Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr


Ράνια Ράγκου

Η αντικειμενική φύση της κοινής λογικής είναι το υπό διερεύνηση θέμα στο διάλογο που ξεκινά η εικαστικός Ράνια Ράγκου μέσα από την καινούργια της έκθεση. Συγχωνεύοντας αρχέτυπα της αρχαίας και της σύγχρονης σοφίας, η δημιουργός ενσωματώνει όλες τις στιγμές σε ένα επίπεδο χρόνο, με αποτέλεσμα να θολώνει τις γραμμές μεταξύ του πραγματικού και του απατηλού. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με μία κίνηση βουστροφηδόν ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, προσπαθεί να ανακαλύψει τις ρίζες της διαφορετικότητάς μας αλλά και την επακόλουθη μορφοποίηση αυτού που αποκαλούμε κοινή λογική, αναδεικνύοντας την υποκειμενική της διάσταση. Η έκθεση διαρκεί έως τις 16 Μαΐου. Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή 2 - 8μ.μ., Σάββατο 12μ. - 4μ.μ., κλειστά: 9 έως 14 Απριλίου
a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 2103214994)

Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες

Στο πλαίσιο αφιερώματος στην performance, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έως τις 6 Ιουνίου φωτογραφίες και βίντεο, αρχεία και αντικείμενα που προέκυψαν από δράσεις και εκθέσεις στο χώρο του, εξυπηρετώντας το στόχο της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ένας στόχος που έχει να κάνει με τη διερεύνηση και τη δημόσια αποκάλυψη εκείνων των μεθόδων, μέσα από τις οποίες κάθε καλλιτέχνης επινοεί και εκφράζει την καλλιτεχνική του πρακτική, έχοντας ως απαραίτητο υλικό το ίδιο του το σώμα. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι: Hamra Abbas, Δημήτρης Αληθεινός, Manuel Vason, Dread Scott κ.ά., ενώ την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι: Δόμνα Γούναρη, Άννα Μυκονιάτη και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310593270)

Διασταυρώσεις

Οι φωτογράφοι Γιώργης Γερόλυμπος, Πάνος Κοκκινιάς και Νίκος Μάρκου συμμετέχουν σε μια κοινή διοργάνωση, στην οποία η δουλειά του καθενός «διασταυρώνεται» με των άλλων δύο. Οι βιωματικές τους αναμνήσεις, έτσι όπως ακριβώς τις αφηγούνται μέσω των φωτογραφιών τους, αφήνουν –και μάλιστα– ταυτόχρονα ένα ξεχωριστό αποτύπωμα. Κι αυτό, διότι η έκθεση φιλοξενείται σε ένα χώρο, που λόγω της πολυεπίπεδης χωροταξικής του ιδιαιτερότητας, παρέχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης θέασης των έργων. Αυτό το στοιχείο έρχεται να προσθέσει τη δική του ενδιαφέρουσα οπτική σε μια θεματολογία που έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής φύσης και την αντίληψη του ανθρώπου ως μονάδας μέσα στο πλήθος. Η έκθεση διαρκεί έως τις 23 Ιουνίου και την έχει επιμεληθεί η Ιστορικός Τέχνης Άννα Χατζηνάσιου. Είσοδος: γενική 2 ευρώ, μειωμένη 1 ευρώ, ελεύθερη σε άτομα κάτω των 18 και πάνω των 60, με κάρτα ανεργίας και ΑΜΕΑ.
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98 – 102, Χανιά, Κρήτη, τηλ.: 2821092294)

Γουλής, Σακκάς, Τσουμπλέκας

Οι ζωγράφοι Θεοφάνης Γουλής και Γιώργος Σακκάς, και ο γλύπτης Χρήστος Τσουμπλέκας συμμετέχουν σε μια κοινή έκθεση μέχρι τις 18 Απριλίου. Ο Γουλής καταθέτει μέσω του έργου του τις προσωπικές του εικόνες της καθημερινότητας, οι οποίες αποτελούν ένα μικρό, ιδιαίτερο και χρονικό παράδοξο. Ο Σακκάς, όπως λέει η Λήδα Καζαντζάκη, επιχειρεί να αποτυπώσει την ανθρώπινη συνθήκη με τους όρους του μοντέρνου, πλάθοντας αναγνωρίσιμες, πλην όμως αποσπασματικές και ασπρόμαυρες εικόνες. Τέλος, ο Τσουμπλέκας, μέσα από έργα γλυπτικής, εκθέτει την προσωπική του συνομιλία με τις μορφές, τους όγκους, τις γραμμές και τις αρχές της σύνθεσης. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. - 2μ.μ. και 6 - 9μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.
Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107249333)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet