Του Ρένου Γεωργίου

Πριν από μερικά χρόνια, τότε που το κύμα προσφύγων ήταν πολύ μεγάλο, ο Μάκης Βορίδης μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής είχε πει: «… και τι έχει πει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους λαθρομετανάστες; Θα τους δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε όπου θέλουν. Πώς ταξιδεύετε εσείς; Με ταυτότητα ή διαβατήριο. Άρα ο Τσίπρας θα δώσει στους λαθρομετανάστες ελληνικά διαβατήρια και ελληνικές ταυτότητες …».
«Μα δε ισχύει αυτό, άλλο το ταξιδιωτικό έγγραφο και άλλο το διαβατήριο και η ταυτότητα», είχα πει στο συνάδελφο που ήταν δίπλα μου. «Και τι σημασία έχει; Αυτό που είπε, περνάει εύκολα στον κόσμο και ο καθένας μετά θα μπορεί να το αναπαράγει. Αυτό ενδιαφέρει τον Βορίδη», μου είχε απαντήσει.
Σε αυτό το κοινό, με το αμφισβητούμενο επίπεδο νοημοσύνης και τα «υψηλά ιδανικά», το οποίο δεν έχει τίποτα να προσδοκά πλέον από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν θέλει να (ξανα)ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους αρκετοί επίδοξοι αρχηγοί. Ο Μάκης Βορίδης δεν παίζει, ακόμα, σε αυτό το παιχνίδι. Δείχνει, όμως, να προετοιμάζει το έδαφος, συνδυάζοντας φιλοδοξίες άλλων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάποια στιγμή να καρπωθεί κόπους. Όσο εξωφρενικές κι αν φαίνονται ορισμένες από τις δηλώσεις του, το νόημα τους είναι αυτό που δίνει το ρυθμό για να χορεύουν άλλοι στη διεκδίκηση του χώρου μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής.
Οι ζυμώσεις που γίνονται σε αυτό το χώρο, αρχίζουν πλέον να δημοσιοποιούνται, καθιστώντας μας σαφές ότι η φράση «σοβαρή Χρυσή Αυγή» δεν ήταν σχήμα λόγου. Η αναίσχυντη κολακεία και οι «εξετάσεις» που δίνουν στελέχη του συντηρητικού χώρου, όπως αυτή του προεδρεύοντος στη βουλή, Νικήτα Κακλαμάνη, που ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κ. Κατσίφα, μαρτυρούν ότι στη διαμόρφωση του νέου σχήματος αρκετοί είναι αυτοί που διαγκωνίζονται για να πάρουν καλή θέση στην εκκίνηση.

Συνεργασία με τον φιδέμπορα

Σύμφωνα με όσα είπε στο κανάλι που έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο ο Παναγιώτης Δούμας, πρώην στέλεχος του κόμματος «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, το κόμμα του απορροφήθηκε από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, «Ελληνική Λύση». Απ’ όσα είπε, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ίδιος αποχώρησε από το κόμμα και «θα καταβάλει προσπάθειες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να πολεμηθούν τα φρικιά στα ίσα, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Είναι αυτό που δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό χάνει προς τον πατριωτικό χώρο. Δεν θα συνεργαστώ με τη Χρυσή Αυγή, διότι πιστεύω στην ελευθερία που ορίζεται από το εθνικό συμφέρον, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν πιστεύει σε καμία ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά. Από την ομιλία του Παναγιώτη Δούμα ήρθαν στην επιφάνεια αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ανθρώπων αυτών. Ο ίδιος έφυγε από τη Νέα Δεξιά τυπικά, επειδή δεν θεωρεί σοβαρή περίπτωση τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Πηγαίνοντας με τον Βελόπουλο κλείνεις την πόρτα για άλλες συνεργασίες και αφήνεις περιθώριο μόνο στους Μπαλτάκους και τους Καμμένους, για τους οποίους θεωρώ ότι δεν ανήκουν στο χώρο μας», είπε ο Δούμας.
Ο ουσιαστικός, όμως, λόγος της αποχώρησης του ήταν ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης εκτός από τον εαυτό του, «δεν εξασφάλισε τίποτα για τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος που έχουν εργαστεί και έχουν βάλει και αρκετά χρήματα. Δεν είναι συνεργασία, αλλά deal προσχώρησης του Κρανιδιώτη στο κόμμα του Βελόπουλου. Μακάρι να διαψευστώ και να μην τον δω να γίνεται ουρά ενός γελοίου ατόμου, ενός “φιδέμπορου και απατεώνα που πούλαγε χειρόγραφα του Ιησού”, όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος», είπε ο Δούμας. Συνέχισε δε λέγοντας ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης «έβαλε κάποια χρήματα στο νέο κόμμα εξασφαλίζοντας θέση στην ευρωβουλή ή, αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας». Επίσης, ο αυταρχισμός του Φαήλου Κρανιδιώτη: «έχω ματώσει οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου που βρίσκει ο Βελόπουλος λεφτά. Δικό μου είναι το κόμμα, ό,τι θέλω το κάνω», του είπε ο Κρανιδιώτης, σύμφωνα με τον Δούμα, σε τηλεφωνική συνομιλία τους.
Αν αναρωτιέται κάποιος γιατί ο Βελόπουλος δέχθηκε κοντά του έναν άνθρωπο που έως πριν μερικές ημέρες τον αποκαλούσε φαιδρό, ο Δούμας έδωσε την απάντηση: «Μετά από δικές μου ενέργειες και επαφές η Νέα Δεξιά εντάχθηκε στο ENF (σ.σ. η συνεργασία ακροδεξιών κομμάτων, όπως του Σαλβίνι και της Λεπέν, που ως κοινό στόχο θα έχουν στις ευρωεκλογές να χτυπήσουν τα αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα) και με αυτόν τον τρόπο εντάσσεται αυτόματα το κόμμα του Βελόπουλου, που σε διαφορετική περίπτωση ποτέ δεν επρόκειτο να δεχθούν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet