Να δώσουμε κοινές απαντήσειςΟ Φλοράν Μαρσελεζί, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλάει στην «Εποχή» για την ενωτική δράση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, τη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και την ανάγκη οικοδόμησης μιας άλλης Ευρώπης.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Πώς βλέπεις τα πράγματα;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι απολιθωμένες και αντικοινωνικές πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων δημιουργούν τεράστια απογοήτευση που τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Προκειμένου να μην αφήσουμε το έδαφος στα λαϊκίστικα αντιδραστικά κόμματα, πρέπει να ανοίξουμε μια πόρτα ελπίδας και να δώσουμε μια οικολογική, αλληλέγγυα, και δημοκρατική απάντηση. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε, και να κερδίσουμε το στοίχημα, αυτής της ελπιδοφόρας προοπτικής στην Ευρώπη, που ενώνει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια με τη δικαιοσύνη και την οικολογία, και απομακρύνει οριστικά τα ολοκληρωτικά φαντάσματα και το μίσος.

Έχεις μιλήσει για την ανάγκη ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Πάνω σε ποια πολιτική μπορεί να οικοδομηθεί αυτή;
Πρέπει να δούμε τι μας ενώνει και να μάθουμε να δημιουργούμε συμμαχίες. Υπάρχει μεγάλη πολυφωνία στις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά δεδομένου του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε πολλά θέματα, όπως στην οικονομική ανισότητα, στην ανισότητα μεταξύ των φύλων, στην κλιματική αλλαγή ή στη μετανάστευση, είναι σημαντικό να μάθουμε να συμφωνούμε για να δώσουμε κοινές απαντήσεις. Δεν πρόκειται για την οικοδόμηση ενός «κοινού σπιτιού», αλλά για την καταπολέμηση των «κοινών αιτιών» που δημιουργούν τα προβλήματα. Πρέπει να μοιραστούμε τις ιδέες, τις στρατηγικές, και τα κοινά οράματα σχετικά με το φεμινισμό, την οικολογική και δίκαιη μετάβαση, και την αλληλέγγυα μεταναστευτική πολιτική, για να μπορέσουμε αλλάξουμε το κυρίαρχο οικονομικό πρότυπο και να κερδίσουμε το στοίχημα της μετα-ανάπτυξης και του βασικού εισοδήματος.

Τι σημαίνει σήμερα προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη, και ποια θεωρείς ότι είναι τα όριά της;
Είναι προφανές ότι υπάρχουν στρατηγικές διαφορές μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων πάνω σε θεμελιώδη θέματα, όπως για παράδειγμα για το μέλλον της Ευρώπης ή το οικολογικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της ακροδεξιάς ενισχύει τη συντηρητική πολιτιστική ηγεμονία. Ως εκ τούτου, ένα προοδευτικό πολιτικό και πολιτιστικό έργο είναι να οικοδομηθεί μια σαφής, και ελπίζω χωρίς συμπλέγματα, ελπίδα υπέρ μιας αλληλέγγυας, οικολογικής και δημοκρατικής Ευρώπης. Είναι επείγον να γίνει αυτό.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, με ποια στρατηγική μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η άνοδος της ακροδεξιάς που ανέφερες, και την οποία βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;
Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και να δώσουμε μια ρεαλιστική και αποτελεσματική απάντηση στις κοινωνικές, οικολογικές, και οικονομικές προκλήσεις του σήμερα. Ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, στην ουσία αφορά μια μάχη αξιών: απέναντι σε μια ξενοφοβική Ευρώπη, να αναδείξουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Απέναντι στις ευρωπαϊκές φωνές που κραυγάζουν στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ας παλέψουμε για μια Ευρώπη που θα λέει «πρόσφυγες σας καλωσορίζουμε». Κόντρα στην εθνικιστική αναδίπλωση και στα τείχη, θέλουμε μια ανοιχτή, φιλόξενη, και κοσμοπολίτικη Ευρώπη. Απέναντι στα διάφορα συμφέροντα και την επείγουσα κλιματική ανάγκη, το στοίχημα είναι για μια οικολογική και δίκαιη μετάβαση. Η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, με την επιτυχία των Πράσινων, είναι το παράδειγμα αυτής της λειτουργικής συνταγής και πρέπει να την επεκτείνουμε.

Τελειώνοντας, και με αφορμή τη συμμετοχή σου στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του Μπιλμπάο, θα ήθελα να μας κάνεις μια αποτίμηση της διοργάνωσης.
Η διοργάνωση ήταν επιτυχημένη. Όμως, πρέπει να προχωρήσουμε από τα λόγια στη δράση. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε κοινούς χώρους δράσεων και να αναπτύξουμε συνέργειες και συνεργασίες. Αντιμετωπίζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς και την κλιματική πρόκληση, πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να είναι αλληλέγγυα, οικολογική και δημοκρατική.

Σημ: Το EQUO συμμετέχει στο Unidos Podemos.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet