Επί πέντε χρόνια δρα η Χρυσή Αυγή στην Λευκίμμη, με πρόφαση το δίκαιο αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑΤου Λευκιμμιώτη

Σε αναβρασμό, αλλά και σοκαρισμένοι, βρίσκονται οι κάτοικοι της Λευκίμμης Κέρκυρας μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός συγχωριανού τους, αλβανικής καταγωγής, τον Πετρίτ Ζίφλε. Ο δολοφόνος, κάτοικος διπλανού χωριού από αυτού του θύματος, συνελήφθη λίγες μέρες μετά και ομολόγησε το έγκλημα. Δράστης και θύμα, όπως φαίνεται είχαν λογομαχήσει σε καφενείο του χωριού με αφορμή τη Μακεδονία και την υπόθεση Kατσίφα, στην νότια Αλβανία. Διαπληκτίστηκαν και ο δράστης τον απείλησε δημόσια λέγοντάς του «την επόμενη φορά που θα σε δω θα σε ξαπλώσω». Μία μέρα μετά από αναζήτηση, εντοπίζεται το πτώμα του θύματος.

Με τη σβάστικα

Ο δράστης είναι γνωστός στην περιοχή για τη σχέση του με την οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τις ανοικτά δηλωμένες φασιστικές –νεοναζιστικές τους ιδέες. Φέρει μάλιστα μια τεράστια σβάστικα στο στήθος του και φρόντιζε αρκετά συχνά να επιδεικνύει το τατουάζ δημόσια. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα και να βγει η καταγγελία από την «Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη», για να ενημερωθεί ο κόσμος ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ρατσιστική δολοφονία.
Όπως καταγγέλλουν, ο δράστης «είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, μιας και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της “συνοδείας” και του “κλιμακίου” της Χ.Α. με τον βουλευτή της οργάνωσης στη Λευκίμμη».
Η Χρυσή Αυγή, μέσω του βουλευτή της Αϊβατίδη, δήλωσε πως ο δράστης δεν είναι μέλος της οργάνωσης. Είναι γνωστή και διαχρονική, άλλωστε, η τακτική της Χρυσής Αυγής μετά από κάθε επίθεση ή δολοφονία μετανάστη ή αντιφασίστα που διαπράττει κάποιο μέλος της οργάνωσης να αποποιείται κάθε σχέση με τους δράστες.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δολοφονία και κάτοικοι της περιοχής και κυρίως του χωριού του δράστη επισημαίνουν πως «αν δεν ήταν η Χρυσή Αυγή, η δολοφονία αυτή δεν θα είχε γίνει».

Επίσημη παρουσία και δράση

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η δολοφονία έγινε στο απόηχο των εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία, που υποκινούσε η Χρυσή Αυγή με αφορμή το μακεδονικό και την υπόθεση Κατσίφα στη νότια Αλβανία, σε μια περίοδο έξαρσης της ακροδεξιάς βίας με επιθέσεις σε μαθητές και αντιφασίστες, με βεβηλώσεις αντιφασιστικών και εβραϊκών μνημείων κοκ.
Τι γίνεται όμως ειδικά στη Λεκυκίμμη; Είναι ίσως η πρώτη φορά όπου η Χρυσή Αυγή έχει επίσημη παρουσία και δράση, σε ένα τοπικό κίνημα κατοίκων μιας περιοχής εκτός του συνήθους πεδίου ενδιαφέροντος της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής, ο κατ’ εξοχήν επίσημος εκφραστής του κινήματος όχι μόνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί να καταγγείλει την παρουσία της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή της αλλά φρόντισε και επίσημα –σε δημόσια διαμαρτυρία- να θεωρήσει την οργάνωση σύμμαχο του κινήματος με τη φράση ‘’κανείς δεν περισσεύει’’.

Μέσα από τον αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑ

Έχει βέβαια αρκετές φορές καταγγελθεί η παρουσία της Χρυσής Αυγής και έχει επισημανθεί ο φασιστικός κίνδυνος από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι και έχουν πάρει αποστάσεις από το κίνημα. Οι κάτοικοι αυτοί λοιδορήθηκαν, στοχοποιήθηκαν και δέχτηκαν έως και απειλές ως ‘’προδότες και διασπαστές του κινήματος’’. Ένας μακρόχρονος αγώνας των κατοίκων της περιοχής, για περίπου 15 χρόνια έχει πλέον περιοριστεί κυρίως σε τοπικιστικού τύπου λύσεις ‘’έξω τα σκουπίδια από τη Λευκίμμη’’, αλλά και σε συνθήματα όπως ‘’φασίστες πολιτικοί’’. Επίσης είναι γεγονός πως η παρουσία της Χρυσής Αυγής στις κινητοποιήσεις και οι συχνές επισκέψεις του βουλευτή της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης δείχνει πως η Χρυσή Αυγή έχει ‘’επενδύσει’’ στην υπόθεση της Λευκίμμης.
Είναι γεγονός δυστυχώς, η πενταετής παρουσία και δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Όμως η συμμετοχή της στο κίνημα των κατοίκων, με την πλήρη ανοχή των συμμετεχόντων, και η επικράτηση των ιδεών εκείνων όπως του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας εντός του κινήματος ‘’κατά του ΧΥΤΑ’’ αλλά και η εχθρικότητα αυτού προς οτιδήποτε δημοκρατικό και αντιφασιστικό, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Λευκίμμη. Είναι αυτές οι στέρεες βάσεις εντός του κινήματος που κάνουν την παρουσία της Χ.Α. ανεκτή σ ένα τοπικό κίνημα που έχει μεγάλη υποστήριξη από κατοίκους της περιοχής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό όμως, πως η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής κάνει μεγαλύτερο κακό στην περιοχή ακόμα και από τα σκουπίδια.

Αντιφασιστικές δράσεις

Ενδεικτικό είναι πως ο πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής αρνείται μέσω του προέδρου του να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα υποστηρίζοντας πως δεν τον αφορά, καθώς είναι ένα πολιτικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων και δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Αυτό όμως είναι ακριβώς που χρειάζεται η περιοχή πέρα από τις άμεσες αντιδράσεις που έχει ήδη προκαλέσει η δολοφονία. Θα πρέπει συλλογικότητες και φορείς της περιοχής, πολιτικοί, πολιτιστικοί αλλά και αθλητικοί σύλλογοι και ομάδες να τοποθετηθούν και να σταθούν απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, τη Χρυσή Αυγή, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που οδηγούν μέχρι και τις δολοφονίες συγχωριανών τους.
Κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με αντιφασιστικό περιεχόμενο. Η δουλειά που έχει να γίνει είναι δύσκολη. Η επίθεση που δέχονται μεγάλη. Ας έχουμε υπόψη πως μιλάμε για μια κωμόπολη όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 6.000 με τους μισούς απ΄ αυτούς να κατοικούν στα γύρω χωριά της περιοχής.
Σήμερα, τη Κυριακή το απόγευμα στις 6μμ καλείται αντιφασιστική διαδήλωση στην Λευκίμμη από αριστερούς/ές και αντιφασίστες/στριες της περιοχής με σύνθημα ‘’Η σιωπή είναι συνενοχή’’.

Επί του πιεστηρίου

Ο δράστης παραπέμπεται και με τον αντιρατσιστικό νόμο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet