Το Κόκκινο 105,5 παρουσίασε την ταινία “Πανδημία” του Δημήτρη Πιατά σε μια ζεστή εκδήλωση στο Άστορ

Συνεχίζοντας τις πολιτιστικές του παρεμβάσεις, το Κόκκινο 105,5 «αγκαλιάζει» την ταινία του Δημήτρη Πιατά «ΠΑΝ.δη.ΜΙΑ (Όλα λοιπόν ένα)». Ο τίτλος ξεγελά ως ένα σημείο. Θέμα της ταινίας η ανθρωποφαγική δημοσιογραφία που αφθονεί στους σταθμούς κάποιων ραδιοφώνων, στις σελίδες κάποιων εφημερίδων και ιδίως στα κανάλια της τηλεόρασης υπηρετούμενη από «μεγάλα» ονόματα, τις επιλεγόμενες και «ντίβες της δημοσιογραφίας.
Σε μια ζεστή εκδήλωση, στον ανακαινισθέντα με επιτυχία και ευρωπαϊκό αέρα κινηματογράφο Άστορ, παρουσιάστηκε η ταινία και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του ρόλου της δημοσιογραφίας αλλά και τι δημοσιογραφία θέλει, αν όχι προτείνει, η αριστερά. Στο τραπέζι των ομιλητών ο σκηνοθέτης της Δημήτρης Πιατάς και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου, Ανδρεας Ρουμελιώτης και ο διευθυντής του Κόκκινου, Κώστας Αρβανίτης.
Ο Άρης Χατζηστεφάνου με την γνωστή σε όσους τον παρακολουθούν στέρεη θεωρητική σκευή, τοποθέτησε την αλλαγή του μοντέλου της δημοσιογραφίας που έχει επικρατήσει πλέον περί το 2008, όταν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την ιδιωτική τηλεόραση ιδίως ζητούν πάση θυσία να διατηρήσουν το σύστημα που αποτελούν στυλοβάτη του αλλά και που τα συντηρεί και τα πλουτίζει.

Ελεύθερη φωνή ενημέρωσης

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση γρήγορα έφτασε στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης και αναπτύχθηκε αρκετός προβληματισμός τόσο από τους ομιλητές όσο και από το κοινό. Την περίοδο των εκλογών του 2012 διαπιστώθηκε πως η τότε ΕΡΤ είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια μιας ενδιαφέρουσας και γόνιμης απομάκρυνσης από την κυβέρνηση αλλά η άνθιση διακόπηκε απότομα με το βίαιο κλείσιμό της. Η δουλειά που έγινε μετά κυρίως διαδικτυακά «ήταν μοναδική στα χρονικά της δημοσιογραφίας». Με την ευκαιρία πάντως της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της συζητήθηκε η αναγκαιότητα να περιγραφούν με σαφήνεια οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της και δεν θα την ξανακάνουν φερέφωνο οποιασδήποτε κυβέρνησης, ενώ ακούστηκαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι η νέα ΕΡΤ δεν θα διαφέρει σε τίποτε από τη ΝΕΡΙΤ.
Εύλογο είναι ο λόγος να ήρθε επίσης στο Κόκκινο και τη λειτουργία του. Ο Κώστας Αρβανίτης υπεραμύνθηκε όχι μόνο της δυνατότητας αλλά και του χρέους του ραδιοφωνικού σταθμού να έχει κριτική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελεί μια ελεύθερη φωνή ενημέρωσης που στηρίζει κριτικά το κυβερνητικό έργο. Στο τέλος της εκδήλωσης, κάλεσε το κοινό να είναι και το ίδιο προσεκτικό τόσο όταν διαβάζει μια είδηση όσο και ιδιαιτέρως όταν την αναπαράγει στο διαδίκτυο.
Πολύ απασχόλησε ομιλητές και κοινό αν είναι τα πρόσωπα που μπορούν να αλλάξουν μια κατάσταση, άρα με τα κατάλληλα πρόσωπα η δημόσια τηλεόραση θα ξεπεράσει όποιες ελλείψεις έχει ο νόμος, ή αν πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε δυνατούς θεσμούς. Είναι άραγε το πρόσωπο ικανό να διαχειριστεί ακόμα και ένα κακό νόμο προς όφελος της κοινωνίας ή χρειάζεται ένας σαφής δημοκρατικός νόμος με βάση τον οποίο το πρόσωπο θα μπορεί να δουλεύει επαρκώς και δημιουργικά; Επιχειρήματα είχαν και οι δύο πλευρές, αλλά δεν δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντηση.

«Είπα την αλήθεια»

Στις τρεις σκηνές από την ταινία που προβλήθηκαν, το κοινό «είδε» ξεκάθαρα το θέμα της: σε μια πανδημία αρρώστιας απροσδιόριστης που μας οδηγεί να σκεφτούμε την πανάρχαιη μεταφορά της νόσου για την κατάδειξη της κοινωνικής και πολιτικής σήψης, η κυβέρνηση αποφασίζει να φορολογήσει τον θάνατο. Οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν να «περάσουν» τη φορολογία στον κόσμο. Και το επιχειρούν με τερατώδη μέσα προπαγάνδας που στηρίζονται στο φόβο και κατασυκοφάντησης όσων αντιδρούν. Ο Δημήτρης Πιατάς εξήγησε τις δυσκολίες που είχε για να γυρίσει την ταινία, επειδή σκόνταφτε πάνω στο φόβο των καναλαρχών και των συμφερόντων τους. Μίλησε με συγκίνηση για όσους τον βοήθησαν, όπως ο Α. Ρουμελιώτης, που έπαιξε ένα μικρό ρόλο στην ταινία. «Είπα την αλήθεια» επανέλαβε αρκετές φορές.

Μ.Τ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet