Δεν θα είναι το Μακεδονικό. Ούτε το Εκκλησιαστικό. Ούτε, βέβαια, η πολυθρύλητη περικοπή των συντάξεων, στην οποία πολλά είχαν επενδύσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη και εκείνο της κ. Γεννηματά, πριν οι σχεδιασμοί τους ματαιωθούν πανηγυρικά. Άλλος θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα νέο σημείο τριβής, που συμπαρασύρει την ατζέντα σε άλλη κατεύθυνση, αμφισβητεί ριζικά τα μέχρι στιγμής ισχύοντα στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής, αλλάζει αναγκαστικά τη διάταξη των δυνάμεών τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Την Τετάρτη, επιτροπή βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά με την οποία ζητείται αναψηλάφηση της υπόθεσης του C4i, δηλαδή της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επικαλούμενοι βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών του 2017, οι υπογράφοντες την αναφορά τέσσερις βουλευτές, ζητούν ενεργοποίηση της εισαγγελικής πρότασης σύμφωνα με την οποία τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή —ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και οι κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Βύρων Πολύδωρας— ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.
Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, διαμετρήματος αναλόγου με το επιδιωκόμενο: την επιχείρηση στήριξης του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μετά και από το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του.
Αλλά και κίνηση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Αμφιβόλου ως προς την επιδίωξή της να προκαλέσει, με την επίκληση του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, θόρυβο ικανό να καλύψει τη συσχέτιση του ονόματος του κ. Σημίτη με την υπόθεση του C4i, αλλά αμφιβόλου και ως εκ του ότι, όταν το 2011 το θέμα της παραλαβής του C4I είχε απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων και η υπόθεση είχε κλείσει.
Αμφιβολίες εγείρονται, όμως, και ως προς τη σοβαρότητα με την οποία η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε και εκτιμήθηκαν οι συνέπειές της. Διότι, ενώ το Κίνημα Αλλαγής βάλει ευθέως κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας (η αναφορά των τεσσάρων στον Άρειο Πάγο τον κατονομάζει σαφώς) η πρόεδρός του, κ. Γεννηματά, κατέθετε την επαύριο από τηλεοράσεως (μετά την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου για «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» με «συκοφαντική επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας») την «έκπληξη» και τη «θλίψη» της «για την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες».
Χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής επιπολαιότητας, μετά το οποίο δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το κόμμα της κ. Γεννηματά δεν αρκείται να στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιτίθεται σκαιότατα και στον Κ. Καραμανλή, εμφανίζοντάς τον ως «ενορχηστρωτή», μαζί με τον Αλ. Τσίπρα, της έρευνας στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο για «καραμανλική συνιστώσα» στην Κουμουνδούρου.
Στους καταλογισμούς αυτούς, η ηγεσία Μητσοτάκη αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι «δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αφήνοντας «εκτός» τους κ.κ. Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη, μολονότι υπουργούς σε κυβέρνηση Καραμανλή — και αναπάντητες τις διαρροές από το Κίνημα Αλλαγής για «παραθεσμικά νήματα και κέντρα από τα υπόγεια του Μαξίμου», οι οποίες «δείχνουν» τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
Οι υπεκφυγές της ηγεσίας της Ν.Δ. απέναντι στην επιχειρούμενη πολιτική σπίλωση του Κ. Καραμανλή δύσκολα θα κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αιωρούνται αναπάντητες οι εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Κινήματος Αλλαγής αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κοπούν «οριστικά και τελεσίδικα» οι όποιες πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας». Και αποκτά πλήρες νόημα ο υπαινιγμός που καταθέτουν, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν θα συνεργαστεί με υβριστές του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, χωρίς να υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις». Δεν μπορεί να συνεργαστεί…
Μια πρόγευση των «ισχυρών αντιδράσεων» φρόντισε να δώσει χωρίς χρονοτριβή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, κατά την οποία συζητήθηκε «διά μακρόν» η επίθεση που γίνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από «συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως πρόσωπο έχει αποδείξει ότι είναι ο εκφραστής της εθνικής ομοψυχίας», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. «Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι η μόνη σταθερά στο πολιτικό σύστημα», όσοι του επιτίθενται συμβάλλουν «είτε ηθελημένα είτε αθέλητα στη δημιουργία πολιτικής ανωμαλίας».
Οι αιχμές του κ. Μεϊμαράκη έχουν προφανή στόχο τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι υπάρχει και έμμεσος αποδέκτης: Όσοι, εντός της ΝΔ, θα εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένοι στην προοπτική της μετεκλογικής συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, όσο αυτό δεν φροντίζει να σταματήσει έγκαιρα και έμπρακτα την επίθεση εναντίον του «καραμανλισμού» την οποία εγκαινίασε και επίσημα με την αναφορά τεσσάρων βουλευτών του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αλλά θα μπορέσει να το κάνει αυτό, ακόμη και αν το ήθελε, το κόμμα της κ. Γεννηματά; Αμφίβολο. Η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δικό της δρόμο. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ζητήσει, αν δεν το έχει ήδη κάμει, από τη Βουλή το απαλλακτικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για να διαπιστώσει αν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία.
Θα πάρει το χρόνο του αυτό. Αλλά ακόμη και αν το ζήτημα κριθεί οριστικά λήξαν, το αποτύπωμα θα παραμείνει για πολύ. Θα εξακολουθήσει να δρα σαν καταλύτης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα σημεία τριβής, όπως το Μακεδονικό και το Εκκλησιαστικό. Η δυναμική που δημιούργησε μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος ακόμη και πριν τις εκλογές.

Κωστής Γιούργος
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet