Πριν λίγες βδομάδες γράφαμε στην «Εποχή» τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, με αφορμή και την επερχόμενη παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος από πλευράς του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Βασίλη Κωστόπουλου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη βουλή. Επισημαίναμε τότε πως η ΕΡΤ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι απαιτούνται άμεσα κινήσεις, από μέρους της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να υπάρξει δημόσια, πλουραλιστική και αντικειμενική τηλεόραση, που θα ανήκει στους πολίτες και όχι στους εκάστοτε κυβερνώντες ή έχοντες την εξουσία. Η ανησυχία αυτή φαίνεται πως διαπερνά όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τραγική παρουσία Κωστόπουλου

Η ομιλία του Β. Κωστόπουλου στην επιτροπή της Βουλής απέδειξε το τέλμα που έχει φτάσει η κατάσταση, αφού μέλημά του ήταν αντί να αναφερθεί στα πεπραγμένα της διοίκησης και να αναλάβει τις ευθύνες του, να καταγγείλει ονομαστικά τον προκάτοχό του Δ. Τσακνή, όπως και άλλα στελέχη της ΕΡΤ, τους παραιτηθέντες Σπύρο Κρίμπαλη και Νίκο Μιχαλίτση και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες τους «έωλες» και «καταγγελίες του τίποτα» και αποδίδοντας στην προηγούμενη διοίκηση «ανυπολόγιστη ζημιά». Μέλη της επιτροπής και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ερωτήματά τους προς τον Β. Κωστόπουλο, αναφέρθηκαν στις δημόσιες καταγγελίες, όπως και στις ανησυχίες τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτά τα ερωτήματα πρέπει να προβληματίσουν και την πολιτική ηγεσία.

Φαινόμενα αδιαφάνειας

Είχε προηγηθεί η καταγγελία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, για το ξήλωμα των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών και την αντικατάστασή τους από τον Β. Κωστόπουλου, αφότου ανέλαβε και τη θέση του γενικού συντονιστή του τομέα Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, στις θέσεις αυτές, όπου επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων πρέπει να είναι δημοσιογράφοι τοποθετήθηκαν κυρίως πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών, μόνο σε πέντε ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι. Στους υπόλοιπους 14 οι επικεφαλής προέρχονται από άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως τόνισαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις, «Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη με αυτές τις επιλογές  που  δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την απόκρουση φαινομένων αδιαφάνειας (…) Με έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και –κυρίως- έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί σταδιακά  στην  απίσχνανση και τελικά απαξίωση  του ρόλου της, με την τεράστια ευθύνη που αυτό συνεπάγεται για τους διοικούντες οι οποίοι ας μην ξεχνούν πως είναι υπόλογοι απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για Δημόσια Ενημέρωση που «υπακούει» μόνο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της αξιοκρατίας και του πλουραλισμού.»

Το ζήτημα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη μέρα της συνεδρίασης στη βουλή [1/11], το ζήτημα της ΕΡΤ τέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη συνεδρίαση που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά και του υφυπουργού Λ. Κρέτσου δεν έλειψαν οι εντάσεις, ενώ ζητήθηκε επίμονα η παραίτηση του Β. Κωστόπουλου. Στη συνεδρίαση κατατέθηκε και η απόφαση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων και τεχνικών στην ΕΡΤ, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα για να θεσμοθετηθεί ένας άλλος τρόπος διορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανής διαδικασίες. Έτσι, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η παραίτηση του Β. Κωστόπουλου, όπως και –για λόγους ισορροπίας!- η ταυτόχρονη παραίτηση του Γ. Θαλασσινού, για τον οποίο δεν εκφράστηκε καμία ένσταση. Ως προς το νέο μοντέλο διοίκησης της ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εποχής» αυτό μετατέθηκε να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Προκήρυξη εξπρές

Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Λ. Κρέτσος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των Κωστόπουλου και Θαλασσινού. Ο Γ. Θαλασσινός στην επιστολή παραίτησής του, η οποία όπως σημειώνει του ζητήθηκε «χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οφείλω να διευκρινίσω ότι οι διαφωνίες μου με τον Βασίλη Κωστόπουλο ήταν πολιτικές (ως προς το τι πρέπει να γίνει στην ΕΡΤ), διοικητικές, δεοντολογικές και ηθικές. Δεν ήταν καθόλου «ασυμφωνία χαρακτήρων» ή εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.» Στις 5 Νοεμβρίου προκηρύχθηκαν οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ, με ημερομηνία λήξης τρεις μέρες μετά, στις 8 Νοεμβρίου, γεγονός που όπως υποστήριξαν γνώστες του αντικειμένου, δημιουργήθηκαν περιθώρια ότι «μπορεί η λύση να είναι έτοιμη». Ένας από τους δέκα που κατέθεσαν φάκελο για τις θέσεις είναι ο σκηνοθέτης των πολιτικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είχε γραφτεί και τον Αύγουστο του 2017 ότι επιστρέφει στην ΕΡΤ στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του ΜΜΕ, τα οποία προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανή, αν επιβεβαιωθεί η φήμη.

Τι να κάνουμε;

Η ΕΡΤ βρίσκεται ακόμα ακέφαλη και χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει. Από την επαναλειτουργία της, είχε διακηρυχθεί ως στόχος η ΕΡΤ να λειτουργήσει στα πρότυπα του BBC. Η πορεία έδειξε ότι οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, κάθε άλλο παρά προς αυτό το στόχο κινούνται. Η τηλεθέαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, της καρδιάς της δημόσιας τηλεόρασης, είναι χαμηλή, παρότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά κανάλια. Όλα γίνονται «χειροκίνητα» και έχουν μείνει στην εποχή του βίντεο, τη στιγμή που τα πάντα πια λειτουργούν ψηφιακά. Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός δεν είναι τόσο εμφανής στο αποτέλεσμά του, χάρη στην επιδεξιότητα και εμπειρία των εργαζομένων. Είχε ζητηθεί, μάλιστα, το κεντρικό στούντιο να εκσυγχρονιστεί ώστε να εισαχθεί και αυτό στην ψηφιακή εποχή. Παρότι το κόστος είχε υπολογιστεί στο 1 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός είναι 120 εκατ. ευρώ, το αίτημα ποτέ δεν ικανοποιήθηκε.
Καταξιωμένοι δημοσιογράφοι που έχουν διατελέσει και στελέχη της ΕΡΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ανάμεσα στις προτάσεις τους για τη διάσωση της ΕΡΤ είναι: 1) να οριστεί αξιόπιστη διοίκηση κοινής αποδοχής, 2) να επανασυσταθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας στην ΕΡΤ, η οποία ενισχύει την αυτονομία της ενημέρωσης ως θεμελιώδους λειτουργίας της δημοκρατικής διαδικασίας και λειτούργησε μονάχα για λίγο καιρό μετά την ανασύσταση της ΕΡΤ, 3) να επανέλθει ο αλγόριθμος για την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων στις εκπομπές της ΕΡΤ, 4) να επιλεγεί μια ομάδα επιτελικών στελεχών κύρους, ώστε να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο της ΕΡΤ που είναι αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση, 5) να αξιολογηθούν και να οριστούν νέοι γενικοί διευθυντές και όλα τα ενδιάμεσα επιτελικά στελέχη, ώστε να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ισοτιμίας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης σε όλους τους εργαζόμενους και 6) να εκπονηθεί ένα σύγχρονο οργανόγραμμα και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση με την ΕΣΗΕΑ. Ως προς το τελευταίο σημείο, την περασμένη Παρασκευή η ΕΣΗΕΑ είχε μια πρώτη συνάντηση με το υπουργείο όπου συζητείται επιτέλους η υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους σε δημόσια μέσα ενημέρωσης, η οποία θα αποτελέσει και πρόκριμα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί κινούνται σε πολύ χαμηλό βαρομετρικό, της τάξης των 400 και 500 ευρώ.
Η ΕΡΤ πρέπει και μπορεί να γίνει ηγέτης στην ενημέρωση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα. Η θεματολογία και η ιεράρχησή της είναι αδιανόητο να επηρεάζεται από «συμβουλές» ή «παραινέσεις». Εφόσον γίνει πιο ανοικτή στις απόψεις και στη θεματολογία της, πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και των δημοκρατικών αρχών, τόσο περισσότερο θα διευρύνει και την επιρροή της.

Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet