Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Γεράσιμος Κοτσολάκος

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση του Γεράσιμου Κοτσολάκου, η οποία περιλαμβάνει δέκα ενότητες, στις οποίες ο ζωγράφος παρουσιάζει προσωπογραφίες, τοπία, γυμνά, νεκρές φύσεις, αυτοπροσωπογραφίες, αντικείμενα και όψεις του ατελιέ του. Όπως αναφέρει ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής, παραμένει λιτός και δωρικός, και ελεγχόμενα χειρονομιακός. Χρησιμοποιεί το μαύρο χρώμα με έναν προσωπικό τρόπο, ενώ «σκαλίζει με δύναμη τη φόρμα μέχρι να τη ματώσει». Ο δάσκαλός του, Χρόνης Μπότσογλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο καλλιτέχνης έχει κατακτήσει μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα, ενώ ο σκηνοθέτης και εκ των επιμελητών της έκθεσης, Λάκης Παπαστάθης αποκαλύπτει ότι: «Η ένταση του βλέμματος, η πίεση του πινέλου στο μουσαμά, το χάσιμο της ύπαρξής του [Κοτσολάκου] μέσα στον κόσμο που δημιουργεί, η αυξομείωση του ρυθμού, οι στοχαστικές παύσεις (…), ο άγρυπνος έλεγχος κάθε πινελιάς και ένας έντονος ψυχισμός (…) κάνουν τη ζωγραφική πράξη να θυμίζει μυστηριακή τελετή». Η έκθεση λειτουργεί έως τις 16 Δεκεμβρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου (19.00) και στις 15 Δεκεμβρίου (12.30) πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο 12.00 – 20.00, Κυριακή 12.00 – 15.00.
SotirisFeliosCollection (Φωκίωνος Νέγρη 16, Αθήνα, τηλ.: 2108824681)

Κώστας Ράμμος

Την καινούρια του δουλειά παρουσιάζει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ο Κώστας Ράμμος, η οποία αποτελείται από ακρυλικά έργα. Καθώς το στοιχείο του νερού και κυρίως της θάλασσας έχει παίξει ουσιώδη ρόλο στην εικαστική του πορεία η κύρια θεματογραφία του αφορά την ελληνική θαλασσογραφία. Όπως σημειώνει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, στη ζωγραφική του αποκαλύπτονται οι δυνατότητες μετάπλασης και μεταμόρφωσης του ανθρώπινου σώματος, καθώς βουτά και κολυμπά στα νερά. Κάθε έργο του, φιλοτεχνημένο με δεξιότητα κι αισθαντικότητα, με πρωτοτυπία και πάντα με συγκίνηση, έλκει διαφορετικά κάθε φορά το θεατή, προβληματίζοντάς τον ταυτοχρόνως γύρω από συσχετισμούς και συνάφειες που αφορούν το χρόνο και το χώρο, τη μεταβλητότητα και την επαναληπτικότητα, την εντοπιότητα και τις ποικίλες αλλαγές, τις διαδοχικές μνήμες και τις αλλεπάλληλες εντυπώσεις, τις ρευστές καταστάσεις και τις αναπάντεχες ανατροπές. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00)
Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107249333)

Marisa MerzΤην Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου η Μarisa Merz εγκαινιάζει την έκθεσή της που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Ως μία από τις κεντρικές φιγούρες και μοναδική γυναίκα του κινήματος της Arte Povera, η καλλιτέχνις δημιουργεί γλυπτά και σχέδια, τα οποία αντανακλούν μια ποιητική ευαισθησία. Χρησιμοποιώντας αφηρημένες, οργανικές μορφές, δημιουργεί οικεία πορτραίτα και γλυπτά, που επιμένουν στην υποκειμενικότητα, εκπέμπουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μήνυμα αλλά και τη σταθερή πεποίθησή της ότι κάθε σχήμα πρέπει να είναι ικανό να μετατρέπεται πάντα σε ένα άλλο. Καθώς δε διακρίνει μεταξύ τέχνης και ζωής, χρησιμοποιεί χειροτεχνίες και αντισυμβατικά υλικά για να εξερευνήσει τις άπειρες δυνατότητες της καθημερινότητας. Επίσης, πολλές φορές υιοθετεί παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με έθιμα του γυναικείου οικιακού περιβάλλοντος, ενώ η ιδέα του σπιτιού αποτελεί μία από τις κεντρικές αναφορές στη δουλειά της. Στα έργα της επίσης αναδεικνύεται συχνά η εικόνα του προσώπου, σύμβολο του αιώνιου ανθρώπινου πνεύματος. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.30 – 18.30, Σάββατο 12.00 – 16.00
Γκαλερί Bernier/ Eliades (Επταχάλκου 11, Αθήνα, τηλ.: 2103413935)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet