Τα ερωτήματα είναι πάντα πιο πολλά από τις απαντήσεις. Ιδίως σε καιρούς κρίσης. Κερδίζει αυτός που μπορεί να αναμετρηθεί και να απαντήσει στα περισσότερα. Σωστότερα, αυτός που αποδεικνύεται πιο εύστοχος στην επιλογή των ερωτημάτων που πραγματικά χρίζουν απάντησης.
Στο στίβο της πολιτικής αναμέτρησης, το «Κίνημα Αλλαγής» της κ. Γεννηματά δεν έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο άθλημα αυτό, που αποτελεί κριτήριο πολιτικής επάρκειας και αξιοπιστίας. Αντιθέτως, το «Κιν.Αλ.», σε όλες τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, καλές επιδόσεις είχε κυρίως στη μονομέρεια των επιλογών του ως προς το σε ποια πολιτική πρόκληση θα απαντήσει και για ποια θα σιωπήσει.
Αποφεύγοντας να ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα αρκεστούμε σε ένα δείγμα ηλικίας μόλις ολίγων ημερών, αλλά πλούσιο σε συμπεράσματα. Ένα δείγμα -δύο πολιτικές προκλήσεις, για την ακρίβεια. Πρώτον, η επίσημη πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παραστεί και να μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) το περασμένο σαββατοκύριακο, όπως και έγινε. Δεύτερον, η υπερψήφιση από τον κ. Μητσοτάκη της υποψηφιότητας του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη άνοιξη.
Η διατύπωση «δριμεία κριτική», που επέλεξε μια μερίδα του Τύπου για να περιγράψει την επίθεση του κ. Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία του στο συνέδριο του SPD, για τη χείρα συνεργασίας που έτεινε στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη, και για τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε δημόσια εκδήλωση, ο πρώην πρόεδρος του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ κατέρριψε κάθε προηγούμενη επίδοσή του στους χαρακτηρισμούς που επιφύλαξε στον έλληνα πρωθυπουργό όσο και στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, κατηγορώντας αμφότερους ότι συμπορεύονται ερήμην της γνήσιας σοσιαλδημοκρατίας —δηλαδή του ιδίου, υποθέτουμε—, «ξεφτιλίζοντας τα πάντα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας αξιακός φραγμός, κανένα ηθικό σύστημα, κανένα πλαίσιο αναφοράς. Υπάρχει απλώς ένα παιχνίδι ωμής εξουσίας…». Προσθέτοντας, αυτοεξευτελιζόμενος, τον χαρακτηρισμό «delivery boy» για τον πρωθυπουργό, παραγγελιοδόχο που προσφέρεται ως «ο πρώτος μνημονιακός, ο πρώτος φιλοαμερικανός και ο πρώτος φιλογερμανός οποιουδήποτε καγκελαρίου… συνέταιρος του κατερχόμενου εκλογικά SPD και ανανεωτής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».
Για όσους τυχόν διερωτώνται αν η «κατακόρυφος αναστροφή» του κ. Βενιζέλου σε πρόμαχο της αντισυστημικότητας εκφράζει μόνο τον ίδιο ή το όλον «Κιν.Αλ.», ανθολογούμε από τον καταιγισμό που επιφύλαξε, ως αυτόκλητη υπέρμαχος των αξιών της Αριστεράς, η κ. Γεννηματά στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία της στην εκδήλωση για τα πρώτα γενέθλια του Κινήματος την περασμένη Δευτέρα. «Καιροσκοπική ομάδα χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, που καταπάτησε αρχές και αξίες … Τίποτα το αριστερό, τίποτα το προοδευτικό … Εξέθεσαν στα μάτια των πολιτών την Αριστερά και τους αγώνες της … Ο κ. Τσίπρας έγινε βαρίδι της Αριστεράς, από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί η προοδευτική παράταξη».
Προς αναπλήρωση, τέλος, του κενού που εμφανώς υπήρξε στην ομιλία της κ. Γεννηματά ως προς την απαξίωση της Σοσιαλδημοκρατίας εξαιτίας των συναναστροφών της με την ψευδεπίγραφη ελληνική Αριστερά, ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας –υπενθυμίζουμε- Επικοινωνίας του «Κιν.Αλ.» μετά την αποχώρηση του «Ποταμιού» και του κ. Δημήτρη Τσιόδρα, διαβεβαίωνε από ραδιοφώνου την επομένη: «Έχω πάψει να πιστεύω ότι το SPD είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα … Εμείς οι σοσιαλιστές για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία της Ευρώπης που αγωνιά, πρέπει να φύγουμε οριστικά από τη σκιά των συντηρητικών πολιτικών και από τις πολιτικές της λιτότητας … [αλλά] όχι αναζητώντας σωσίβια σε δήθεν αριστερούς που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς και εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική», όπως υποτίθεται κάνουν οι γερμανοί fake σοσιαλδημοκράτες.
Ας σοβαρευτούμε.
Το «Κιν.Αλ.» δεν μπορεί να υπεκφεύγει επ’ άπειρον. Είναι όρος ύπαρξης για την Κεντροαριστερά —ως είθισται να αυτοονομάζεται όταν δεν επιλέγει να «είναι η μόνη Αριστερά»— να πάψει να κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, που ήδη αποστασιοποιείται από το νεοφιλελευθερισμό. Ας αναζητήσει αλλού τα «βαρίδια» που την εμποδίζουν να καταστεί αξιόπιστος διεκδικητής του σοσιαλδημοκρατικού τίτλου —αν αυτό είναι που πραγματικά επιζητεί και όχι προσχήματα για να συμπλέει με τη Δεξιά.
Εν τω μεταξύ, στο «Κίνημα Αλλαγής» θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την άλλη ερώτηση που χρίζει απάντησης. Αυτή και που έχει να κάνει με την υπερψήφιση από τον κ. Μητσοτάκη της υποψηφιότητας του κ. Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Δεν πρόκειται για λιγότερο σημαντική πρόκληση από την κατά Βενιζέλο «ξεφτίλα» του «κατερχόμενου εκλογικά SPD» που ψάχνει σωσίβιο στον Τσίπρα. Ο κύριος Βέμπερ, ως υπερσυντηρητικό στέλεχος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU της κ. Μέρκελ, και εξέχον μέλος της γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας, προσφέρεται για εξ αριστερών κριτική απείρως περισσότερο απ’ ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ο άνθρωπος που το καλοκαίρι του 2015 υποστήριζε ότι «το Grexit είναι ρεαλιστική επιλογή». Αυτός που το 2016, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, είχε προτείνει την «προσωρινή» έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτός που τον Μάιο του 2017 είχε πει ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει πρωθυπουργό έναν κομμουνιστή».
Θα μπορούσε να προστεθεί ότι είναι ο άνθρωπος που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «πιστό στις κεντρικές αξίες της κεντροδεξιάς», «κατάλληλο για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και «προσωπικό φίλο» του. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό ειδικά το επιχείρημα θα συγκινούσε την Χαριλάου Τρικούπη μέχρι του σημείου να λύσει τη σιωπή της και να καταφερθεί εναντίον του επικεφαλής του κόμματος με το οποίο –ποτέ δεν ξέρεις— μπορεί να βρεθεί αύριο μεθαύριο να συγκυβερνά για να σωθεί η χώρα από την ανεύθυνη Αριστερά. Σε αυτή την πρόκληση, ναι, το «Κίνημα Αλλαγής» είναι πρόθυμο να απαντήσει θετικά, παραμερίζοντας γενναία κάθε ιδεοληπτική εμμονή.

Κωστής Γιούργος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet