Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Η ΕΛΣ για την αλλαγή ΔΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, «εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο στις 20 Νοεμβρίου 2018 συμπληρώνει δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες. Παράλληλα καλωσορίζει και εύχεται καλή επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίστηκε με τριετή θητεία, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά.»
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει:
«Με την ολοκλήρωση και της τρίτης μου θητείας στη Διοίκηση της ΕΛΣ –πρώτα ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως πρόεδρος του Οργανισμού– αποχαιρετώ με βαθιά συγκίνηση την Εθνική Λυρική Σκηνή, την οποία αισθάνομαι ως τη δεύτερή μου οικογένεια. Αισθάνομαι ευτυχής και υπερήφανος γιατί, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, βάλαμε γερές βάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Οργανισμού μας, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια στο Θέατρο Ολύμπια, έως και την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής μας και την επιτυχημένη μας λειτουργία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ολοκληρώνω τη θητεία μου με τις καλύτερες των αναμνήσεων και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνοδοιπόρους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο Γιώργο Γραμματικάκη, Νίκο Κυπουργό, Χρήστο Ζερμπίνο, Γιάννη Σαμπροβαλάκη, τον καλλιτεχνικό μας διευθυντή Γιώργο Κουμεντάκη, καθώς και τους παλιούς και νέους συνεργάτες, τους καλλιτέχνες και όλο το προσωπικό της ΕΛΣ για την υπέροχη συνεργασία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της Λυρικής και δηλώνω ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό του Οργανισμού και των ανθρώπων του».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρει:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Αθανάσιο Κ. Θεοδωρόπουλο για τη στήριξή του στο έργο του Οργανισμού μας, την αφοσίωσή του και την αγάπη του. Μετά από εννέα χρόνια θητείας, τον αποχαιρετούμε με αγάπη και συγκίνηση, και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενά του βήματα. Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε και στα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Γιώργο Γραμματικάκη, Νίκο Κυπουργό και Χρήστο Ζερμπίνο. Επιπλέον, θα ήθελα να καλωσορίσω το νέο Διοικητικό μας Συμβούλιο: τον δικηγόρο κ. Βασίλη Καραμητσάνη στη θέση του προέδρου, τον σκηνοθέτη κ. Θέμελη Γλυνάτση στη θέση του αντιπροέδρου, καθώς και τα τρία μέλη, τον αρχιμουσικό κ. Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, την εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών κ. Ελένη Σκάρκου και τον εκπρόσωπο της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής κ. Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους και ευελπιστώ σε μια αγαστή συνεργασία προς όφελος του Οργανισμού».

 

Eθνική Ορχήστρα της Ρωσίας





Δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, αμφότεροι Ρώσοι και βραβευμένοι στον περίφημο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι: ο βιρτουόζος του πιάνου Νικολάι Λουγκάνσκι, ιδεώδης ερμηνευτής του Ραχμάνινοφ, και ο πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Μιχαήλ Πλετνιόφ και μαζί τους το πρώτο ανεξάρτητο ρωσικό σύνολο που ίδρυσε ο ίδιος ο Πλετνιόφ το 1990, η πολυβραβευμένη και κοσμογυρισμένη Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, σε μία και μοναδική συναυλία. Ένα από τα πλέον δεξιοτεχνικά πιανιστικά έργα, το Τρίτο κοντσέρτο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του ρωσικού ρεπερτορίου με την υπογραφή των σπουδαίων Σεργκέι Προκόφιεφ και Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ αλλά και ο υποβλητικός Μακάβριος χορός του Γάλλου Καμίγ Σαιν-Σανς αποτελούν την πιο εντυπωσιακή έναρξη για το φετινό κύκλο Μεγάλες ορχήστρες - Μεγάλοι ερμηνευτές.
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Tιμές εισιτηρίων: από 22 έως 80 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι).


