Ανάπλαση, όπως αναζωογόνηση, αναβίωση, ανάδειξη περιοχών μεγάλης σημασίας, εντός της Αθήνας, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, διότι έχουν υποβαθμιστεί είτε από τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης είτε έχουν βρεθεί στο περιθώριο μιας παράπλευρης πολύ έντονης ανάπτυξης είτε έπεσαν θύματα gentrification. Κάπως έτσι ορίζει το όνομα και το στόχο της η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., η εταιρεία που ιδρύθηκε με το νόμο 4539 (Καταστατικό Εταιρείας, ΦΕΚ 3972/Β/18.09.2018) και που φιλοδοξεί και εργάζεται για την ωρίμανση συγκεκριμένων έργων, αλλά και για την ουσιαστική «ωρίμανση» της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων του Δημοσίου. Δηλαδή, η Ανάπλαση στοχεύει να φέρει σε συνεννόηση, να οργανώσει όλους στους συναρμόδιους παίχτες, ώστε να προχωρήσουν δημιουργικά μια σειρά παρεμβάσεις. Πρόκειται για έργα, περίπου οκτώ δουλεύονται ήδη, στα οποία έχουν λόγο περισσότεροι από έναν φορείς και όπου η αποτελεσματική συνεννόηση είναι συχνά προβληματική.
Ωστόσο, δεν είναι μια εταιρεία που έχει ως έργο της να εκτελέσει εργολαβίες, να κάνει προσλήψεις, να βάλει μπουλντόζες, αλλά να φέρει το έργο στρατηγικά μέχρι του σημείου που θα μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την επόμενη φάση της διεκπεραίωσης. Αυτό το επόμενο βήμα εναπόκειται σε φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τα συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια ή ο δήμος Αθηναίων.
Μια τέτοια περίπτωση, εύγλωττη, είναι τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας, έργο το οποίο δουλευόταν καιρό και η Ανάπλαση έρχεται να ολοκληρώσει. Εδώ, «η Περιφέρεια, ως ιδιοκτήτης, πρόσφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το στατικό έλεγχο, που ήδη διενεργήθηκε, αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνεργάζεται ώστε να προχωρήσει η έκδοση της άδειας για την επισκευή των όψεων των πολυκατοικιών», όπως επισημαίνει στην «Εποχή» το μέλος της τεχνικής ομάδας, Κατερίνα Χριστοφοράκη.
Σχετική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε η  δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, την προηγούμενη εβδομάδα, με θέμα «Αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα - Τα προγραμματισμένα έργα και το στρατηγικό όραμα για το κέντρο της πόλης» και ομιλητή τον Νίκο Μπελαβίλα. Από την εκεί παρουσίαση προέρχονται οι φωτογραφίες.

Z.Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet