Στην τελική ευθεία μπαίνει η μαραθώνια δίκη των Σκουριών για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις 17 Φεβρουαρίου του 2013. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δίκες που αφορούν το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, στην οποία οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι 21 κάτοικοι της περιοχής μετά από μία βιομηχανία διώξεων και μεθοδεύσεων των διωκτικών αρχών ενάντια σε ανθρώπους που υπερασπίστηκαν το νερό, τη ζωή και τον τόπο τους από μια δήθεν επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, που επιβλήθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο της τότε κυβερνητικής λογικής «με κάθε κόστος». Η δίκη είναι σημαντική ακόμη, γιατί δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σύρθηκαν στο εδώλιο κάτοικοι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με φρονηματικούς όρους, διότι αντιτάχθηκαν στα σχέδια μιας πολυεθνικής.
Μετά από τρεις αναβολές και μια διακοπή 21 ημερών, η δίκη ξεκίνησε στις 22 Οκτώβρη και στις 7 επόμενες δικασίμους συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών, εργαζομένων στην εταιρεία φύλαξης του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός, ιδιοκτητών μηχανημάτων, αλλά και κατοίκων της περιοχής, θεσμικών προσώπων, φίλων και συγγενών των κατηγορουμένων. Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με πλήθος κατηγοριών (9 κακουργηματικές κατηγορίες και 8 πλημμεληματικές), μεταξύ των οποίων σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη κ.α.
Την Πέμπτη ο εισαγγελέας, περιγράφοντας το σκεπτικό του, πρότεινε την απαλλαγή και των 21 κατηγορουμένων από τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ληστείας, ενώ παράλληλα πρότεινε την ενοχή πέντε ατόμων για τα αδικήματα της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών, της έκρηξης, καθώς και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Επιπλέον, πρότεινε την ενοχή ενός εκ των πέντε παραπάνω κατηγορουμένων και για το αδίκημα της οπλοχρησίας.
Στην εισαγγελική πρόταση κατέπεσε το βασικότερο στοιχείο του σαθρού και υπερβολικά διογκωμένου κατηγορητηρίου εναντίον των κατοίκων, η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που καταδεικνύει ακόμη και πριν την τελική απόφαση ότι η κατηγορία αυτή ήταν το όχημα της αστυνομίας για να δικαιολογήσει τις αυθαιρεσίες της και να ποινικοποιήσει τη στάση μιας ολόκληρη περιοχής απέναντι στην επιχειρούμενη εξόρυξη χρυσού.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους που ξεκινούν τη Δευτέρα τις αγορεύσεις τους, ήδη από την ακροαματική διαδικασία αποδεικνύεται ότι η δικογραφία στήθηκε με δικονομικά απαράδεκτο τρόπο. Παράλληλα, οι συνήγοροι των κατοίκων εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων απ’ όλες τις κατηγορίες.

Έωλα πειστήρια

Να σημειωθεί ότι κατά την ακροαματική διαδικασία κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση, απεναντίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν κάποια εμπλοκή. Αυτό που προέκυψε από τη μέχρι στιγμής διαδικασία, ήταν ότι τα πειστήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη δίωξη των κατοίκων συνελέχθησαν με τρόπο παράνομο.
Σύμφωνα τόσο με μάρτυρες αστυνομικούς, αλλά και με εργαζόμενους στην εταιρεία φύλαξης, εργαζόμενοι και όχι αστυνομικοί συνέλεξαν μόνοι τους στοιχεία χωρίς κανένας φυσικά να γνωρίζει πότε βρέθηκαν, πού και γιατί. Πρόκειται για μια πτυχή της όλης προβληματικής προδικαστικής έρευνας που έχουν καταγγείλει επανειλημμένως οι συνήγοροι των κατοίκων, μαζί με το γεγονός ότι η επιλογή των κατηγορουμένων -και πάλι σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων- έγινε λόγω επαγγελματικής ιδιότητας (υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι) και επειδή ήταν αντιδρώντες...
Οι ίδιοι οι αστυνομικοί παραδέχτηκαν ακόμη ότι το εργοτάξιο στις Σκουριές μετά τον εμπρησμό δεν αποκλείστηκε, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει, από την αστυνομία για να διεξαχθεί η έρευνα, με τη δικαιολογία ότι ήταν ...πολύ μεγάλος ο χώρος. Και ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του ανέφερε την Πέμπτη ότι, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, εκείνη την ημέρα υπήρχε μπλόκο της αστυνομίας στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία έφτασε στο χώρο του εργοταξίου μετά από ώρες, σε αντίθεση με ιδιοκτήτες μηχανημάτων που όταν έμαθαν για τον εμπρησμό, κατάφεραν να φτάσουν εντός 15 λεπτών.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες εις βάρος τους, τονίζοντας ότι οι δραστηριότητές τους ήταν οι συνηθισμένες για Σάββατο βράδυ. Δήλωσαν ακόμη ότι η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού ήταν αυτονόητη και είχε στόχο την υπεράσπιση του τόπου τους. Παράλληλα, πολλοί σχολίασαν ότι στοχοποιήθηκαν για να σταματήσει η τοπική κοινωνία να αντιστέκεται και να κατασταλεί η κλιμακούμενη αντίδραση στις εξορύξεις χρυσού. Αυτό δήλωσαν για ακόμη μια φορά και δεκάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής που βρέθηκαν ως αλληλέγγυοι στα δικαστήρια, κρεμώντας πλακάτ δεμένα με χειροπέδες στα κάγκελα του μεγάρου στα οποία αναγράφονταν: «Διώκομαι γιατί είμαι από την Ιερισσό και την Μ. Παναγιά, διώκομαι γιατί υπερασπίστηκα τη γη, τον αέρα και το νερό, διώκομαι γιατί αντιστάθηκα».

Σταυρούλα Πουλημένη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet