Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα (την ώρα που η «Εποχή» πήγαινε στο τυπογραφείο δεν είχαν δοθεί στοιχεία ακόμα), ένα μήνα αφότου τα «κίτρινα γιλέκα» πρωτοβγήκαν στους δρόμους. Η κινητοποίηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ήταν μεγάλη —η μεγαλύτερη σίγουρα από την προηγούμενη. Γιατί με τα «κίτρινα γιλέκα» ενώθηκαν νέοι, φοιτητές και μαθητές, συνδικάτα της CGT και της Εργατικής Δύναμης, καθώς και κινηματικές συλλογικότητες.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Φιλίπ βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση, δύσκολα διαχειρίσιμη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τα «κίτρινα γιλέκα» πέτυχαν «να προκαλέσουν μια τεράστια πολιτική κρίση», που έγινε φανερή με τη διαφωνία που εκδηλώθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν τα σημάδια της χρεοκοπίας άρχισαν να γίνονται ορατά, και η ηγεσία, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση, δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Σήμερα, ο γαλλικός λαός βρίσκεται μπροστά σ΄ αυτή την παράδοξη κατάσταση. Ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει πριν τρεις μέρες ότι αναστέλλεται το μέτρο για την αύξηση των καυσίμων, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι καταργείται για το 2019. Έτσι, το κυβερνητικό στρατόπεδο πορεύεται από αποτυχία σε αποτυχία, μετά και τη δραματοποίηση των γεγονότων του περασμένου Σαββάτου στο Παρίσι, συνεχίζοντας να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προκαλεί το κοινό αίσθημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εφημερίδας «Φιγκαρό» το 77% των πολιτών στηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία εκφράζουν ένα δυναμισμό. Με το μακρύ κατάλογο των διεκδικήσεων τους κάνουν σαφές πως προτεραιότητά τους είναι η προώθηση και η λύση των κοινωνικών ζητημάτων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται στη δίκαια φορολόγηση, με την επαναφορά του φόρου Αλληλεγγύη ISF, και τη δημοκρατία με την απόρριψη της αλαζονικής συμπεριφοράς της εξουσίας που αρνείται στις λαϊκές τάξεις να έχουν δικαίωμα λόγου για το μέλλον τους.
Η κυβέρνηση επεδίωξε να τελειώσει με τις κινητοποιήσεις, πιστεύοντας πως θα εκφυλιστούν γρήγορα, λόγω και της ετερόκλιτης συμμαχίας, όπως έλεγε, μεταξύ των μικρών ομάδων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς και κυρίως της πρώτης. Κανείς δεν αμφέβαλε για την ύπαρξη τους, όμως, όπως γράφουν έγκυροι αναλυτές δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα. Τα «κίτρινα γιλέκα», παρά τις αστοχίες «εκπροσώπων της», κατόρθωσαν να μεταφερθεί ο αγώνας και στο πολιτικό επίπεδο. Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε η πρόταση μομφής των κομμάτων της αριστεράς μετά από την πρωτοβουλία του Γαλλικού ΚΚ να καλέσει την Ανυπότακτη Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συνυπογράψουν την πρόταση αυτή.
Η δεξιά μίλησε για απειλή κατά της δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να σωθεί, κηρύσσοντας «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η έκτακτη ανάγκη δεν κηρύχθηκε, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, και ο στρατός δεν θα βγει στους δρόμους. Η κινητοποίηση, όμως, των δυνάμεων ασφαλείας είναι τεράστια. Ο πρόεδρος Μακρόν θα μιλήσει στις αρχές της εβδομάδας για την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Μετά απ΄ όλα αυτά τίθεται το ερώτημα πώς θα βγει η Γαλλία από αυτή την κατάσταση. Να σημειωθεί ακόμα πως από τις Βρυξέλλες και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση-ανακοίνωση.

Μ. Κοβάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet