Τα σακίδιά μας είναι γεμάτα όνειρα για έναν άλλο κόσμοΗ Μάρτα Μιούζικ και η Μπέβερλι Κιν, εκπρόσωποι Τύπου της Confluencia Fuera G20-FMI, μιας συλλογικότητας-ομπρέλας διαφόρων οργανώσεων, μιλούν στην «Εποχή» για την εβδομάδα δράσεων που ξεκινά σήμερα στην Αργεντινή ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής των G20, που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μπουένος Άιρες.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Να μιλήσουμε για την Confluencia Fuera G20-FMI και το κάλεσμα που κάνετε.
Η Confluencia Fuera G20-FMI είναι ένας ανοικτός χώρος κοινωνικών κινημάτων, οργανώσεων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συνδικάτων, συνεταιρισμών, περιβαλλοντικών και εδαφικών οργανώσεων, φεμινιστριών, εργαζομένων, φοιτητών, μεταναστών, αυτόχθονων, κουήρ, και πολλών άλλων. Μαζί με την Ηπειρωτική Δράση για τη Δημοκρατία και κατά του Νεοφιλελευθερισμού (σημ: είναι μια κινηματική διαδικασία της Λατινικής Αμερικής που δημιουργήθηκε το 2015 στην Κούβα), θα ξεκινήσουμε μια διεθνή εβδομάδα δράσεων από τις 25 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, για να αποκρούσουμε την παρουσία των G20 και του ΔΝΤ στην Αργεντινή και να καταγγείλουμε την νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθούν. Μια ατζέντα που δημιουργεί πρωτοφανείς οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, όχι μόνο στην Αργεντινή, αλλά για τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της Αργεντινής, η ατζέντα των G20 είναι πλήρως εναρμονισμένη με εκείνη του ΔΝΤ στα μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μάκρι, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων νεοφιλελεύθερων δημοσιονομικών, εργατικών, και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Η εβδομάδα δράσεων αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα όπου τα κοινωνικά κινήματα και οι λαϊκές οργανώσεις από διάφορους χώρους μπορούν να συναντηθούν για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, αιτήματα και προτάσεις από τους αγώνες και την αντίστασή τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καταστήσουμε ορατές τις εναλλακτικές λύσεις των λαϊκών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, που εργάζονται για να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς, τις συμμαχίες και τις συνέργειες μεταξύ πολλών διαφορετικών συλλογικοτήτων που αγωνίζονται ενάντια στο ίδιο σύστημα.

Εκστρατεία εκφοβισμού

Πώς απαντάτε απέναντι στην καταστολή και στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση Μάκρι;
Η κυβέρνηση Μάκρι επί τρία χρόνια έχει εργαστεί με συνέπεια για την ποινικοποίηση και την καταστολή της φτώχειας και της κοινωνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις μορφές της. Για περισσότερο από ένα χρόνο εκπαιδεύει και εξοπλίζει τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών και προετοιμάζει τη δράση τους στη Σύνοδο των G20 ως δικαιολογία για την περαιτέρω επέκταση της κατασταλτικής πολιτικής και την άρση της κοινωνικής και νομικής αντίστασης απέναντι σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τρομάξει τον πληθυσμό του Μπουένος Άιρες και να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τις οργανώσεις που προετοιμάζουν την εβδομάδα δράσεων. Αυτό το μήνα δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος οργανώσεων που βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες και την περασμένη εβδομάδα ακτιβιστές κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα χρημάτων, οργάνωση βίαιων ενεργειών και «λεπτές» συσχετίσεις με κάποια βομβιστικά περιστατικά -που πιθανότατα δεν ήταν τόσο τυχαία, τα οποία έγιναν στο Μπουένος Άιρες τη μέρα των διαδηλώσεων ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας του 2019. Ταυτόχρονα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ χτίζουν μια αφήγηση σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση της πόλης, για να προκαλέσουν φόβο στον πληθυσμό, και μάλιστα προχώρησαν τόσο πολύ ώστε να κηρύξουν την πρώτη ημέρα της Συνόδου, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ως αργία, και να ενθαρρύνουν άμεσα τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, έτσι ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να έχουν ελεύθερο το πεδίο. Καταγγέλλουμε αυτή τη διεστραμμένη εκστρατεία εκφοβισμού και δαιμονοποίησης των κοινωνικών κινημάτων και των λαϊκών οργανώσεων της Confluencia Fuera G20-FMI. Δεν είμαστε τρομοκράτες και καταγγέλλουμε αυτή τη δίωξη από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Η βία και οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η αργεντίνικη κοινωνία, οφείλονται στην εφαρμογή των πολιτικών που προωθούν το ΔΝΤ του οι G20 εδώ και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να το δείχνουμε. Και λέμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Αντίθετα, τα σακίδια μας είναι γεμάτα ιδέες, προτάσεις και όνειρα για έναν άλλο κόσμο.

Πώς μπορούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στους G20 να ενισχύσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις στην Αργεντινή;
Οι G20 και το ΔΝΤ συνδέονται στενά με το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το οποίο θα οδηγήσει σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, επισφαλείς θέσεις εργασίας, μειώσεις των συντάξεων, αποδυνάμωση της οργανωτικής ικανότητας των εργαζομένων, εντατικοποίηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, καταστροφή των οικοσυστημάτων και των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Όλα αυτά συμβαδίζουν με την τεράστια αύξηση του παράνομου εξωτερικού χρέους, με περισσότερα δώρα στις μεγάλες διεθνικές εταιρείες και με τις περαιτέρω προσπάθειες για την επέκταση ενός προγράμματος ελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων, που έχει αποδειχτεί επιζήμιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Για να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές, η κυβέρνηση Μάκρι αυξάνει την κατασταλτική της επιθετικότητα, επιτρέποντας την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα και στρατιωτικοποιώντας το έδαφος της Αργεντινής. Είναι προφανές ότι όλος αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας θα χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τη λαϊκή αντίσταση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20, αλλά και στη συνέχεια. Το κάλεσμά μας για συσπείρωση την εβδομάδα δράσεων απαιτεί το τέλος του προγράμματος λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής της κυβέρνησης και ολόκληρης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις του Ιουλίου ενάντια στην παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα, και πρόσφατα τις διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού Μάκρι - ΔΝΤ, που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή από την αστυνομία και με κυνήγι μαγισσών εναντίον ακτιβιστών και οργανώσεων. Καθώς η πείνα, η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται δραματικά, και η κυβέρνηση εφαρμόζει όλο και πιο αυθαίρετες και βίαιες απαντήσεις στην πραγματικότητα των κοινωνικών συγκρούσεων, η οργή μεγάλων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της νεολαίας, των γυναικών, των επισφαλών και των αυτόχθονων, που συγκαταλέγονται στους σκληρότερα πληχθέντες, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η παρουσία ηγετών που αποκηρύσσονται ευρέως στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο, όπως ο Τραμπ και ο φασίστας Μπολσονάρο, θα ενισχύει περισσότερο τις διαμαρτυρίες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για την οικοδόμηση μιας ευρείας, μαζικής, και ενωτικής απάντησης απέναντι στην εμβάθυνση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού, και περιβαλλοντικού τέλματος. Η ελπίδα μας είναι να συμβάλουμε με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της λαϊκής αντίστασης και στην προώθηση νέων συμμαχιών, προκειμένου να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των λαών και του πλανήτη.

 
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet