Το φθινόπωρο του 2019 θα ανοίξει για το κοινό«Το θέατρο του Λυκαβηττού θα ξαναλειτουργήσει και ο λόφος του Λυκαβηττού θα ξαναζωντανέψει», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, κατά την εκδήλωση της περιφέρειας και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την ανάπλαση του λόφου και του θεάτρου, που επί δέκα χρόνια ουσιαστικά μένει κλειστό λόγω στατικών προβλημάτων.
Αν και μελέτες αποκατάστασης του θεάτρου είχαν γίνει από το 2009, κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει στο έργο, αφήνοντας ένα πολιτιστικό τοπόσημο να ερημώσει. «Το έργο αυτό δεν είναι ένα “πυροτέχνημα”. Μια αποσπασματική, εμβαλωματική ενέργεια. Εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό που προωθούμε, χωρίς φυσικά να επιδιώκουμε ούτε να υποκαταστήσουμε την κυβέρνηση, ούτε να υποκαταστήσουμε άλλους αρμόδιους φορείς. Θέλουμε να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην Αττική. Για εμάς τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είτε μιλάμε για το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το Θορικό στο Λαύριο, είτε για την Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά ή για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλαιού καμινιού Πετρούπολης», εξήγησε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, το λόγο που αμέσως αποφάσισαν να στηρίξουν το έργο ανάπλασης της ΕΤΑΔ από εξ ολοκλήρου ίδιους πόρους της περιφέρειας.
Χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμαΑυτό αποτελεί και ένα από τα πιο ευοίωνα στοιχεία του σχεδιασμού ανάπλασης, καθώς το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και δεν υπάρχει φόβος να παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως συνέβαινε επί μία δεκαετία. Συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί να δοθούν για την αποκατάσταση του θεάτρου 1.984.000 ευρώ και ακόμα 250.000 ευρώ για την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι επικαιροποιημένες μελέτες αποκατάστασης του θεάτρου πρόκειται να παραδοθούν στην περιφέρεια στις 7 Δεκεμβρίου. Έπειτα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μελέτη θα βγει στη δημοσιότητα και θα γίνει η επιλογή του μελετητή (όχι με ανάθεση), ο οποίος θα εγκατασταθεί στη θέση του αρχές Απριλίου του 2019. «Είναι εφικτό εντός έξι μηνών, με τη συμβολή συναδέλφων μελετητών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που δούλεψαν για να έχουμε ένα πλήρη τεχνικό έλεγχο του φακέλου, να ολοκληρωθεί το έργο. Δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε το καλοκαίρι του 2019, αλλά το φθινόπωρο το θέατρο θα ανοίξει για το κοινό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ, Γιάννη Πολύζο.
Ταυτόχρονα θα τρέξει και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Στις 10 Δεκεμβρίου θα αναρτηθεί το κείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ και θα κλείσει στις 8 Μαρτίου 2019. Η 7μελης επιτροπή που θα κάνει την κρίση, θα έχει στη διάθεσή της ενάμιση μήνα περίπου για το αποτέλεσμα, ώστε το Μάιο να παρουσιαστούν τα βραβεία του διαγωνισμού εντός του εργοταξίου του θεάτρου. Σημειώνεται ότι η αμοιβή για το πρώτο βραβείο έχει ήδη προβλεφθεί.
ΠανόραμαΠέραν, όμως, της πρόκλησης να αποκατασταθεί το θέατρο, «δεύτερη πρόκληση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο πρόσβασης στο θέατρο. Ο σημερινός τρόπος με ταξί ή με αυτοκίνητο δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτό δεν θα αλλάξει από το πρώτο χρόνο, αλλά πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή του», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, προτείνοντας τη δημιουργία ηλεκτροκίνητων δημόσιων ΜΜΜ, που θα ξεκινούν από το Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και την πλατεία Μαβίλης, ώστε η αλάνα του Λυκαβηττού να μην έχει την εικόνα πάρκινγκ, όπως σήμερα.
Στόχος, άλλωστε, του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου είναι να καταστεί ένα πραγματικό «Παν. Όραμα», όπως ονομάστηκε και το έργο. Δηλαδή ένας χώρος αναψυχής, που θα είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο, με πολλαπλές δυνατότητες, όπως σύνδεσή του με το άμεσο πράσινο δίκτυο του λόφου και δημιουργία χώρων παρατήρησης και κατόπτευσης, ανάπαυσης, αλλά και ζώνης ξενάγησης. Δεύτερον, μετά την αναμόρφωση του χώρου σχεδιάζεται να μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικά δρώμενα και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μεσαίας κλίμακας. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και η σύνδεση του λόφου με το ευρύτερο πολιτιστικό και φυσικό αττικό τοπίο, ώστε να καταστεί ένας σημαντικός υπαίθριος μητροπολιτικός πόλος. Σημειώνεται δε πως όλες οι προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της αειφορίας και της βιοκλιματικής προσέγγισης.
Σημαντική είναι και η συμβολή του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ, για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς παράλληλα υλοποιείται από μέρους του master plan σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων.
Πρόβλεψη για τη λειτουργία«Αυτή η συνεργασία της περιφέρειας, με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού έχει από πίσω της μια ολόκληρη αντίληψη, ότι το Δημόσιο μπορεί να αντιμετωπίσει με όραμα και με πνεύμα συνεργασίας τα σύνθετα ζητήματα μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα. Μπορεί όχι μονάχα να φτιάχνει υποδομές, αλλά και να σχεδιάζει τις υποδομές σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους», τόνισε από μεριάς της η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, καθώς το υπουργείο θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του θεάτρου. Συγκεκριμένα, φορέας διαχείρισης θα είναι ο ίδιος με αυτός του «Ακροπόλ», για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και πρόκειται σύντομα να ανοίξει για το κοινό ως ένας μεγάλος πολιτιστικός πόλος, ώστε «το θέατρο να μην λειτουργήσει σαν ένας απλός χώρος εκδηλώσεων, αλλά βάσει μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής ταυτότητας», σύμφωνα με την υπουργό.
Τζέλα Αλιπράντη