 

Τα χρόνια της ωριμότητας





Δύο σολίστ που έχουν πολλά να μοιραστούν: ο πολυβραβευμένος νέος Αρσένης Σελαλμαζίδης στο βιολί και ο διακεκριμένος Αστέριος Πούφτης στο βιολοντσέλο, σε μια βραδιά περιπετειώδη αρμονικά, μεστή συναισθηματικά αλλά και πηγαία, ειλικρινής, επίκαιρη ως προς τα οράματα που εκφράζει. Η απαιτητική συναυλία «Τα χρόνια της ωριμότητας» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ανοίγει με το δεξιοτεχνικό «Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102», του Γιοχάνες Μπραμς. Συνεχίζει και ολοκληρώνεται με την αριστοτεχνικά δομημένη «Συμφωνία αρ.5 σε φα μείζονα, έργο 76», του Αντονίν Ντβόρζακ. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.
Όπως σχολιάζει ο Αρσένης Σελαλμαζίδης, «στο Κοντσέρτο του Μπραμς είναι σαφές ότι ο συνθέτης δεν έχει επιλέξει να δώσει στα δύο όργανα, βιολί και βιολοντσέλο, ένα μόνο ρόλο. Υπάρχουν σημεία στα οποία οι ρόλοι αντιστρέφονται, γεγονός που αποτελεί σημαντική τεχνική πρόκληση και για τους δύο ερμηνευτές.»
Ενώ ο Αστέριος Πούφτης επισημαίνει πώς «η μεγαλύτερη ερμηνευτική πρόκληση για μένα είναι η σύμπνοια με τον βιολονίστα, γιατί ενώ καλούμαι να λειτουργήσω ως σολίστ ταυτόχρονα θα πρέπει να σεβαστώ τον συνοδοιπόρο μου στη σκηνή.»
«Θέλω να τονίσω», σχολιάζει με τη σειρά του ο μαέστρος, «ότι συχνά τείνουμε να θαυμάζουμε συνθέτες που χτίζουν μεγάλα συμφωνικά έργα, ξεχνώντας ίσως ότι τα απαραίτητα συστατικά είναι ο ρυθμός και η μελωδία. Αυτά καθιστούν τις δύο συνθέσεις σπουδαίες κατά τη γνώμη μου.»
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 25, 15, 10 ευρώ και 5 ευρω (εκπτωτικό).
Στις 7.45μμ θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.


 

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι



Η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια μελωδική παιδική όπερα του 20ού αιώνα, του αυστριακού συνθέτη Ερνστ Τοχ. Το έργο θα παρουσιαστεί στα ελληνικά, σε μουσική διεύθυνση και μετάφραση του Νίκου Βασιλείου και σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.
Η διάσημη ιστορία του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», που μιλά για την πριγκίπισσα που ήταν τόσο ευαίσθητη ώστε να ενοχλείται από ένα μπιζέλι κρυμμένο κάτω από αλλεπάλληλα στοιβαγμένα στρώματα, ενέπνευσε τον Αυστριακό συνθέτη Ερνστ Τοχ (Βιέννη, 1887 – Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 1964), ο οποίος έγραψε το 1927 μια παιδική όπερα σε λιμπρέτο του Μπένο Έλκαν. Ο Τοχ ανήκει στους εκφραστές του μοντερνισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. στο συγκεκριμένο έργο αξιοποιεί τα παραδοσιακά δομικά στοιχεία της όπερας: άριες, ντουέτα κλπ.
«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», κάτω από την πρώτη ανάγνωση του παραμυθιού, πραγματεύεται, χωρίς εκπτώσεις, σημαντικά ζητήματα, όπως την έννοια της αληθινής καταγωγής, τις σκοτεινές όψεις της φύσης των ανθρώπων που είναι στην εξουσία, την ανάγκη των ανθρώπων να βρουν την αληθινή αγάπη, ειδικά στη νεαρή ηλικία.
Ο Βασιλείου θα διευθύνει ένα 30μελές νεανικό μουσικό σύνολο, ενώ πριν από την έναρξη του έργου θα κάνει ένα πρωτότυπο διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, βασισμένο στη Γεωγραφική φούγκα του Τοχ. Η παράσταση είναι απολύτως χορογραφημένη, ενώ, εκτός από τους Μονωδούς και τη Χορωδία, συμμετέχουν και 14 χορευτές - σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Το σκηνικό είναι του Πέτρου Τουλούδη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και τους φωτισμούς υπογράφει η Βαλεντίνα Ταμιωλάκη.
Συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι μονωδοί όπως, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Καλύβας, Διονύσης Μελογιαννίδης, Μαρία-Χριστίνα Ασημακοπούλου, Χρυσάνθη Χαχούλια, Διονύσης Τσαντίνης, Αλέξανδρος Λούτας, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Μυρτώ Μποκολίνη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Μαρίνα Κολυβά κ.ά
Στις 25, 27, 28, 30 Νοεμβρίου & 14, 16, 18, 19 Δεκεμβρίου, στις 11πμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet