Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Focus on... ΛιστΟ κύκλος Focus On της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών αποτελεί ένα πρωτότυπο κύκλο διαλέξεων, βασισμένων στην ιδέα των «μουσικών σαλονιών», όπου ο διάλογος των προσκεκλημένων επί σκηνής θα συνδυάζεται με τη μουσική ανάδειξη του κεντρικού θέματος εκάστοτε αφιερώματος του κύκλου.
Σε κάθε βραδιά focus on, σημαντικές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της μουσικής, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας συναντιούνται σε μια συζήτηση επί σκηνής, που θα διεξάγεται με συντονιστή τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη και οικοδεσπότη τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο.
Η συζήτηση θα επικεντρώνεται στον εκάστοτε μεγάλο κλασικό μουσουργό, στον οποίο αφιερώνεται η βραδιά. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους ενώπιον του κοινού, σε μια αυθόρμητη συζήτηση, μέσα από τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό δρόμο της επαφής τους με τη λόγια μουσική και υπό το πρίσμα της δικής τους ξεχωριστής ιδιότητας καθένας, θα αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές προσέγγισης της μουσικής, περισσότερο προσωπικές και, γι’ αυτό ίσως, περισσότερο ενδιαφέρουσες. Παράλληλα, μουσικά αποσπάσματα από το έργο εκάστοτε μουσουργού θα ερμηνεύονται επί σκηνής, ως μουσικές αναφορές συνοδεύοντας τον επί σκηνής διάλογο.
Το μουσικό σαλόνι του Focus On Δεκεμβρίου αφιερώνεται στον κορυφαίο ούγγρο μουσουργό και έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες πιανίστες όλων των εποχών, τον Φραντς Λιστ. Οι προσκεκλημένοι επί σκηνής θα είναι: ο Δημήτρης Καλοκύρης, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και εκθέσεων, εκδότης, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Αλέξανδρος Κατσιάρας, θεολόγος, συγγραφέας, διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ο Διονύσης Μαλλούχος, πιανίστας, διετέλεσε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 7μμ., στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Κύκλος Γαλλική Όπερα: «Μανόν»Μια από τις διασημότερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, η «Μανόν» του Μασνέ, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στην αθηναϊκή μουσική ζωή, μετά από 52 χρόνια. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η όπερα εξιστορεί τον άτυχο έρωτα του ιππότη Ντε Γκριέ για τη Μανόν. Η υπόθεση της Μανόν αφορά τη σύντομη ζωή της επαρχιωτοπούλας Μανόν Λεσκώ, η οποία πόθησε τα πλούτη και τη μεγάλη ζωή στο Παρίσι. Αφού τα έζησε για σύντομο χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκε για πορνεία, απελάθηκε και κατέληξε να πεθάνει από εξάντληση στο δρόμο προς το λιμάνι της Χάβρης. Την Μανόν ερωτεύτηκε παράφορα ο ιππότης Ντε Γκριέ, ο οποίος κατέστρεψε τη ζωή του ακολουθώντας την αγαπημένη του.
Η μουσική του Μασνέ αποδίδει όλες αυτές τις όψεις με εντυπωσιακή ευστοχία. Από τη διστακτική είσοδό της ως τον γεμάτο τύψεις αποχαιρετισμό προς τον Ντε Γκριέ, τη φιλάρεσκη γκαβότα της στον «Περίπατο της βασίλισσας» και την αισθησιακή μουσική αποπλάνησης του Ντε Γκριέ στην εκκλησία ως τη γεμάτη μετάνοια κατάληξη, όλα συνθέτουν την αινιγματική και φευγαλέα προσωπικότητά της. Ο Μασνέ υπήρξε σπουδαίος συνθέτης, ταπεινός όσο και αποτελεσματικός, και επέλεγε τα κατάλληλα μέσα χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και περιττά εφέ. Στη Μανόν οι ωραίες μελωδίες αφθονούν. Οι άριες της Μανόν και του Ντε Γκριέ, τα ντουέτα ανάμεσα στους δύο, τα χορωδιακά ξεχωρίζουν για τη μελωδικότητά τους.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης του θεάτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πόρτα, με μεγάλη εμπειρία στην όπερα, Θωμάς Μοσχόπουλος, ο οποίος βλέπει την ιστορία της Μανόν μέσα από τη νοηματική ρευστότητα που κυριαρχεί στο έργο, εστιάζοντας στη θυματοποίηση αλλά ταυτόχρονα και στον αμοραλισμό των βασικών χαρακτήρων. Η Ευαγγελία Θεριανού υπογράφει τα σκηνικά, η Κλαιρ Μπρέισγουελ τα κοστούμια, ο Κορνήλιος Σελαμσής τη μουσική δραματουργία και η Σοφία Πάσχου την κινησιολογία. Ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Λουκάς Καρυτινός θα έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης, ενώ τις δύο τελευταίες παραστάσεις θα διευθύνει ο νέος Ελληνοϊταλός ανερχόμενος αρχιμουσικός Κλεάντε Ρούσσο. Τη Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Στον ιδιαιτέρως απαιτητικό ρόλο του τίτλου πρωτοεμφανίζονται δύο από τις σημαντικότερες Ελληνίδες υψιφώνους, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Χριστίνα Πουλίτση. Στο ρόλο του Ιππότη ντε Γκριέ ο αναγνωρισμένος Ρουμάνος τενόρος Γιόαν Χοτέα και ο ανερχόμενος Έλληνας τενόρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Τον Λεσκώ θα ερμηνεύσουν ο διακεκριμένος βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης και ο Βαγγέλης Μανιάτης. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής, Χάρης Ανδριανός, Κωστής Ρασιδάκις κ.ά.
Στις 12, 14, 16, 19, 21, 23, 26, 30 Δεκεμβρίου στις 7.30μμ (Κυριακές στις 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 90 ευρώ, οιτητικό, παιδικό 15 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ.

 

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Συναυλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ημέρα που φέτος εορτάζονται τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί συναυλία με σκοπό την ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας και την υπενθύμιση στο κοινό ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπαρκτές, συνεχείς και σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτό η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων μας, και καλούμαστε να αναλάβουμε μια πιο ενεργή δράση ως πολίτες της κοινωνίας. Άνθρωποι δολοφονούνται, φυλακίζονται ή διώκονται για τις πεποιθήσεις τους, τις αξίες τους, τη θρησκεία τους, τη δράση τους, το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οι διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ο φόβος του διαφορετικού ορίζει την καθημερινότητά μας, δίνοντας τροφή στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Ενώ στις ειδήσεις μαθαίνουμε για το τι συμβαίνει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων παραμένουν κρυφές. Υπάρχουν οι σκοτεινές γωνιές του κόσμου μας, εκεί που δεν φτάνουν οι κάμερες και οι προβολείς. Εκεί που άνθρωποι βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυταρχικές εξουσίες, χωρίς ασπίδα απέναντι στην αυθαιρεσία.
«Με τη συναυλία αυτή ευελπιστούμε να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους, για να αρχίσουμε εκ νέου το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στα σχολεία. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κινητοποιήσουμε τις επόμενες γενιές στον αγώνα για έναν κόσμο όπου όλοι και όλες μπορούμε να απολαμβάνουμε την ελευθερία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, ώστε να μην ανεχόμαστε την περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αναπόφευκτα οδηγεί σε πράξεις βαρβαρότητας», επισημαίνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του. Ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς και βασίζονται αποκλειστικά στα μέλη και τους υποστηρικτές τους .
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συναυλία με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Μάστορας, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάρθα Φριντζήλα. Ενορχήστρωση: Γιώργος Παπαχριστούδης,
Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: από 22 έως 80 ευρώ, φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι 15 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet