Επιδιώκουμε τη συμπόρευση αλληλέγγυων ανθρώπωνΤη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Πριν λίγες ημέρες εκλέχθηκες από τα μέλη μιας ιστορικής παράταξης που έχει εκλέξει δημάρχους στην Καισαριανή τον Θανάση Μπαρτζώκα, τον Σπύρο Τσόκα, τον Γιώργο Κοντόσταυλο, ώστε να ηγηθείς του ψηφοδελτίου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέστε μου λίγα λόγια για την παράταξη και για τις διαδικασίες
Η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» είναι μια παράταξη με ιστορία είκοσι ετών. Έχει ενεργό συμμετοχή σε καθημερινή βάση στα δρώμενα της πόλης και έχει συνεισφέρει με την παρουσία και τις παρεμβάσεις της είτε ως πλειοψηφία είτε ως αντιπολίτευση. Προχωρήσαμε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και μαζική συμμετοχή, στην εκλογή νέας επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Συνεχίζουμε ενωμένες και ενωμένοι, με όλες μας τις δυνάμεις, με σκοπό τη νίκη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ως ανοιχτή προοδευτική παράταξη με όραμα για την Καισαριανή.

Πως νιώθεις μετά την εκλογή σου; τι σημαίνει για σένα η Καισαριανή;
Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μου αναθέσουν τα μέλη της παράταξής μας τον πρώτο ρόλο μεταξύ ίσων. Η Καισαριανή έχει μέσα της τη Μικρά Ασία και την προσφυγιά. Είναι παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού. Είναι φτωχομάνα, που πορεύεται μαχόμενη και υπερασπιζόμενη αξίες, διεκδικώντας ένα μέλλον άξιο της ιστορίας της και των αγώνων της. Νιώθω βαρύ το φορτίο, όμως πιστεύω στην οργανωμένη συμπόρευση πολιτών, συλλογικοτήτων, ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και, βεβαίως, ως νέα γυναίκα, στους νέους και τις νέες. Αυτή τη συμπόρευση θέλω να διευκολύνουμε ως παράταξη και να τη φέρουμε στο προσκήνιο. Μια συμπόρευση δημοκρατικών, προοδευτικών, αλληλέγγυων ανθρώπων που προτάσσουν το «εμείς» και εντάσσουν το εγώ τους μέσα στο συλλογικό, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Θέλουμε η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά να συναντηθεί με ό,τι πιο σύγχρονο, προοδευτικό, δημοκρατικό και πρωτοπόρο στην πόλη μας, για να υψώσουμε τείχος στο νεοφιλελευθερισμό που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Ταυτόχρονα, θέλουμε να κλείσουμε το δρόμο στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του φασισμού. Θέλουμε μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, αλληλέγγυα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το σήμερα και να σχεδιάσουμε το αύριο της πόλης μας, πατώντας γερά στις ρίζες μας, στον πολιτισμό μας, στην ιστορία μας. Στο νέο δημοτικό συμβούλιο που λόγω της απλής αναλογικής θα είναι αντιπροσωπευτικό, θέλουμε να είμαστε το πλειοψηφικό ρεύμα που μέσα από ευρύτερες συσπειρώσεις θα διαμορφώνει προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες.

Στις προηγούμενες εκλογές, μετά από ακύρωση του αποτελέσματος, η παράταξή σας έχασε τη Δημαρχεία σε επαναληπτικές εκλογές . Πώς βλέπετε τα πράγματα μετά από πέντε χρόνια
Χάθηκαν οι εκλογές με αποχή 67%. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας πήγε πίσω. Η σημερινή πλειοψηφία αισθάνεται πολιτικά ανάδελφη και βλέπει το ρόλο της στην κοινωνία του Δήμου ως μοχλό κομματικό. Θα φέρω ένα παράδειγμα για να στηρίξω την παραπάνω εκτίμησή μου. Χρόνια τώρα η Καισαριανή ζητούσε να της αποδοθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου. Έδωσε αγώνες ο λαός της Καισαριανής για να του αποδοθεί και αυτό επετεύχθη με μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο χώρος παραδόθηκε στο Δήμο. Σε αυτή την τελετή παράδοσης έλειπε ο Δήμαρχος. Σήμερα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής προχωρά μελέτη αξιοποίησης του χώρου ως κέντρου πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αθλητισμού κ.λπ. Ταιριάζει σε αυτή την ιστορική πόλη να διοικείται με τόση μικροψυχία; Η ιστορία της Καισαριανής και η πολιτιστική κληρονομιά της δεν μπορεί να είναι έρμαιο κομματικών εκμεταλλεύσεων. Ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό σύμβολο δεν χωράει σε κομματικά κοστούμια. Αντιθέτως, είναι φάρος για το μέλλον μας. Σε αυτή την ιστορική πόλη, στους πρόποδες του Υμηττού, δίπλα σε ένα πανέμορφο δάσος, τής πρέπει να είναι σύγχρονη και λαϊκή, και παράλληλα οικολογική. Με σεβασμό στο περιβάλλον, φιλική σε όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, αλληλέγγυα και ανθρώπινη, δημοκρατική και πρωτοπόρα.

Ως υποψήφια Δήμαρχος έχεις έρθει σε επαφή με τους πολίτες. Πώς σε αντιμετώπισαν
Ζω στην Καισαριανή και φυσικό είναι να έχω καθημερινή επαφή με τον κόσμο της. Ζω την καθημερινότητα της πόλης και τα προβλήματά της. Το κυκλοφοριακό της, τα σκουπίδια της, τα πεζοδρόμιά της, το φωτισμό της, αλλά και την κρίση, οικονομική αλλά και αξιών, κ.ο.κ. Πραγματοποιήσαμε μια πρώτη περιοδεία και το κλίμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Ο κόσμος μας δέχτηκε με ιδιαίτερα φιλικό τρόπο. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο θα γίνει και η πρώτη ανοιχτή συνάντηση της παράταξής μας με τους πολίτες. Θα είναι η έναρξη του διαλόγου. Επιμένω στην πίστη μου στη συλλογικότητα και έτσι θα πορευτούμε στις εκλογές και στην επόμενη δημοτική θητεία. Μέσα και από την «Εποχή» καλώ τους επιστήμονες της πόλης, τους ανθρώπους του πολιτισμού, του αθλητισμού, τους νέους και τις νέες, όλους τους απλούς πολίτες να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον της πόλης μας.

Το δικό σου όραμα για την πόλη ποιο είναι;
Θέλω το πρόγραμμά μας και οι προτάσεις μας να συνδιαμορφωθούν με τους πολίτες, να φέρουν τη σφραγίδα της μεγάλης πλειοψηφίας. Σε γενικές γραμμές, θέλω η καθημερινότητα του πολίτη να είναι ανθρώπινη, σε ένα περιβάλλον που να εμπνέει τους ανθρώπους, τα παιδιά, τους μαθητές, τους νέους και τις νέες συνολικά. Τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, την τρίτη ηλικία και τους χρήζοντες ειδικής μέριμνας. Οραματίζομαι μια Καισαριανή που θα είναι εργαστήρι πολιτισμού, ανθρώπινης διαβίωσης και αλληλέγγυας συμβίωσης. Οραματίζομαι μια Καισαριανή που θα είναι οικολογική με ευαισθησία για το περιβάλλον και το μέλλον του. Μια Καισαριανή που διεκδικεί καθημερινά ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται την ιδιαιτερότητα του κάθε πολίτη. Μια Καισαριανή που εθίζει τους πολίτες της στη δημιουργία, στη δράση, τους δίνει ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους στον πολιτισμό, τη γνώση, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή. Μια Καισαριανή που μεριμνά για τους αδύναμους, για όλους όσους δεν είχαν ως σήμερα φωνή. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την κοινωνική πολιτική του Δήμου και να τη διευρύνουμε. Οραματίζομαι μια Καισαριανή που αντιμάχεται ενεργά το σκοταδισμό, την αδράνεια, το ρατσισμό και το φασισμό στην όποια εκδοχή τους. Μια πόλη του «εμείς», δηλαδή τη Δικιά μας πόλη με το «Δ» κεφαλαίο.

Βλέπω δίνεις ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον και την οικολογική διαχείριση, όπως και στον κοινωνικό τομέα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής είναι τα απορρίμματα. Πως βλέπεις να αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα
Παρά τα μεγάλα βήματα που έκανε η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής ομολογώ ότι είμαστε πολύ πίσω ακόμα συνολικά. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί το να μην έχουν παρθεί μέτρα βελτίωσης από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει έστω πειραματικά την επεξεργασία βιοαποβλήτων. Είμαστε δίπλα από ένα φυσικό περιβάλλον τέτοιο που έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι στην προσπάθεια για μείωση των ρύπων και τη λειτουργία της κυκλικής οικονομίας σε αυτόν τον τομέα. Καλή η κριτική και οι απαιτήσεις, αλλά ισχύει εδώ και το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μέσω της κυκλικής οικονομίας, όπως προβλέπει ο Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός και ταυτόχρονα να έχουμε όχι μόνο τα οφέλη από τη μείωση των ρύπων αλλά καί από την αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας.

Στον κοινωνικό τομέα;
Η παράταξή μας όταν ήταν στη διοίκηση του Δήμου και στο πλαίσιο του δυνατού, είχε αναπτύξει κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο Υγείας του Παιδιού και το κέντρο συμβουλευτικής για ΑΜΕΑ. Αυτές οι δομές δυστυχώς σήμερα έχουν παρακμάσει. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες δομές και να τις διευρύνουμε. Είναι δυνατόν η πόλη μας να μην λαμβάνει μέριμνα στους δημόσιους χώρους για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες;
Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες, θέλουμε η Καισαριανή να γίνει μια πόλη φιλική για τους πεζούς, τα παιδιά, τις εγκύους και την τρίτη ηλικία. Θα προωθήσουμε προγράμματα ενίσχυσης ομάδων πολιτών που θα συγκροτούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Θα συμβάλουμε στη δημιουργία συνεργατικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς, στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Θα προωθήσουμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία για νέους και ανέργους.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet