Μετά από αρκετά «τζαρτζαρίσματα» κατά τη διάρκεια της «προθέρμανσης» για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τελικά στην αφετηρία έλαβαν θέση όλα τα κόμματα και αναμένουν αυτή τη βδομάδα την κατάθεση της πρότασης, η οποία τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, από τους πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης από τη βουλή για τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν στην επόμενη βουλή προς αναθεώρηση. Θυμίζω ότι εκεί θα συζητηθούν όσα άρθρα έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή με 151 και άνω ψήφους και θα αναθεωρηθούν όσα έχουν ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία (151 και πάνω) στις δύο διαδικασίες και υποχρεωτικά στη μία εκ των δύο με πλειοψηφία άνω των 180.
Η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε πριν δύο χρόνια περίπου, με τη συγκρότηση επιτροπής διαλόγου υπό την προεδρία του καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών (Ιωάννης Γκόλιας Πρύτανης ΕΜΠ, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Μουζέλης, LSE, Πέτρος Παραράς, Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ). Από την αυτοδιοίκηση συμμετέχουν περιφερειάρχες (Αγοραστός, Δούρου), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (Μίχαλος), από τη ΔΕΘ ο κ. Τζήκας και από τον χώρο του πολιτισμού ο κ. Κιμούλης.

Όλοι λάβανε θέσεις

Από τη συγκρότηση της επιτροπής διαλόγου άρχισαν τα «τζαρτζαρίσματα», με τη ΝΔ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών της, Αγοραστού και Μίχαλου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της επιτροπής. Από τις εννέα προτάσεις του 2016 που κατέθεσε για συζήτηση η ΝΔ, πέρασε από «σαράντα κύματα», για να καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα δια στόματος του αντιπροέδρου της κ. Χατζηδάκη τη «συνταγματική επιθεώρηση», όπως είπε, και μετά δύο μέρες να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη συζήτηση. Το ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε με επιστολή της κ. Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό με τις προτάσεις της, για να ζητήσει αμέσως μετά εκλογές και τελικά να πάρει θέση και αυτή στην αφετηρία συζήτησης. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις προτάσεις «αντιδραστικές αλλαγές σε περιτύλιγμα “προοδευτικότητας”». Το Ποτάμι καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μεθοδεύσεις κατέθεσε δικές του προσεγγίσεις. Τελικά όλοι υποχρεώθηκαν να πάρουν θέση στην αφετηρία της συζήτησης.
Ήδη από ανακοινώσεις των κομμάτων φαίνεται πως ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός και απ’ αυτόν θα αναδειχθούν οι πραγματικές αντιθέσεις και δυνατότητες για διαμόρφωση συμμαχιών μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά την έξοδο από τα μνημονιακά προγράμματα. Η συζήτηση στην επιτροπή της βουλής θα συμπέσει με τις ψηφοφορίες για τη ψήφιση των εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό πως κανένας δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από καταστροφολογίες και μνημόνια, αλλά θα πρέπει να καταθέσει δική του πρόταση εφ΄ όλης της ύλης. Πρόταση που θα αφορά όχι μόνο την ανάπτυξη, εργασιακές σχέσεις, οικονομία, αλλά τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, τη διαφθορά και καταπολέμησή της, τα δημόσια αγαθά, το εκλογικό σύστημα, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και ρόλο της, την οργάνωση και λειτουργία του κράτους κλπ.

Όλα στο τραπέζι

Ουσιαστικά, το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, στο τραπέζι θα έχουν μπει ζητήματα που αφορούν όλο το φάσμα της οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας στο μέλλον. Από εθνικά ζητήματα, μέχρι την καθημερινότητα του πολίτη. Θα φανεί ποιος έχει όραμα για την κοινωνία. Κουτοπονηριές υπερψήφισης όλων των τροπολογιών που θα κατατεθούν σήμερα, και α��ριο όποιος κερδίσει τις εκλογές να κάνει το δικό του, δεν είναι απλά «παιδιάστικες» προσεγγίσεις, είναι προσπάθεια αποφυγής ουσιαστικού διαλόγου και συσκότισης πραγματικών προθέσεων. Είναι αποτέλεσμα ενός πραγματικού βέρτιγκου μετά τις επί διετία αποτυχημένες εκτιμήσεις για εκτροχιασμό τρένου, για ενεργοποίηση κόφτη, για κόψιμο συντάξεων, για πλοήγηση στα βράχια, για τέταρτο μνημόνιο και όσα καταστροφολογικά μέχρι τώρα έχουν προβλέψει.
Μπαίνουμε, όντως, σε εκλογική χρονιά με την κοινωνία όρθια και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τα φαντάσματα δεν έχουν βγει, η ανασφάλεια και ο φόβος σιγά σιγά υποχωρούν και περνούν στην άλλη όχθη η οποία προσπαθεί να κρατήσει κρυφή την ατζέντα της, και όσο θα αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα της, θα υποχρεώνεται να δει κατάματα την πραγματικότητα και να συμμετέχει όχι σε μία αλλά σε πολλές «επιθεωρήσεις». Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως λέει ένα από τα εννέα σημεία που προτείνει για αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία, θα αναδείξει τις διαφορετικές φιλοσοφίες για την παιδεία και τον ρόλο της στη χώρα και δεν θα κρυφτούν πίσω από την ανομία. Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους θα είναι το δεύτερο που θα αγγίξει ευαισθησίες και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στη βουλή και η ανάγκη για συνεργασίες θα είναι το τρίτο. Τα ζητήματα της διαφθοράς και το άρθρο περί μη ευθύνης υπουργών το τέταρτο. Εδώ, δεν θα κάνουμε το «κομμάτι μας» εκ του ασφαλούς, όπως το 2006. Θα ψηφίσουμε την κατάργησή του για να μην υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών. Τέλος «η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές ασφαλιστικό και φορολογικό περιβάλλον ......» θα έχει κανόνες και όχι «σκουριές». Θα απαντηθεί το ερώτημα ανάπτυξη για ποιον και με ποιους κανόνες.
Το μέλλον ο λαός μας δεν το περιμένει, δεν το αναθέτει εν λευκώ για να τον οδηγήσουν στο παρελθόν, το ετοιμάζει και το θέλει απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, της διαπλοκής, της λαμογιάς και της ρεμούλας. Το θέλει διάφανο και δημοκρατικό.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet