Από τα πρώτα χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής, οι αθλητές μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό προσπάθησε να οργανώσει τη ζωή και την αντίσταση του. Έτσι με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Ρένου Φραγκούδη, του Γιάννη Σκιαδά, του Ηλία Μισαηλίδη και άλλων μεγάλων αθλητών του στίβου συγκροτήθηκε η Ένωση Ελλήνων Αθλητών που είχε πλούσια αθλητική & αντιστασιακή δράση. Ο βαλκανιονίκης Γιάννης Σκιαδάς, δρομέας και μαχητής στην Αλβανία, ήταν εκδότης της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα», που στήριζε την Ένωση των Αθλητών, ενώ ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βαλκανιονίκης και ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος και στα 100 μέτρα, στη διάρκεια της κατοχής διοργάνωνε αγώνες με άλλους συναθλητές του, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε διοργάνωση λαϊκών συσσιτίων. Κάποιοι αθλητές, έδιναν ακόμη και το γάλα που έπιναν σε μικρά παιδιά, όταν έφευγαν από προπόνηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόεδρος της Ένωσης ανέλαβε ο κύπριος Ρένος Φραγκούδης με αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Γενικός γραμματέας ήταν ο Γιώργος Θάνος και ταμίας ο Γιώργος Καραγιώργος, όλοι βαλκανιονίκες. Η Ένωση είχε μεγάλη δραστηριότητα που ξεκινούσε από τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων, μέχρι συσσίτια, υγειονομική περίθαλψη, αλλά κα αντιστασιακή δράση με παρακολούθηση γερμανικών στρατιωτικών στόχων.

Η αντίσταση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Το φθινόπωρο του 1942, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που δεν άρχισε ποτέ ήταν μια από τις πρώτες αντιστασιακές κινήσεις των αθηναίων. Η Ένωση Ελλήνων Αθλητών είχε προγραμματίσει να αγωνιστούν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ και μέρος των εισπράξεων θα πήγαινε στους φυματικούς του «Σωτηρία». Περισσότεροι από 15.000 φιλάθλους βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου, ενώ πάρα πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν απέξω. Ο αγώνας δεν άρχισε ποτέ, καθώς οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων αρνήθηκαν να αγωνιστούν με διαιτητή έναν αυστριακό αξιωματικό του γερμανικού στρατού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να καταστρέψουν τα δοκάρια, τις ξύλινες εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο. Όμως, δεν έμειναν στις καταστροφές. Οργανώθηκε αυθόρμητη αντικατοχική-αντιφασιστική διαδήλωση που έφτασε μέχρι την Ομόνοια, με τις γερμανικές δυνάμεις να επεμβαίνουν για να τη διαλύσουν. Ηταν η πρώτη αντικατοχική διαδήλωση…

Η «κόντρα» με την ΕΠΟ

Στο δεύτερο μισό του 1942 εντάχθηκαν στην ΕΕΑ και ποδοσφαιρικά σωματεία με αποτέλεσμα οι «γραφειοκράτες» της ΕΠΟ να τη βλέπουν ανταγωνιστικά. Η πρώτη κόντρα έγινε όταν το Μάιο του 1943 η ΕΕΑ αποφάσισε να διοργανώσει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα χωρίς τον «έλεγχο» της ΕΠΟ. Το πρωτάθλημα άρχισε, αλλά και διακόπηκε τον Ιούλιο. Ολυμπιακός και ΑΕΚ παρέμειναν στην ΕΕΑ, ενώ ο Παναθηναϊκός πήγε με την πλευρά της ΕΠΟ με αποτέλεσμα να διεξαχθούν δυο πρωταθλήματα. Στο πρωτάθλημα της ΕΠΟ εκτός από τον Παναθηναϊκό συμμετείχαν οι: Φωστήρας, Γουδί, Αθηναϊκός, Ολυμπιακός Αθηνών, Άγιος Νικόλαος, Μικρασιατική, Ένωση Χαλανδρίου και Ολυμπιάδα. Ο ανταγωνισμός δεν ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα στις αρχές Δεκεμβρίου οι «πράσινοι» τα βρήκαν με την ΕΕΑ και τον Φεβρουάριο του 1944 ξεκίνησε το Ενιαίο Πρωτάθλημα Κέντρου με τρεις ομίλους των 22 ομάδων.

Η σημαία στο γήπεδο

Κατά την κατοχή το γήπεδο του Παναθηναϊκού χρησιμοποιήθηκε από τους γερμανούς, ενώ λεηλάτησαν την πλούσια τροπαιοθήκη του συλλόγου. Σε μια παρακινδυνευμένη πράξη αντίστασης, ο διευθυντής του γηπέδου, Αντώνης Βρεττός, είχε υψώσει την ελληνική σημαία, δίνοντας κουράγιο στους δεκάδες έλληνες που βασανίζονταν στις φυλακές Αβέρωφ απέναντι από το γήπεδο. «Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία», έγραφε η ανακοίνωση που διάβαζαν και οι φυλακισμένοι από απέναντι, αλλά μεγαλύτερο κουράγιο από όλα τους είχε δώσει η έπαρση της ελληνικής σημαίας στις 8 Οκτωβρίου του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών. Μάλιστα, ο Βρεττός είχε μετατρέψει κάποιους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης και σε παράνομες συγκεντρώσεις φίλοι του Παναθηναϊκού και όχι μόνο μάθαιναν τα νέα από «λαθραία» ραδιόφωνα.

Μάκης Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet