Σε μεγάλη πολιτική, θεωρητική και οικονομική ακόμα κινητικότητα βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η μεγαλύτερη οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το ΝΑΡ. Έπειτα από την επιτυχημένη διακλαδική απεργία της 1ης Νοεμβρίου, όπου οι δυνάμεις του συμμετείχαν μαζικά, το ΝΑΡ στις 4 Νοεμβρίου ανάρτησε στο site του το σχέδιο προγραμματικής διακήρυξής του, το οποίο επεξεργάστηκε επί μήνες η Πολιτική του Επιτροπή. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί, αφού τροποποιηθεί, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης, που θα διεξαχθεί 14-16 Δεκεμβρίου. Στις περίπου 30.000 λέξεις του σχεδίου περιγράφεται η προγραμματική, θεωρητική και οργανωτική μεθοδολογία, την οποία προκρίνει η ηγεσία της οργάνωσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στα 16 πρώτα σημεία του σχεδίου αναλύεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται διεθνώς ο καπιταλισμός. Για το ΝΑΡ, ο «σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός», όπως τον ονομάζει, «έχει στον πυρήνα του την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων», «έχει ως βασικό μοχλό και “ατμομηχανή” στον οικονομικό —και όχι μόνο— τομέα τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια», «μετατρέπει σε ιδιωτική ιδιοκτησία ό,τι από τα “κοινά αγαθά” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση κέρδους και την ιδιοποίηση ξένης απλήρωτης εργασίας», «καθολικοποιεί τις εμπορευματοχρηματικές σχέσεις, καθιστά τον κοινωνικό άνθρωπο στο σύνολό του απόλυτα καταναλώσιμο και εκμεταλλεύσιμο».
Ακόμα, «διαφοροποιεί και μετασχηματίζει την τεχνολογική βάση του ιμπεριαλισμού», «υποδουλώνει με πρωτόγνωρο τρόπο όλο το “είναι” και το χρόνο των εργαζομένων —εργασιακό και εξωεργασιακό—, την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, τα ήθη τους», «αναδιαμορφώνει τις διεθνείς σχέσεις σε όλες τις πλευρές τους (εθνοκρατικές και υπερεθνικές και τη σχέση τους, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές), υπάγοντάς τες πραγματικά και καθολικά στο κεφάλαιο», «ισχυροποιεί την αστική εξουσία, ανασυγκροτεί τους μηχανισμούς ελέγχου, πειθάρχησης και καταπίεσης συνολικά και ιδιαίτερα το κράτος», «οικοδομεί ένα καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού», «φέρνει τη φρίκη του πολέμου σε πρώτο πλάνο, καταστρέφει όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία το φυσικό περιβάλλον», «απειλεί τους όρους ύπαρξης της ανθρωπότητας», κ.ο.κ. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά τον «Κομμουνισμό του 21ου αιώνα». Η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι «εργατική αντικαπιταλιστική με κομμουνιστικό περιεχόμενο και χαρακτήρα» και υποκείμενό της θα είναι η εργατική τάξη, ενώ για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα.
Το ΝΑΡ, αυτό το σαββατοκύριακο, διεξάγει και το ιστορικό-θεωρητικό διήμερο του για το κομμουνιστικό κίνημα και την προοπτική του στον πολυχώρο Μολύβι. Με εννέα κύριες εισηγήσεις και θεματικές που αφορούν την ιστορία και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος, το διήμερο φαίνεται να συναντιέται με τις επεξεργασίες του προγράμματος. Τέλος, το ΝΑΡ ξεκινάει δίμηνη οικονομική εξόρμηση.

Προς ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη

Σε ένα ακόμα πιο προωθημένο οργανωτικό επίπεδο περνούν πλέον οι δυνάμεις της Ανασύνθεσης (ΟΝΡΑ), της Δικτύωσης για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Είχε προηγηθεί η «Ανοιχτή συνέλευση διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς» που διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρα από τις προαναφερόμενες οργανώσεις συμμετείχαν και οι Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Κόκκινο Νήμα και το Ξεκίνημα. Όπως αναφέρθηκε, συμμετείχαν πάνω από 80 άνθρωποι στις εργασίες της συνάντησης εκείνης, ενώ παρακολούθησαν με αντιπροσώπους τους το ΝΑΡ, το ΣΕΚ, η ΑΡΙΣ, η ΔΕΑ και η ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη. Στη συνέλευση πάρθηκαν τέσσερις κύριες αποφάσεις: η στήριξη της εκδήλωσης της οικογένειας Φύσσα στις 11 Νοεμβρίου, η δημιουργία ομάδας εργασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, η συμπόρευση στα κινηματικά ραντεβού του επόμενου διαστήματος και η διεξαγωγή οργανωμένων θεματικών συνελεύσεων.
Στις 8 Δεκεμβρίου οι τρεις οργανώσεις διοργανώνουν πανελλαδική συνδιάσκεψη για την ίδρυση μιας νέας συλλογικότητας στο χώρο της αντικαπιταλιστικής διεθνιστικής Αριστεράς, ενώ η πρωτοβουλία απευθύνεται πρωτίστως στην ΑΡΚ, όπως τονίζουν. Ιδιαίτερα δε, αναφέρουν στο 11ο σημείο του κοινού τους κειμένου: «Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας συλλογικότητας που θα στηρίζεται από συλλογικότητες με κεκτημένο έναν ικανό βαθμό κοινών πολιτικών πρακτικών και φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών, όμως στην καθημερινή λειτουργία της θα απαρτίζεται από φυσικά πρόσωπα —και όχι εκπροσώπους».
Ίσως η πρωτοβουλία αυτή να έρχεται αρκετά αργά, σε σχέση με το αντικειμενικά επικείμενο διακυβεύμα των εθνικών εκλογών, ενώ οι συζητήσεις για συσπείρωση και ενότητα δεν έχουν τη δυναμική μιας εικοσαετίας πριν, με τη δημιουργία του τότε χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς που οδήγησε και στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αντώνης Νταβαλένος σε κείμενό του έθεσε, από τη πλευρά της ΔΕΑ, το ζήτημα των συμμαχιών που αφορά όλη την εξωκοινοβουλευτική αριστερά: «Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε: η μόνη πολιτική συμμαχιών που έχει νόημα στη σημερινή συγκυρία, που έχει ταυτόχρονα πραγματική εκλογική δυναμική, είναι το “τρίγωνο”: ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Άλλες δυνάμεις που αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Γιατί οι πλευρές του περιγράφουν το “στοίχημα” της ανασυγκρότησης μιας μαζικής, σοβαρής και αποτελεσματικής ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Καμπανάκι κινδύνου

Με αφορμή την κλοπή ενός μηχανακίου από το Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια συνέλευσης με αιτία την δολοφονία του Ζακ, το κείμενο που ανέβηκε στο indymedia με τίτλο «Ζήσε το μύθο σου στα Εξάρχεια» έχει διαμοιραστεί εκατοντάδες φορές στα social media. Οι “Αναρχικές” όπως υπογράφουν στηλιτεύουν πολλά από τα αρνητικά του χώρου και των Εξαρχείων διαχρονικά, αλλά και τα τελευταία χρόνια. Η καταληκτική φράση είναι ένα καμπανάκι που έχει ηχήσει εδώ και καιρό στις σκέψεις και το λόγο πολλών που έχουν αναφορά στον αντιεξουσιαστικό χώρο: «σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε ούτε το γεωγραφικό χώρο, ούτε την πολιτική δυνατότητα να βρισκόμαστε, να συζητάμε και να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε».

Βασίλης Ρόγγας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet