Η ακροδεξιά ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούςΤην περασμένη Κυριακή, οι κάλπες για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου στην πρώτη σε πληθυσμό Αυτονομία του ισπανικού κράτους (Εποχή, 2/12/2018) έβγαλαν απρόσμενα και δυσάρεστα αποτελέσματα. Με 41,35% αποχή, το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ανδαλουσία ακροδεξιό κόμμα Vox με 11% και 12 έδρες ανέτρεψε τους ιστορικά πολιτικούς συσχετισμούς στην Αυτονομία και όλα τα προεκλογικά σενάρια, ή αδιέξοδα σχηματισμού κυβέρνησης. Η ακροδεξιά αναδεικνύεται πλέον στον καθοριστικό παράγοντα σχηματισμού κυβέρνησης Δεξιάς {Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ.) – Θιουδαδάνος (Πολίτες)} είτε με τη συμμετοχή της, είτε στηρίζοντάς την.
Το Vox πανηγυρίζει -δικαιολογημένα- και υποστηρίζει ότι τα εκλογικά του αποτελέσματα στην Ανδαλουσία θα έχουν αντίκτυπο σε όλο το ισπανικό κράτος, με πρώτη καταγραφή τις περιφερειακές εκλογές στις υπόλοιπες (πλην Καταλονίας) Αυτονομίες που θα διεξαχθούν το Μάιο 2019. Εκτός από τη Μαρί Λεπέν που έσπευσε να συγχαρεί τους συντρόφους της, ο επίσκοπος της Κόρδοβα ..υμνεί «τη θεαματική ανατροπή».
Αυτό το βαθύτατα και απροκάλυπτα εθνικιστικό, ξενοφοβικό και σεξιστικό κόμμα, τόσο το Λ.Κ. όσο και οι Θιουδαδάνος αρνούνται να το χαρακτηρίσουν ακροδεξιό και μάλιστα προεκλογικά δήλωναν ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ευχαριστημένοι εάν το Vox στήριζε κυβέρνηση της Δεξιάς» (τότε οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν 2-4 έδρες που, επίσης δημοσκοπικά, δεν έφταναν για την απόλυτη πλειοψηφία των 55 εδρών και το σχηματισμό κυβέρνησης). Από την άλλη, η προεκλογική χρησιμοποίηση του Vοx σαν μέσο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ.) από τη Σουσάνα Ντίαθ (πρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης και γ. γραμματέας του Σ.Κ.).
Μόνο ο εκλογικός συνδυασμός της Αριστεράς «Εμπρός Ανδαλουσία» (Ποδέμος – Ενωμένη Αριστερά) αντιμετώπισε καθαρά το Vox ως ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα και κάλεσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν την είσοδό του στη Βουλή της Ανδαλουσίας.

Αποτελέσματα και αναταράξεις

Το Σ.Κ., αν και πρώτο σε ψήφους και έδρες, ουσιαστικά ηττήθηκε. Με μεγάλες απώλειες, στο άλλοτε κάστρο του, κατέγραψε το ιστορικά χαμηλότερο εκλογικό του ποσοστό: 33 έδρες από 47 το 2015 και αντίστοιχα 28% από 35,4%.
Η ήττα επανέφερε τις γνωστές και σχετικά πρόσφατες εσωκομματικές αντιθέσεις με τους «σαντσίστας» να απαιτούν την παραίτησή της Σ. Ντίαθ από την ηγεσία του κόμματος στην Ανδαλουσία και να καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από τις προεκλογικές δραστηριότητες.
Η Σ. Ντίαθ αρνείται, όμως, να παραιτηθεί λέγοντας ότι «κέρδισα τις εκλογές. Αν τις είχα χάσει θα είχα παραιτηθεί. Άλλωστε, αν δεν ήταν το Vox θα είχαμε πλειοψηφία της Αριστεράς». Ωστόσο, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του Σ.Κ. που συγκλήθηκε μετά τα αποτελέσματα, αποφάσισε ότι απαιτείται η αναγέννηση του κόμματος στην Ανδαλουσία και αναμονή για οποιαδήποτε παρέμβαση μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Το Λαϊκό Κόμμα διακατέχεται από ευφορία, παρά τη σημαντική μείωση της εκλογικής του δύναμης: 26 έδρες από 33 το 2015 και αντίστοιχα 20,8% από 26,8%. Πηγή της ευφορίας, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Δεξιάς στην Ανδαλουσία, του Vox συμπεριλαμβανομένου, και κυρίως η προβολή των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στην Ανδαλουσία σε εθνικό επίπεδο. Ο Π. Κασάδο (διάδοχος του Μ. Ραχόι στην ηγεσία του Λ.Κ) έφτασε ήδη να αποκαλεί «Μπλοκ αλλαγής» τα δύο κόμματα της Δεξιάς και το ακροδεξιό Vox.
Εκτός του Vοx, και οι Θιουδαδάνος μπορούν να πανηγυρίζουν, αφού η εκλογική τους δύναμη εκτοξεύεται και στην Ανδαλουσία (μετά την Καταλονία): από 9,3% και 9 έδρες το 2015 σε 18,3% και 21 έδρες . Ήδη διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανδαλουσία, προσβλέποντας και αυτοί στο εθνικό πεδίο.
Τέλος, η Αριστερά (Ποδέμος-Ενωμένη Αριστερά), αν και συμμετείχε για πρώτη φορά σε ενιαίο σχήμα, δεν κατάφερε αθροιστικά να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του 2015 και η εκλογική της δύναμη μειώθηκε: 17 έδρες από 20 το 2015 και αντίστοιχα 16,2% από 21,7%.
Η βαθύτερη ανάλυση συνολικά των εκλογικών αποτελεσμάτων και ειδικότερα η απώλεια 290.000 ψήφων και η μεγάλη αποχή, καθώς και η αυτοκριτική για λάθη και παραλήψεις, θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα, όπως δήλωσε η Τ. Ροντρίγκεθ. Στο Ποδέμος, ωστόσο, ορισμένες απόψεις που διατυπώθηκαν και δημόσια δημιούργησαν ..αναταράξεις.
Προτεραιότητα για την Αριστερά αυτές τις ώρες είναι η αντιφασιστική επαγρύπνηση και αντίσταση. Το Ποδέμος, ειδικότερα, καλεί πρωτίστως όλα τα κοινωνικά κινήματα σε κινητοποίηση για την υπεράσπιση των ελευθεριών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, «για να φράξουμε το δρόμο στην Ακροδεξιά». Επίσης, καλεί τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση σε ενότητα απέναντι στην Ακροδεξιά.

Σχηματισμός κυβέρνησης ή επαναληπτικές εκλογές

Τυπικά, οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν την επόμενη βδομάδα και ολοκληρώνονται στις 27/12/2018. Στην περίπτωση αδιεξόδου προκηρύσσονται νέες εκλογές. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Καταρχάς, στις διαπραγματεύσεις δεν θα συμμετάσχει η Αριστερά (Εμπρός Ανδαλουσία). Όπως δήλωσε η επικεφαλής του συνδυασμού Τερέσα Ροντρίγκεθ δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν θα ψηφίσει ούτε θα διευκολύνει την ανάδειξη του δεξιού κόμματος των Θιουδαδάνος. Όσο για το Vox, το μεν Λ.Κ. αποδέχεται (επιθυμεί;) τη συμμετοχή του και σε ενδεχόμενη κυβέρνηση, ο δε ηγέτης των Θιουδαδάνος, Α. Ριβέρα, θεωρεί «ανεύθυνο» να αποκλειστεί (το Vox) από ενδεχόμενες συμμαχίες.
«Έχουμε το κλειδί για την επόμενη ημέρα της Ανδαλουσίας», υπογράμμισε ο Α. Ριβέρα και στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή των Θιουδαδάνος έθεσε ως κόκκινη γραμμή συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση την προεδρία «….είμαστε ένα κόμμα καθαρό, ενώ άλλοι βαρύνονται με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα». Προφανώς, απευθύνεται τόσο στο Σοσιαλιστικό όσο και στο Λαϊκό κόμμα.
Την αποδοχή από τα δεξιά κόμματα δέκα μέτρων απαιτεί το Vox για να στηρίξει ενδεχόμενη κυβέρνησή τους. Ενδεικτικά, κλείσιμο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, επαναφορά των αρμοδιοτήτων της Υγείας και Παιδείας στο κεντρικό κράτος, ακύρωση των νόμων σχετικά με το φύλο και την ιστορική μνήμη, μείωση του τοπικού ΕΝΦΙΑ, προστασία του κυνηγιού και των ταυρομαχιών.
Για προφανείς λόγους, τα δύο κόμματα της Δεξιάς και το Vox δεν θέλουν σε καμία περίπτωση νέες εκλογές. Συνεπώς, ο σχηματισμός τελικά κυβέρνησης είναι το πιθανότερο σενάριο.

Γεωργία Ντούσια
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet