μας! Σε μια γειτονιά που φιλοξένησε πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία δεν χωράνε φασιστικά μορφώματα με ρητορική μίσους». Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Στάθης Κουτρουβίδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet