Τερέζα Ροντρίγκεθ


Σήμερα, διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό (8 εκατ.) και συνάμα φτωχότερη Αυτονομία (Περιφέρεια) του ισπανικού κράτους, την Ανδαλουσία όπου οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες και αύξησαν την ανεργία. Πολιτικά, η Ανδαλουσία σηματοδοτεί το άπαρτο κάστρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ.), όπου κυβερνά αδιάλειπτα από το 1978 μέχρι σήμερα (40 χρόνια!). Από το 2012, λόγω τρανταχτών υποθέσεων διαφθοράς, έχασε την αυτοδυναμία που κατείχε μέχρι τότε και έκτοτε κυβέρνησε με την Ενωμένη Αριστερά (2012-2015) και από το Μάρτη του 2015 μέχρι σήμερα με τους Θιουδαδάνος.
Η ιδιότυπη κυβερνητική κατάσταση του ισπανικού κράτους (κυβέρνηση μειοψηφίας Σ.Κ. με στήριξη πέντε κομμάτων διαφορετικής ιδεολογικής και πολιτικής κατεύθυνσης) και κυρίως το να είναι ακόμα αμφίβολο αν ο Προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, επηρέασε το δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση: από τη μια μεριά επέτρεψε την υπερεκτίμηση των περιθωρίων άσκησης αυτόνομης οικονομικής – κοινωνικής πολιτικής από την τοπική κυβέρνηση, και από την άλλη περιόρισε τις δυνατότητες σφαιρικού και συγκεκριμένου προγραμματικού λόγου.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές, με εξαίρεση την είσοδο ή μη στη Βουλή του ακροδεξιού VOX, εκτιμούν ότι το Σ.Κ. θα είναι μεν πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά σε ψήφους και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία (40-41 έδρες από 47 το 2015 και 31-33%). Για τη δεύτερη θέση όλα τα ενδεχόμενα είναι δυνατά, ιδίως αν το VOX καταγράψει το δημοσκοπικό του ποσοστό: Το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ.) συνεχίζει την καθοδική του πορεία (25-26 έδρες από 33 και 20-22%), από την οποία φαίνεται να επωφελούνται οι Θιουδαδάνος, που η εκλογική τους δύναμη εκτοξεύεται (από 9 έδρες το 2015 σε 20-23 έδρες και 20-21%). Η Αριστερά (Ποδέμος-Ενωμένη Αριστερά-Πράσινοι), που συμμετέχει στις εκλογές για πρώτη φορά με ενιαίο σχήμα (Εμπρός Ανδαλουσία-ΑΑ) και επικεφαλής την Τερέζα Ροντρίγκεθ, εμφανίζεται να διατηρεί την (αθροιστικά) εκλογική της δύναμη του 2015 ή με μικρή αύξηση (20-22 έδρες από 20 το 2015 και 19-20%). Ωστόσο, η συμμετοχή του Π. Ιγγλέσιας και Α. Γκαρθόν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΑΑ τις τελευταίες μέρες και η παρουσία της επικεφαλής του σχήματος Τερέζας Ροντρίγκεθ στην τελευταία τηλεοπτική συζήτηση των υποψηφίων προέδρων δημιούργησαν αισιοδοξία. Όσο για το ακροδεξιό κόμμα VOX, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε εκλογές στην Ανδαλουσία, ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν να εκλέγει 2-4 βουλευτές. Να επισημάνουμε ότι το VOX δεν προέρχεται από τη φαλαγγίτικη παράδοση, αλλά ηγέτης του είναι βάσκος πρώην βουλευτής του Λ.Κ.

Τα πολιτικά κόμματα απέναντι στο VOX

Ο Α. Ριβέρα (Θιουδαδάνος), αν και αρχικά κράτησε αποστάσεις, αρνούμενος ωστόσο να το χαρακτηρίσει ακροδεξιό, τελικά δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με το VOX, αλλά θα ήταν πολύ ευχαριστημένος αν στήριζε με τις ψήφους του μια κυβέρνηση που θα συμμετείχε. Το Λ.Κ., αν και στην αρχή ήταν διχασμένο ως προς τη στάση του, τελικά ταυτίστηκε με τους Θιουδαδάνος. Η Σ. Ντίαθ, από την άλλη, χρησιμοποιεί την ενδεχόμενη είσοδο του VOX στη Βουλή σαν εργαλείο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Σ.Κ., του μοναδικού κόμματος που μπορεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά. Η Αριστερά τοποθετείται καθαρά απέναντι στο ακροδεξιό – φασιστικό VOX, καταγγέλλει τη Δεξιά για τη στάση της, ενώ ασκεί κριτική και στη Σ. Ντίαθ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ανδαλουσία.

«Στην Ανδαλουσία κρίνεται η πολιτική κατεύθυνση της Ισπανίας»*;

Με δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία (55 έδρες), το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης συνιστά δυσεπίλυτο πρόβλημα, πολύ δυσκολότερο από αυτό που προέκυψε το 2015.
Μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες έχει το σενάριο σχηματισμού δεξιάς κυβέρνησης, ακόμα και στην περίπτωση που το VOX μπει στη Βουλή και στηρίξει κυβέρνηση των δύο (2) κομμάτων της. Τη δυνατότητα συνέχισης της υπάρχουσας κυβερνητικής συμμαχίας αποκλείει κατηγορηματικά το κόμμα Θιουδαδάνος, που έχει προ πολλού απολέσει το όποιο κεντρώο προσωπείο είχε και στοχεύει ανοικτά πλέον στην ηγεμονία στο χώρο της Δεξιάς. Ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Σ.Κ. με συμφωνίες κατά περίπτωση, που προτάθηκε από τη Σ. Ντίαθ σαν εναλλακτική λύση το 2015, αν επανέλθει, το πιθανότερο είναι να μη βρει πρόσφορο έδαφος.
Τέλος, το σενάριο συγκυβέρνησης Σ.Κ. – Ποδέμος – Ε.Α. στη βάση κοινού προγράμματος που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε κάποια άλλη Αυτονομία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι σχεδόν ανέφικτο στην Ανδαλουσία.
Η Σουζάνα Ντίαθ, πρόεδρος της Αυτόνομης κυβέρνησης από το 2013, γραμματέας του Σ.Κ. Ανδαλουσίας και «αγαπημένο παιδί» των πρώην ηγετών του κόμματος, είναι φανατική πολέμια της οποιασδήποτε συνεργασίας του Σ.Κ. με το Ποδέμος. Πριν λίγους μήνες έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή του Σ.Κ. να στηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης της Δεξιάς με πρωθυπουργό τον Μ. Ραχόι και στον ανελέητο εσωκομματικό πόλεμο κατά του Π. Σάντσεθ. Σε επίπεδο Αυτονομίας υπάρχει έντονη αντιπαράθεση. Η κριτική που άσκησε στον «σουζανίσμο» (πελατειακό κράτος, έλεγχος των τοπικών ΜΜΕ, νεοφιλελεύθερες πολιτικές) από τη Σεβίλλη ο Π. Ιγγλέσιας λίγες μέρες πριν και η φράση του «η Σουζάνα Ντίαθ δεν είναι Πέδρο Σάντσεθ», καθώς και δηλώσεις της Τ. Ροντρίγκεθ, όπως «ο σουζανίσμο δεν είναι συμβατός με το σοσιαλισμό», αναδεικνύουν τις σοβαρές δυσκολίες που έχει και αυτό το σενάριο.

Γεωργία Ντούσια

* Φράση του Π. Ιγκλέσιας (το ερωτηματικό είναι της συντάκτριας)

 

Ανδαλουσία

Η νοτιότερη Περιφέρεια του ισπανικού κράτους, πρώτη σε πληθυσμό (8 εκατ. κάτοικοι, 18% του συνολικού), δεύτερη σε έκταση (87.268Km2, 17% του συνολικού) και τρίτη ως προς τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του εθνικού ΑΕΠ, με αυξημένα ποσοστά στις εξορυκτικές δραστηριότητες και τον αγροτικό τομέα. Οι κοινωνικοοικομικές συνθήκες είναι από τις χειρότερες στη χώρα. Το 31% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας (2017).
Κατατάσσεται προτελευταία με κριτήριο το ΑΕΠ/κάτοικο (18.470 € έναντι 25.100€ του εθνικού μ.ο το 2017) και κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό ανεργίας με 22,9%% και 898.0001 ανέργους, με αντίστοιχο μέσο εθνικό 14,9% (3ο τρίμηνο 2018).
Το Δημόσιο Χρέος της ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ.
Η ..άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο πριν την κρίση του 2009 και η κατάρρευσή της στη συνέχεια (περίπου -30%) είχε δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία, κ.λπ) χειροτέρεψαν τις ήδη δυσμενείς συνθήκες ζωής των λαϊκών τάξεων.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet