Θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της επανασυσπείρωσης των κομμουνιστών και του κόσμου της αριστεράς; Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικρατέστερος διεκδικητής της θέσης του γραμματέα του ΚΚΓΤο πρόγραμμα, οι στρατηγικοί αγώνες και η ανάδειξη της ηγεσίας του βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο έκτακτο, 38ο συνέδριο του ΚΚ Γαλλίας, πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του στις 23 του μήνα οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα με την ψήφιση του προγράμματος της νέας στρατηγικής και την εκλογή του νέου εθνικού γραμματέα και της νέας ηγεσίας. Έτσι, κλείνει μια σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του κόμματος που άρχισε το 2010 με την εκλογή, τότε, του Πιερ Λωράν στη γραμματεία, η οποία εκτός απροόπτου περνάει στα χέρια του Φαμπιέν Ρουσέλ που εκλέγεται βουλευτής στο Βορρά. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Επιτροπή για τη συγκρότηση της λίστας των υποψηφίων και του γραμματέα μετά από διαβουλεύσεις, όχι και τόσο εύκολες, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψηφοφορία των θέσεων του συνεδρίου, όπου υπερψηφίστηκε με 42% των ψήφων το κείμενο «Για ένα μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος του 21ου αιώνα», που είχαν προτείνει ο Φαμπιέν Ρουσέλ και ο Αντρέ Σεσαίν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και οικονομολόγος του κόμματος, έναντι του 37,8% που συγκέντρωσε το κείμενο «κοινής βάσης», όπως έγινε γνωστό το κείμενο της απερχόμενης ηγεσίας .
Το αποτέλεσμα αυτό, πρωτοφανές για τα ιστορικά χρονικά του κόμματος προκάλεσε, —πέρα από τις έντονες συζητήσεις στις περιφερειακές συνδιασκέψεις— μια σειρά από διαδικασίες για την αντίστροφη πορεία του κόμματος προς την ομαλή, δημοκρατική λειτουργία από το αδιέξοδο που θεωρείτο σίγουρο για ορισμένους. Ήταν μια από τις δυσκολότερες στιγμές του κόμματος, μετά την απουσία υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές το 2017 —στήριξε τον Ζαν-Λικ Μελανσόν από τον Α΄ γύρο, ενώ ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε διάλογο μαζί του—, απόφαση που πάρθηκε με μικρή πλειοψηφία των μελών (53%), και το κακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες μόλις κατόρθωσε να διασώσει την κοινοβουλευτική ομάδα.
Αναγκαία η παρουσία του κόμματος στις εκλογέςΗ κατάσταση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, κυρίως στις περιφερειακές οργανώσεις που βρέθηκαν να παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Αυτός ήταν και ένας σοβαρός λόγος να ταχθούν τα μέλη υπέρ της άποψης για μια πιο έντονη, συνεχή παρουσία του κόμματος. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Φαμπιέν Ρουσέλ δήλωσε τη διαθεσιμότητά του για την γραμματεία του κόμματος. Το όνομά του, όμως, ήταν από την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών «στα χείλη πολλών», όπως αναφέρει το περιοδικό «Politis», μαζί με αυτό του Πιερ Λωράν. Έτσι, το κόμμα βρέθηκε μπροστά σε μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση να διεκδικούν δύο στελέχη του τη γραμματεία. Όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σύγκρουση. Ορισμένοι, μάλιστα, μιλούσαν και για ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική του πορεία.
Ο Πιερ Λωράν πήρε την πρωτοβουλία να αρθεί το αδιέξοδο. Με συνέντευξή του στην «Ουμανιτέ» είπε πως «θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το επιχείρημα που ακούγεται για “σβήσιμο” του κόμματος από το πολιτικό τοπίο της χώρας, πρόκειται για ένα γελοίο επιχείρημα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί κομμουνιστές είναι βαθύτατα πληγωμένοι (για όσα συνέβησαν) κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών (...) Η συμμετοχή τους στον αγώνα κατά της Λεπέν στον Α΄ γύρο δεν εκτιμήθηκε από τον Ζ.Λ. Μελανσόν (...).
Επιθυμία για μια νέα ενιαία λίσταΣε ερώτηση για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του από τον ίδιο και τον Φαμπιέν Ρουσέλ είπε: «Αναζητώ την απάντηση σε ένα διπλό ερώτημα -απαίτηση των κομμουνιστών: την εκλογή μιας ενωτικής ηγεσίας (...) που θα παντρέψει την εμπειρία με την αλλαγή (...).
Σύντροφοί μας εκτιμούν ότι θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε με τον Φαμπιέν Ρουσέλ. Αυτή η διαφωνία δεν είναι άλυτη. Γνωρίζω ότι οι κομμουνιστές δεν θέλουν ούτε το διαχωρισμό ούτε τη νίκη του ενός έναντι του άλλου (...). Συνομιλώ με πολλούς, μιλαώ με τον Φαμπιέν Ρουσέλ. Όλος ο κόσμος επιθυμεί να διαμορφωθεί μια ενιαία λίστα αύριο από την εκλογική μας επιτροπή (...).
Σε ό,τι με αφορά δηλώνω ότι παραιτούμαι από τη διεκδίκηση της γραμματείας, θα διεκδικήσω, όμως, την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Τέλος αποδέχομαι της εκλογή της Εθνικής Επιτροπής με αναλογικό σύστημα (...) που εγγυάται τη συλλογική λειτουργία και τη σταθερότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής και της συσπείρωσης στους κόλπους του κόμματος.
Η πρόταση αυτή του Πιερ Λωράν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της Επιτροπής για τη Λίστα με 26 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή. Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Λε Μοντ», όσοι υποστηρίζουν το «μανιφέστο» και συγκρούστηκαν με την απερχόμενη ηγεσία εκτιμούν ότι «ο Πιερ Λωράν νομιμοποιείται να παραμείνει σαν ελάχιστος κοινός παρονομαστής της ενότητας» του κόμματος.
Οι συζητήσεις που συνεχίστηκαν μετά την ψήφιση του «μανιφέστου» σαν βάση για τις θέσεις του συνεδρίου στις περιφερειακές συνδιασκέψεις ανέδειξαν πολλά ζητήματα. Όλοι όμως συμφώνησαν πως χρειάζεται «ένα ΚΚ που θα έχει ισχυρή παρουσία και επιρροή στην πολιτική σκηνή».
Διπλή επιτυχίαΟ Φαμπιέν Ρουσέλ δεν θα πρέπει να αισθάνεται άσχημα για τους «νέους συμμάχους του» όπως αναφέρεται σε ορισμένα μίντια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κομμουνιστές έχουν μιλήσει πολύ για το κείμενο και έχουν επιφέρει βελτιώσεις χωρίς να χαθεί η ουσία του.
Για τη σημερινή πολιτική κατάσταση είπε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο εχθρούς: το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την αποχή, την αδιαφορία. Μεταξύ αυτών είναι άνθρωποι της αριστεράς που είναι απογοητευμένοι. Εμείς πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτούς, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή».
Και ο πληθωρικός, σύμφωνα με τα μίντια, βουλευτής τόνισε πως θα συνεργαστεί χέρι χέρι με τον Πιερ Λωράν, έχοντας σαν στόχο του άμεσα να μπει στον προεκλογικό αγώνα με την ευρωλίστα με επικεφαλής τον Ίαν Μπροσσάτ έναν από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, αντιδήμαρχο του Παρισιού. Πέρα από αυτό θεωρεί πως τα ευρωψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.
Ο κίνδυνος διάσπασης δεν έχει οριστικά απομακρυνθείΗ συμφωνία ανάμεσα στις δύο τάσεις όπως εκφράστηκαν στα κείμενα του «μανιφέστου» που πλειοψήφησε και της «κοινής βάσης» που ήρθε δεύτερο δεν ικανοποίησε όλες τις πλευρές του κόμματος και ιδιαίτερα τους οπαδούς του τρίτου κειμένου, «Για την άνοιξη του κομμουνισμού», που πήρε το 11,9% των ψήφων. Το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές Έλσα Φοσιγιόν και Φρεντερίκ Ζενεβέ υποστηρίζει την «ενότητα των αντιφιλελεύθερων δυνάμεων» και την οικοδόμηση του “κοινού μετώπου” με βασική δύναμη την Ανυπότακτη Γαλλία (FI)».
Η τρίτη άποψη μιλάει ακόμα για μια «συμφωνία κορυφής», όπως είπε η Έλσα Φοσιγιόν, η οποία εξέφρασε την «έκπληξη» της και συνέχισε: «πρόκειται... για μια επιστροφή στο παρελθόν». Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει δεν διαφαίνεται ότι θα μετέχουν στη νέα καθοδήγηση του κόμματος. Σκέπτονται, ωστόσο, να παρουσιάσουν μια δική τους εναλλακτική λίστα για να καταγραφεί η παρουσία τους. Ο Φαμπιέν Ρουσέλ αντέδρασε σε αυτή την άποψη και εξέφρασε την ευχή του η Έλσα Φοσιγιόν να μετέχει στη νέα καθοδήγηση: «δεν με απασχολεί τίποτ΄ άλλο εκτός από τη σκέψη πως θα εργαστούμε όλοι μαζί», είπε και κάλεσε ευθέως τη βουλευτίνα του κόμματος να πάρει μέρος στη μελλοντική καθοδήγηση. Η λίστα είναι ακόμα ανοιχτή...
Εν τω μεταξύ η φημολογία που κυκλοφόρησε τελευταία θέλει το Γαλλικό ΚΚ να κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI). Και πάλι ο Φαμπιέν Ρουσέλ αντέδρασε, λέγοντας στο κανάλι «Europe1» ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ανυπότακτη Γαλλία (FI), για να προσεγγίσουμε το ΣΚ, όπως ισχυρίζονται μερικοί (...) Είναι γελοία όσα ακούγονται, δεν είμαστε αντίπαλοι, αντίθετα, θεωρώ πως με την ενότητά μας θα έχουν πολλά να κερδίσουν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Ο Φαμπιέν Ρουσέλ που πιθανότατα θα είναι ο νέος γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ είναι 46 χρονών, δημοσιογράφος αναγνωρίσιμος στο κοινοβούλιο για τις ρητορικές του ικανότητες και για τους αγώνες του.
Είναι σοβαρός, με χιούμορ και συμπαθής —ίσως όχι τόσο στους κύκλους των διανοούμενων, όπως ο Πιερ Λωράν, που όλοι τον συμπαθούσαν και τις κρίσιμες στιγμές τον εγκατέλειψαν. Κλασική περίπτωση η ομάδα του περιοδικού «Regards». Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένο το κόμμα, ένα κόμμα δύσκολο και να συσπειρώσει όλες τις ομάδες της αριστεράς «ανανεωτικές και μη». Και ακόμα αν θα μπορέσει να φτάσει η φωνή του κόμματος σε όλους τους αριστερούς που έχουν αποστρατευτεί, όπως εύστοχα παρατήρησε ο ίδιος.
Μ. Κοβάνης