Το Ποτάμι το σαββατοκύριακο που μας έρχεται μπαίνει σε συνεδριακό ρυθμό. Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του κ. Θεοδωράκης δίνει περίπου το στίγμα του κόμματος σε κρίσιμα θέματα, εκφράζει την αισιοδοξία του πως το Ποτάμι θα μπει στην επόμενη βουλή, θεωρεί πως δεν γέρνει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά και πως δεν θα έχει άλλες κοινοβουλευτικές απώλειες μέχρι το τέλος της παρούσας κυβερνητικής θητείας. Ακόμα, η φήμη πως ο χώρος θα αποκτήσει και αντιπρόεδρο και αυτός θα είναι ο κ. Μαυρωτάς δεν διαψεύστηκε από τον επικεφαλής.

Επτά προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση

Σε σχέση με την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος το κόμμα θα συμμετάσχει για να επιτύχει μεταρρυθμίσεις όπως την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή τη δυνατότητα ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Στις 7 προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος το Ποτάμι προτείνει, πέραν των δυο που αναφέρθηκαν: α. να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών, β. για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή, γ. να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας, δ. η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης, ε. οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.
Σημαντικό ζήτημα για όλο το πολιτικό σύστημα ήταν και η προφυλάκιση του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Παπαντωνίου. Ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση: «Εμείς τη διαφθορά, τις μίζες, το μαύρο χρήμα, τον εξόφθαλμο αδικαιολόγητο πλουτισμό, όπου τον βρούμε θα τον πολεμάμε». Η δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν είναι ανάλογη με άρθρο που συνέγραψε  στο thetoc ο Δημήτρης Τσίοδρας, εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού. Αναφερόμενος στην περίοδο Σημίτη, όπου «συνεπείς υπερασπιστές της» είναι «αυτοί που βλέπουν τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, που επιθυμούν την Ελλάδα της αριστείας, που θέλουν να κοιτάζουμε τον κόσμο κατάματα κι όχι φοβικά. Η περίοδος Σημίτη, αναμφισβήτητα είναι συνδεδεμένη με τα τελευταία στοιχεία. Επίτευγματά της η ένταξη της Ελλάδας στον “σκληρό πυρήνα” της Ευρώπης μέσω της συμμετοχής της στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγάλα έργα υποδομής (μετρό Αθήνας, αεροδρόμιο, Αττική οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρίου), ο θεσμικός εκσυγχρονισμός σε πολλούς τομείς, η πολιτική κουλτούρα του συγκεκριμένου αντι της αερολογίας και της συνθηματολογίας».

Με δυσκολίες και απουσίες

Είδηση αποτελεί πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δε θα παραβρεθεί στο συνέδριο. Φημολογήθηκε πως η συναίνεση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ο λόγος, κάτι που από την αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδεται. Όμως ούτε και η Φώφη Γεννηματά θα είναι το Σάββατο στο Cine Κεραμεικός, μιας και περιοδεύει στα Δωδεκάνησα.
Με τον κ. Λυκούδη να λέει πως το Ποτάμι έχει κλείσει τον κύκλο του, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κύρκο να κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (με τον πρώτο να δέχεται τα πυρά του κ. Τσιόδρα με όρους «αποστασίας»), τους κ. Αμυρά και Ψαριανό να κοιτάζουν προς τη Νέα Δημοκρατία το κόμμα φαίνεται να παραπαίει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κατάφερε να οριστεί η παράταξη του ως μια πραγματικά καινούργια, αυτόνομη, κεντρώα και ήπια πολιτική δύναμη χωρίς εξαρτήσεις. Τι κι αν ο επικεφαλής του καταδικάζει πια την περίοδο Σημίτη και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό; Τι κι αν υπάρχουν και θετικά σημεία στις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση; Τώρα, έπειτα από τις παλινωδίες του γάμου και του διαζυγίου με το ΠΑΣΟΚ, η ανασυγκρότηση του χώρου μάλλον έχει αργήσει ήδη πολύ και στις εκλογές, αν δε συμμαχήσει από πριν με κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα, θα βρεθεί αρκετά κάτω από το όριο του 3%.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet