Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Έχουν συμπληρωθεί περίπου τεσσεράμισι χρόνια από τότε που εκλεγήκατε περιφερειάρχης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε και τις εμπειρίες αποκτήσατε μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα;
Η παράταξή μας ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες μνημονιακές περιόδους. Η αυτοδιοίκηση, σε Α’ και Β’ βαθμό, πλήρωσε βαρύ τίμημα για τις μνημονιακές πολιτικές. Το πρώτο που κάναμε, ήταν να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, φέρνοντας στο επίκεντρο την κοινωνική πολιτική, προτεραιοποιώντας ταυτόχρονα την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την οδοποιία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αναλάβαμε επίσημα καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, και μέσα σε τρεις μήνες εκπονήσαμε το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να διευκολύνουμε την πληρωμή των τιμολογίων ρεύματος και από συμπολίτες μας σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα και άλλες φτωχογειτονιές, όπου, λόγω της κρίσης, τα προβλήματα είχαν μεγαλώσει. Με την ίδια αποφασιστικότητα δρομολογήσαμε μια σειρά ακόμη από αντίστοιχες παρεμβάσεις, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, για τις αναπηρίες, υπερβαίνοντας τα κενά που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη (χθες) και του Κλεισθένη (σήμερα).
Βρήκαμε απέναντί μας προβλήματα που περιμέναμε, λόγω των μνημονιακών περικοπών, και του αριστερού προσήμου της ιδεολογίας μας, καταφέραμε ωστόσο μικρές νίκες. Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές αγορές. Δεν τα κάναμε φυσικά όλα καλά. Δεν κατορθώσαμε να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και δεν εισακουστήκαμε επαρκώς αναφορικά με την κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας της περιφέρειας Αττικής, ή σε ζητήματα φορολογικής πολιτικής, που εγκαίρως και με πληρότητα προτείναμε.

Σε θεσμικό επίπεδο, δέσμευση συνταγματική ας πούμε, υπήρχαν εμπόδια που πρέπει να αρθούν. Εσείς συμμετείχατε στην Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα. Ποια είναι η γνώμη σας;
Η περιφέρεια Αττικής μοιάζει πολλές φορές... μικρομέγαλη. Μικρή για τα μεγάλα, μεγάλη για τα μικρά. Καταθέσαμε πλήρες και αιτιολογημένο πλαίσιο προτάσεων, στο περιθώριο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για μια σειρά από αποτελεσματικές τομές, που θα απελευθέρωναν την αυτοδιοίκηση από τη μέγγενη της κεντρικής εξουσίας. Μεταξύ άλλων, καλούμαστε να παραμερίσουμε και την πάγια καχυποψία του κεντρικού κράτους έναντι της αυτοδιοίκησης, μια παράμετρο που και εσείς γνωρίζετε καλά, έχοντας διατελέσει στέλεχος των τοπικών κοινωνιών. Εμείς, ως αριστερή κυβέρνηση, καλούμαστε να εμπιστευτούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, για να αλλάξουμε τη σημερινή εικόνα. Δυστυχώς, στον τομέα αυτό δεν κάναμε τα αναγκαία βήματα, καθώς εστιάσαμε αναγκαστικά και εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, και έτσι δεν «έτρεξαν» μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει προωθητικά στην ίδια τη διαπραγμάτευση.

Κάλυψη κενών δεκαετιών και αρκετές «πρωτιές»

Ποια είναι τα σημαντικότερα πεπραγμένα σας ως «Δύναμη Ζωής» που συνδέονται με το όραμά σας για την Περιφέρεια Αττικής;
Όταν αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης της περιφέρειας, γίναμε η πρώτη περιφέρεια που διεκδίκησε το σύνολο της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άμεσα, τεκμηριωμένα, και χωρίς εκ των υστέρων συμπληρωματικές καταθέσεις αναφορών και εκθέσεων, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ένα μεγάλο ποσό, ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων εκατομμυρίων για έργα άμεσης προτεραιότητας, όπως την αποχέτευση, που μέχρι τότε δεν είχαν υλοποιηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, λόγω κακής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των εθνικών πόρων.
Επιπροσθέτως, είχαμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις ανάγκες που δημιούργησαν η φτώχεια και το προσφυγικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καλύψουμε, μέσα σε μερικούς μήνες, κενά δεκαετιών. Χωρίς την επιβάρυνση που θα συνεπάγονταν για τους πολίτες της Αττικής πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες χωματερές και έλλειψη αποχετεύσεων.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω, και κάποιες «πρωτιές», με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, όπως το Σύμφωνο Ακεραιότητας για τις δημόσιες συμβάσεις, με τη Διεθνή Διαφάνεια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας μηχανισμός διαφάνειας, που ελέγχει ταυτόχρονα την περιφέρεια και τον ανάδοχο του έργου, για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτεία. Για πρώτη φορά, έχουμε ένα δευτεροβάθμιο οργανισμό αυτοδιοίκησης που ασχολείται με το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η περιφέρεια Αττικής έγινε συνομιλητής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης, τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Τουσκ, τον κ. Σουλτς. Βγήκαμε μπροστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ είμαι περήφανη και για την πρωτιά του Κέντρου logistics για είδη πρώτης ανάγκης. Μια αναγνωρισμένη, καλή ευρωπαϊκή πρακτική, που στηρίζει 42 δομές συνολικά στη χώρα και όχι μόνο στην Αττική, αναγκάζοντας την Ευρώπη να μας επαινέσει, την ώρα που για άλλες πολιτικές μας ασκούσαν κριτική.
Θα μπορούσα ακόμη να σας πω για τα εκατοντάδες εργοτάξια, για τα 168 αντιπλημμυρικά έργα, για τα sea track που βάλαμε στις παραλίες της Αττικής, ώστε οι ανάπηροι συμπολίτες μας, οι εγκυμονούσες, οι μανάδες μας, που είναι ηλικιωμένες, και δεν μπορούσαν να πάνε στην παραλία, να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους από τότε που ανέλαβε η «Δύναμη Ζωής». Την ίδια στιγμή, δώσαμε στην περιφέρεια «ταυτότητα». Την καταστήσαμε «ορατή», την ώρα που στο παρελθόν, ή πολλές φορές ακόμη και σήμερα, ο πολίτης δεν μπορούσε να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την αιρετή περιφέρεια.

Την εβδομάδα που μας πέρασε συμμετείχατε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Εκλεχθήκατε και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Κογκρέσου. Πείτε μου δυο λόγια γι΄ αυτό…
Στο πλαίσιο διαμόρφωσης νέων συμμαχιών με δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, η Σοσιαλιστική Ομάδα του Κογκρέσου, καθώς δεν υπάρχει ομάδα της Αριστεράς στο Κογκρέσο, αποφάσισε να κάνει άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το HDP από την Τουρκία, καθώς και οικολογικά κινήματα. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκα και εκλέχθηκα αντιπρόεδρος της ομάδας. Πρόεδρος είναι ένα παραδοσιακό στέλεχος της ιταλικής Αριστεράς, βουλευτής σήμερα, πρώην δήμαρχος Τορίνο, ο Πιέρο Φασίνο, που δίνει μάχες κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς. Στη συνεδρίαση του Κογκρέσου παρουσίασα την Έκθεση της Περιφέρειας για το ρόλο των συνοριακών περιφερειών έναντι του μεταναστευτικού φαινομένου. Η Έκθεση ψηφίστηκε από το Κογκρέσο και τώρα πια είναι κομμάτι του κανονιστικού πλαισίου και για τις αυτοδιοικητικές αρχές και για τα κράτη μέλη. Η Ιστορία της ανθρωπότητας ταυτίζεται με την Ιστορία της μετανάστευσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε μέτωπο κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να γίνουμε αξιόπιστοι θεματοφύλακες των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης. Των αξιών της δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου. Σήμερα, 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και 80 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αξίες αυτές παραμένουν επίκαιρες.

Κερδίζουμε τη μάχη για τα απορρίμματαΈνα από τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι τα απορρίμματα. Τελικά απ΄ ό,τι φαίνεται μόνο στην Αττική προχωρά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Παντού ΣΔΙΤ βλέπουμε. Πού βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό τον τομέα;
Αισθανόμαστε περήφανοι που εφαρμόσαμε αυτά που λέγαμε εδώ και δεκαετίες, αλλά την ίδια στιγμή αισθανόμαστε και ...σαν το Γαλατικό Χωριό που φοβάται μην του πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Έχουμε, όμως, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου επιτρόπου Περιβάλλοντος, για τον τρόπο με τον οποίο συντάξαμε το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που είναι πολύ διαφορετικός από τις άλλες περιοχές. Μάλιστα, όταν θα κυκλοφορήσει η «Εποχή», θα βρίσκομαι στα Κύθηρα όπου εγκαινιάζουμε πρότυπο χώρο εναπόθεσης υπολειμμάτων και όχι ταφής απορριμμάτων. Είναι ένα στοίχημα που, όπως η αποχέτευση, παλέψαμε και προωθήσαμε σε χρόνους ρεκόρ. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2003 και το 2014 που αναλάβαμε, βρήκαμε ...έντεκα σελίδες και είχαν τροχιοδρομήσει να κάνουν τέσσερα ΣΔΙΤ.
Στη γραφειοκρατία της Ευρώπης, μπορούμε να προσάψουμε πολλά. Για την κοινωνική πολιτική της, για την οικονομία, για το πώς διαλύθηκε το όραμα θεμαλιωδών ευρωπαϊκών ιδεών, όπως απέναντι στο φασισμό. Στο θέμα του περιβάλλοντος, ωστόσο, είναι πάρα πολύ αυστηρή. Και αυτά τα 4 χρόνια, η Κομισιόν ήταν εκείνη που μας στήριξε, έναντι της σθεναρής αντίδρασης μικρών και μεγάλων συμφερόντων, τα οποία θέλουνε να βάλουν τα ΣΔΙΤ από την πίσω πόρτα, ως μια εύκολη λύση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μια τέτοια κατάσταση ζήσαμε στην Αττική με τη ρηγμάτωση που είχαμε στο ΧΥΤΑ Φυλής. Εμείς, μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας απέναντι θεούς και δαίμονες, όχι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα αλλά και πολλά μικρά, περάσαμε τον Περιφεφειακό Σχεδιασμό που ενεκρίθη και ως μέρος του Εθνικού Σχεδιασμού και από την Κομισιόν. Και πλέον, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πληροί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.
Για να μην υπάρχουν σκιές, συνδράμαμε τους δήμους, προκειμένου να φτιάξουν εκείνοι τα δικά τους σχέδια διαχείρισης. Κάποιοι δήμαρχοι, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων, δεν ήταν σε θέση και κάποιοι προτιμούσαν τα ΣΔΙΤ ή προτιμούν τη χωματερή της Φυλής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, έχουμε τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, έχουμε δήμους οι οποίοι πρωτοπορούν, όπως είναι ο δήμος Βριλησσίων, ο δήμος Χαλανδρίου, ο δήμος Κυθήρων και έχουμε και δήμους που υπολείπονται πάρα πολύ και προτιμούν να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη στους δημότες τους και να πηγαίνουν να θάβουν τα σκουπίδια τους στη Φυλή και να μην ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Εμείς δεν τάξαμε θαύματα. Είπαμε ότι, για να κλείσει η Φυλή, πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές, όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση, δηλαδή οι αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτό παίρνει χρόνια, όμως έχουμε τροχιοδρομήσει σωστά. Έχουμε υπογράψει για ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) δήμου Μαρκοπούλου και όμορων δήμων. Και προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δημάρχους ότι η περιφερειάρχης δεν είναι απέναντί τους και οι ίδιοι θα έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα και για το περιβάλλον και για θέσεις εργασίας, αν λειτουργήσουν με όρους κυκλικής οικονομίας. Πιστεύω ότι τη μάχη την κερδίζουμε.

Θέλω να ρωτήσω γιατί εγκιβωτισμός των ρεμάτων και όχι τη σύγχρονη αντίληψη για ρέματα ανοιχτά;
Αν θέλαμε να πάμε πίσω και να εφαρμόσουμε τις ανοιχτές παλιρροϊκές κοίτες όπως λέμε, θα σήμαινε ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού που ζουν στην Αττική θα έπρεπε να φύγουν εκτός. Αυτό έγινε διαχρονικά από το 1946 μέχρι τώρα. Ακόμα και με τα ολυμπιακά έργα. Ακόμα και αυτή την τετραετία, μελέτες που έφεραν ζητώντας χρηματοδότηση από την περιφέρεια, δεν είχαν λάβει υπόψη ούτε την κλιματική αλλαγή, ούτε ότι η λογική του εγκιβωτισμού μαθηματικά οδηγεί σε καταστροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μάνδρα και αυτό που συνέβη. Δεν είναι ο εγκιβωτισμός στη λογική αυτής της διοίκησης. Δεν έχουμε εγκιβωτίσει κανένα ποτάμι, γιατί δεν είναι απλώς παλαιά τεχνική, είναι επικίνδυνη. Όμως, ελάχιστα ρέματα έχουν μείνει ανοιχτά και όχι ολόκληρα, αλλά τμήματα αυτών. Είδατε ότι αναγκαστήκαμε με τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη να διακόψουμε τη λειτουργία του τραμ, διότι ο Ιλισός διαπερνά σημαντικές οδούς, και με λύπη μας ανακαλύψαμε ότι δεν είχαν γίνει μελέτες για το αν οι πλάκες, πάνω από τον Ιλισό, μπορούσαν να σηκώσουν το τραμ...

Αιτούμαστε προσλήψεις

Υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια επάρκεια οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές της;
8.500 προσλήψεις θα γίνουν για τον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς, δεν έχουν προβλεφθεί προσλήψεις για τον Β’ βαθμό. Βεβαίως, έχουν ανάγκη και οι δήμοι που δεν έχουν ούτε τεχνικό, ούτε διοικητικό προσωπικό, όμως και οι περιφέρειες έχουν ανάγκη. Η περιφέρεια Αττικής, με 370 και πλέον αρμοδιότητες, υπολειτουργεί ουσιαστικά, και πολλές φορές είναι συγκινητική η αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται κάποιοι υπάλληλοι. Ενώ και εμείς, πολλές φορές στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, γινόμαστε υπηρεσιακοί παράγοντες. Έχουμε υπογράψει για παράδειγμα μνημόνιο συνεργασίας με σειρά από φορείς, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, έτσι ώστε και να βοηθάει τους εναπομείναντες υπαλλήλους, εν αναμονή προσλήψεων, και να έχουμε επαφή με τη νέα τεχνογνωσία. Έχουμε φροντίσει να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός οργανογράμματος που βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, αιτούμαι προσλήψεις. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τέλος, προσπαθήσαμε, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τα Επιμελητήρια, να διαδραματίσουμε σοβαρό ρόλο σε σχέση με την επιχειρηματικότητα των νέων, με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό και καθιερώσαμε το θεσμό βράβευσης νέων επιχειρηματιών, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ.

Είστε ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως τα πυρά που δέχεστε, είναι κυρίως για το δεύτερο και τη βαρύτητα της περιφέρειας Αττικής στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Συνηθίζω να λέω ότι η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας Αττικής που εικονοποιείται στη Ρένα Δούρου, έχει ένα διμέτωπο αγώνα. Αφενός να λύνει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, τα οποία είναι χρόνια και έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια όταν δεν υπήρχαν μνημόνια. Και αφετέρου, να αλλάξουμε το ηθικό υπόδειγμα άσκησης πολιτικής. Όταν κάποιος είναι άνεργος, όταν είδε τη ζωή του να καταβαραθρώνεται από τις πολιτικές που ασκήθηκαν, το να του μιλάμε περί αλλαγής του ηθικού υποδείγματος, μπορεί να ακούγεται ως «παντεσπάνι». Ανάμεσα στα πολλά που αλλάξαμε, ήταν να σταματήσουμε να παίρνουμε τη σκυτάλη από τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, όπως τα περί δήθεν «ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών». Εγώ, λοιπόν, βροντοφωνάζω ότι δεν είμαι ανεξάρτητη αυτοδιοικητική. Έχω ιδεολογικό πρόσημο, και αυτό δεν το ξέχασα, συγκρούομαι γι’ αυτό με όσους έχουν νεοφιλελεύθερα αιτήματα. Και το πληρώνω. Την ιδεολογική μου ταυτότητα δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ό,τι καλό έχουμε κάνει, απορρέει ακριβώς από αυτή.


 

Προτεραιότητα η κλιματική αλλαγήΣτη δική σας θητεία έλαχε να έχουμε δυο μεγάλα καταστροφικά γεγονότα, πλημμύρες στη Μάνδρα και πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Εσείς είχατε το θάρρος και ζητήσατε από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες. Από δω και πέρα τέτοια φαινόμενα θα είναι συχνά. Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε;
Το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα συντεταγμένοι φορείς της δημοκρατίας, συνδικαλιστικοί φορείς και άλλοι, αρνούνται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής, μας έχει οδηγήσει σε μια καθυστέρηση, την οποία δεν τη μετράμε σε πρόστιμα, όπως στην περίπτωση των απορριμμάτων ή του αποχετευτικού, αλλά σε ανθρώπινες ζωές και μέρος του ΑΕΠ. Διότι δεν μιλάμε για δύο άσχημα γεγονότα που έγιναν στην περιφέρεια Αττικής, αλλά μιλάμε για δυο εθνικές τραγωδίες και στη συνέχεια επακολούθησαν και άλλες. Επομένως, πρέπει να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε, αρνούμενοι το προφανές: ότι, δηλαδή, η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ και θα παραμείνει, και εμείς οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας.
Εμείς είχαμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής ως προτεραιότητα, γι’ αυτό και κινήσαμε γη και ουρανό για να ξεμπλοκάρουμε, όπως και καταφέραμε, ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο, που είχε βαλτώσει επί χρόνια, τη διευθέτηση του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε θέση αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Γι’ αυτό και μετέχουμε ως περιφέρεια του οικοσυστήματος της Μεσογείου σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Plan Bleu, που φέτος έκλεισε 40 χρόνια δράσεων. Γι’ αυτό κι έχουμε εντάξει την περιφέρεια Αττικής στο Bologna Charter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και βάζουμε τις βάσεις, μέσα από συνέργειες με έγκριτους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς θεσμούς, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για ένα πρότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα για όλη την Αττική. Γι’ αυτό και εκπονούμε «το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (ΠεΣΠΚΑ), με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία. Γι’ αυτό και διοργανώσαμε, στις αρχές Ιουλίου, σχετική ημερίδα και στις αρχές Οκτωβρίου εξειδικεύσαμε, με νέα, διεθνή ημερίδα.
Αυτή τη στιγμή και ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο Σωκράτης Φάμελλος, προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Έχει προχωρήσει τον παλιό σχεδιασμό σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, και εμείς είμαστε από τις περιφέρειες εκείνες που έχουν προχωρήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Κλιματική Αλλαγή. Φυσικά, πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν πολλά και δεν είμαστε προετοιμασμένοι και σε επίπεδο νοοτροπίας. Διότι, αφού η κλιματική αλλαγή ήρθε και θα μείνει, θα πρέπει και εμείς ως πολίτες να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να λειτουργούμε διαφορετικά. Μόλις χθες, με πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά και με τη βοήθεια του διοικητή του πυροσβεστικού σώματος διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση, όπου μετείχα, με σχολεία για να ενημερωθούν για την προστασία από φωτιές, σεισμούς. Γιατί κανένας νόμος δεν μπορεί να μας προστατέψει, αν εμείς έχουμε άγνοια. Αυτές είναι πρωτοβουλίες που καταδεικνύουν ότι η περιφέρεια Αττικής προτεραιοποιεί τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως πρέπει να αφορά όλη την Ελλάδα.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet