Υλοποιήσαμε την ανάταξη των δημόσιων χώρων του δήμουΤη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Δήμαρχε, μια συλλογικότητα προοδευτικών-αριστερών πολιτών χρόνια τώρα ασχολείται με τα κοινά του Χαλανδρίου. Πριν πέντε περίπου χρόνια αυτή η συλλογικότητα κέρδισε τις δημοτικές εκλογές. Θέλω να μου μιλήσετε για τις εμπειρίες σας. Τι θα λέγατε σήμερα σ΄ έναν αριστερό νεοεκλεγέντα δήμαρχο;
Θα του έλεγα ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει για τον ίδιο, για την παράταξή του, για την αντίληψή του για την ίδια την αυτοδιοίκηση, η εμπειρία της διοίκησης. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που καμία προηγούμενη αντίληψη δεν θα μπορούσε να την προκαταλάβει. Εμείς είχαμε στο Χαλάνδρι ένα σχήμα το οποίο μέσα από διάφορες δραστηριότητες επί μία 20ετία παρακολουθούσε από κοντά τα δημοτικά πράγματα και τα κινήματα της πόλης, από το 1990 και μετά. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, οι ανάγκες της διοίκησης του δήμου μάς έφεραν μπροστά σε αποφάσεις και διλήμματα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε και ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν να πιστέψουμε εμείς που ασκούσαμε διοίκηση και η παράταξη μας ότι πράγματι διοικούμε. Δηλαδή η Αριστερά, όπως την είχαμε βιώσει εμείς από τα προηγούμενα 25 χρόνια, και παρά τη συνεχή εμπλοκή στα κοινά, βρέθηκε μπροστά σε διλήμματα και προκλήσεις, τις οποίες έπρεπε να απαντήσεις με καινούργιο τρόπο, χωρίς να χάσεις την ταυτότητά σου. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία.

Τι είναι αυτό που διακρίνει έναν προοδευτικό αριστερό συνδυασμό σε σχέση με την πολιτική που είχε ασκηθεί μέχρι τώρα στο δήμο σας;
Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες για τη χώρα και για την αυτοδιοίκηση, αυτό που κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει ως πρόσημο μιας αριστερής παρουσίας είναι πριν απ΄ όλα η εντιμότητα στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων. Η ειλικρίνεια στη σχέση με τον πολίτη και τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της πόλης, η ιδιαίτερη ευαισθησία και ανταπόκριση στις ανάγκες των πιο καταπιεσμένων ή αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας μας, όπως εκφράζονται και μέσα στην πόλη, και η προσπάθεια να μιλήσεις και να δουλέψεις για τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων, χαράζοντας και πολιτικές που σε φέρνουν σε σύγκρουση με τα πιο προνομιούχα τμήματα της πόλης. Αυτό εκφράζεται καθημερινά και στην οικονομική πολιτική του δήμου και στην πολιτική των παροχών, των απαλλαγών κ.λπ. Ένα τελευταίο σημείο που έχει μια σημασία μεγαλύτερη για την εποχή μας, είναι το πώς θα μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υποστήριξης των πιο αδύναμων τμημάτων, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι Ρομά κ.λπ.

Θα ήθελα να μου πείτε τι είναι εκείνο που σας έκανε υπερήφανο αυτά τα χρόνια και τι ήταν στενάχωρο για εσάς αυτά τα πέντε περίπου χρόνια.
Πολύ μεγάλη χαρά έχουμε πάρει απ΄ όλη τη στάση και το αποτέλεσμα που φέραμε ως διοίκηση του δήμου απέναντι στο προσφυγικό. Ήταν μια συγκλονιστική περίοδος που κράτησε ένα χρόνο.

Είχατε προβλήματα με τους κατοίκους;
Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Εμείς δεν είχαμε ένα ρεύμα χιλιάδων ανθρώπων, δηλαδή δεν δοκιμάστηκε αυτό. Πάρθηκαν, όμως, πολλές πρωτοβουλίες υποστήριξης για την Ειδομένη, τον Πειραιά, το Κουτσόχερο, τον Σκαραμαγκά, το Λαύριο πρόσφατα. Έγινε μια πολύ μεγάλη καμπάνια στα σχολεία της πόλης. Η πιο συγκινητική στιγμή νομίζω ήταν η μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών της πόλης. Δεν θα ξεχάσω επίσης ποτέ την ημέρα που οι κάτοικοι πήραν στα χέρια τους την κατασκευή, την αναδάσωση του Θεάτρου της Ρεματιάς μετά τον εμπρησμό του 2015. Ούτε την ημέρα που πήγα κατηγορούμενος στην εισαγγελία επειδή υπερασπίστηκα τη δουλειά των εργαζομένων στο δήμο. Αυτές είναι στιγμές που σε κάνουν υπερήφανο και χαρούμενο, που αξιώθηκες να τις ζήσεις. Οι πιο δύσκολες στιγμές θα έλεγα είναι αυτές των εσωτερικών συγκρούσεων, κρίσεων και διλημμάτων πάνω στα πολιτικά ζητήματα και η αντιμετώπιση των διασπάσεων μέσα στο χώρο της Αριστεράς, που είναι μια δύσκολη εμπειρία για όσους την έχουμε ζήσει και επαναλαμβάνεται συνεχώς, που σημαίνει ότι δεν μαθαίνουμε από το παρελθόν μας.

Η σύγκρουση ήταν σε ζητήματα αυτοδιοίκησης ή μεταφορά των ευρύτερων πολιτικών αντιπαραθέσεων;
Δυστυχώς το δεύτερο. Εμείς νομίζαμε ότι είμαστε προφυλαγμένοι από τη γενική πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είμαστε ένα σχήμα που συνέθετε διαφορετικές απόψεις στο χώρο της Αριστεράς. Τελικά, η αντιπαράθεση στην κεντρική πολιτική σκηνή και η εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στην παράταξη. Δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε. Αυτό ήταν και η δική μας ήττα. Γιατί επιτρέψαμε να μεταφερθεί αυτή η αντιπαράθεση με τρόπο διχαστικό.

Μέσα από τις εμπειρίες σας πώς κρίνετε την πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση με τη ματιά της αυτοδιοίκησης;
Έκανε σημαντικά βήματα σε σχέση με προβλήματα που χρόνια ταλαιπωρούσαν την αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων. Αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά, όπως η απλή αναλογική, αλλά και με προγράμματα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, όπως ο Φιλόδημος. Επίσης με την ενίσχυση των σχέσεων εργασίας, όπως των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στη βοήθεια στο σπίτι. Από την άλλη, δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου ή αντιμετωπίστηκε λίγο το σοβαρό πρόβλημα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δήμους. Επίσης, τα θέματα που αφορούν τις μακρόσυρτες και μακρόχρονες διαδικασίες των αλλεπάλληλων ελέγχων σκοπιμότητας πάνω στις αποφάσεις των οργάνων αυτοδιοίκησης. Διατηρήθηκαν οι αποκεντρωμένες ως ένας θεσμός ελέγχου των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και μερικές φορές έγιναν και πιο γραφειοκρατικές οι διαδικασίες. Αυτό εμποδίζει την αυτοδιοίκηση να παίξει ρόλο στην ανάταξη της οικονομίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.


Θα είστε ξανά υποψήφιος. Φαντάζομαι ότι ο συνδυασμός σας θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συλλογική προσπάθεια αυτά τα χρόνια. Θα τη συνεχίσουμε εάν και εφόσον οι πολίτες του Χαλανδρίου μας εμπιστευτούν ξανά.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό το έργο σας σε γενικές γραμμές;
Στο Χαλάνδρι υπήρχε μια μεγάλη εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων και των υποδομών. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ανάταξης σε όλους τους δημόσιους χώρους, στα αθλητικά κέντρα, τα σχολεία, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές. Αυτή τη στιγμή έχουμε νομιμοποιημένα, αδειοδοτημένα και πλήρως ανακαινισμένα όλα τα αθλητικά κέντρα. Συνεχίζονται μεγάλες παρεμβάσεις σε σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές. Μια άλλη κατηγορία ήταν η προσπάθεια στα καθημερινά προβλήματα, όπως η καθαριότητα. Εδώ υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στις υποδομές. Αποκτήθηκαν μεγάλοι χώροι όπου θα στεγάσουμε το αμαξοστάσιο και θα εγκαταστήσουμε το ΚΔΑΥ. Αποκτήθηκε ένας μεγάλος χώρος, 30 στρέμματα στο Νομισματοκοπείο, όπου θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο πόλης. Επίσης, χώροι και κτίρια που θα στεγάσουν την πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου, και δρομολογήθηκε το νέο δημαρχείο στο κέντρο της πόλης, με χώρο θεάτρου και υπόγειο πάρκινγκ.Το νέο γενικό πολεοδομικό ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η μελέτη, και αναμένουμε την έγκριση από το υπουργείο και την υπογραφή του ΦΕΚ. Επίσης, η ένταξη μιας μεγάλης περιοχής 1.200 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης που εκκρεμεί πενήντα χρόνια τώρα, της οποίας ολοκληρώθηκε η μελέτη το Φεβρουάριο του 2018 και έχει παραδοθεί για έγκριση στην περιφέρεια. Έγιναν σημαντικά βήματα στην κοινωνική πολιτική. Αυτή τη στιγμή το Χαλάνδρι είναι ένας από τους φθηνότερους δήμους στην Αττική όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε αναδείξει ένα δίκτυο κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης με κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό παντοπωλείο, που καλύπτουν περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στην πόλη. Αυτά θέλουμε να τα κρατήσουμε και να τα αναπτύξουμε περισσότερο τον επόμενο καιρό.

Ποιοι οι στόχοι σας για τη συνέχεια;
Έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση των έργων που έχουμε δρομολογήσει αυτή την περίοδο και ανέφερα παραπάνω. Μεταξύ αυτών και η αξιοποίηση ενός μεγάλου κτιρίου,του ακινήτου Νόμπελ, που αγοράσαμε το 2015. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, αντάξιο της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων του πολιτισμού. Το μεγαλυτερο στοίχημα είναι να εφαρμόσουμε όσα έχουμε σκεφτεί, και έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή τους σε σχέση με μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι ένα θέμα κλειδί για την αυτοδιοίκηση. Στο Χαλάνδρι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα σε σχέση με την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Συμμετέχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το waste4think, σε συνεργασία με 17 πανεπιστήμια και τέσσερις πόλεις της Ευρώπης, στην Ελλάδα με το ΕΜΠ για την παραγωγή διαφόρων ειδών καυσίμου από τα βιοαπόβλητα της κουζίνας. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται δύο χρόνια τώρα και θέλουμε να το επεκτείνουμε σε μια ολόκληρη συνοικία και αργότερα σε όλη την πόλη. Να πάμε, δηλαδή, από τα χίλια άτομα που συμμετέχουν σήμερα στις δέκα χιλιάδες.

Πριν μια εβδομάδα η κ. Δούρου χαρακτήρισε το δήμο σας πρωτοπόρο. Πού βρίσκεται η υπόθεση αποκομιδής απορριμμάτων στην Αττική;
Είναι δύσκολη η κατάσταση και αν δεν δράσουμε άμεσα θα γίνει δυσκολότερη. Παρότι έγκαιρα έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός και με μια μορφή αποκέντρωσης στους δήμους, που ήταν σε σωστή κατεύθυνση, δεν υποστηρίχθηκε το ίδιο έγκαιρα με τις ανάλογες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και τη χρηματοδότησή τους ανά δήμο. Νομίζω ότι αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη της πολιτείας. Δυστυχώς, η Φυλή υπάρχει και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet