Υπερτουρισμός

Μια εκπομπή του Κώστα Αργυρού, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 17:00 στην ΕΡΤ1

Τον περασμένο Οκτώβριο κινήσεις πολιτών από την Κέρκυρα, το Ντουμπρόβνικ, τη Βενετία και την Πάφο συναντήθηκαν στο νησί των Φαιάκων, για να συζητήσουν τα κοινά προβλήματα των πόλεων τους, με στόχο να συντονίσουν τις δράσεις τους. Είναι όλες τους παράκτιες, μεσογειακές και μεγάλα τμήματά τους αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένα έτσι από την UNESCO.
Το σημαντικότερο πρόβλημα, που με ιδιαίτερη οξύτητα εμφανίζεται σε Βενετία και Ντουμπρόβνικ έχει να κάνει με την αλλοίωση του χαρακτήρα των ιστορικών αυτών πόλεων, εξαιτίας του «υπερ-τουρισμού». Εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται για να πάρουν μια μικρή γεύση από μια καθημερινότητα, η οποία χάνεται εξαιτίας ακριβώς της παρουσίας τους. Οι παλιοί κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού η εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών καθιστά συχνά απαγορευτικό το κόστος ζωής. Δεκάδες κρουαζιερόπλοια καταφτάνουν πολλές φορές ταυτόχρονα, αποβιβάζουν χιλιάδες τουρίστες, που συνωστίζονται σε σοκάκια και πλατείες αναζητώντας μια φωτογραφία, που θα αποτελεί την απόδειξη της παρουσίας τους εκεί. Τεράστιες, όχι πάντα άμεσα μετρήσιμες είναι οι συνέπειες και για το περιβάλλον.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζει σταδιακά και η Κέρκυρα, και άλλα νησιά της Ελλάδας, όπου δένουν οι πλωτές αυτές «μικρές πολιτείες».
Πώς μπορούν οι τοπικές αρχές να διαχειριστούν αυτά τα φαινόμενα; Είναι αναπόφευκτη η μετατροπή τέτοιων μοναδικών πόλεων σε απλά σκηνικά για βιαστικές σέλφις ή έστω για κάποιες χολιγουντιανές παραγωγές; Οι ενεργοί πολίτες, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, συζητούν με τον Κώστα Αργυρό και τους «Πολίτες της Ευρώπης» για το αν και πώς μπορεί ο τουρισμός να συνδυαστεί με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται την ιστορία και την παράδοση, και δεν θα διώχνει τους μόνιμους κατοίκους από τις γειτονιές των προγόνων τους. Ειδικοί του χώρου εξηγούν πώς η Ελλάδα οφείλει να στραφεί σε ένα ποιοτικό τουρισμό που θα έχει στόχευση, πρόγραμμα και θα φέρνει τελικά σημαντικά οφέλη, περιορίζοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις παράπλευρες συνέπειες.

Σενάριο-Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet