Του Ρένου Γεωργίου

Σε κοσμική εκδήλωση και πολιτικό event για την τηλεόραση και για πολιτευτές αναμένεται να εξελιχθεί το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. «Εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, κανένας άλλος δεν δείχνει να ασχολείται με αυτό. Θα δούμε στελέχη να περιφέρονται και κόσμο που θα προσπαθεί να τους γλείφει», είπε στην «Εποχή» πηγή στην Πειραιώς, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ούτε και αυτά έχουν πάρει το ζήτημα στα σοβαρά. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά έως την Παρασκευή το βράδυ τίποτα τέτοιο δεν είχε ανακοινωθεί.
Με αυτά τα δεδομένα δεν αναμένονται εντυπωσιακές κινήσεις ή εξαγγελίες από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα σε δημοσιογραφικά γραφεία, ήταν πολύ πιθανό ο πρόεδρος της ΝΔ να ανακοίνωνε αλλαγές στη δομή της λειτουργίας του κόμματος και μέσω αυτών να καταργούσε τις θέσεις των αντιπροέδρων. «Ήθελε να πάρει απόσταση από τον Γεωργιάδη και με τον τρόπο αυτό να μην εμπλακεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, αλλά είτε δεν του βγαίνει, είτε δεν τον απασχολεί», είπε η ίδια πηγή.
Το επιτελείο της Πειραιώς είναι προσανατολισμένο πλέον στη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, καθώς την ημέρα αυτή θεωρούν πιο πιθανή για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ίσως και των ευρωεκλογών. Και ενώ το θέμα των βουλευτικών εκλογών δεν δείχνει να απασχολεί ακόμα, σε πρακτικό επίπεδο τουλάχιστον, οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές ήδη προβληματίζουν, διότι θεωρείται ότι σε αυτές παίζουν ρόλο μόνο τα πρόσωπα και όχι οι θέσεις και η γενική εικόνα του κόμματος. Παρόλα αυτά, θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές θα δώσουν στη ΝΔ τη δυναμική που χρειάζεται για τις βουλευτικές.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που οι ίδιοι επικαλούνται, θεωρούν ότι στις ευρωεκλογές θα εκλέξουν τουλάχιστον πέντε ευρωβουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθυνθεί στους σημερινούς ευρωβουλευτές και τους έδωσε την απόλυτη ευχέρεια να επιλέξουν αν θα είναι και πάλι υποψήφιοι ή όχι. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θοδωρής Ζαγοράκης του έχουν διαμηνύσει ότι «θα ήθελαν να συνεχίσουν το έργο τους στην ευρωβουλή», η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ότι θα ήθελαν να πολιτευτούν στις περιφέρειες τους. Οι απαντήσεις αυτές συγκέντρωσαν ειρωνικά σχόλια, τουλάχιστον για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, στον οποίο η ηγεσία της ΝΔ δείχνει να μην συγχωρεί την άρνηση του να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης. Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι με τον Ζαγοράκη υποψήφιο οι δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη θα «ήταν περίπατος». Όμως η απαίτηση του να είναι στο σίγουρο, ασφαλές και ανώδυνο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα εκτός από τον τεράστιο μισθό παρέχει πολύ περισσότερα προνόμια απ’ ό,τι το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, άλλαξε τα πράγματα και πλέον η τριπλή επιτυχία σε Αθήνα – Πειραιά – Θεσσαλονίκη δεν θεωρείται δεδομένη.
Απ’ ό,τι φαίνεται έως τώρα, ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος έχει χρηστεί επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο, δεν «περπατάει» στους δημότες, γεγονός που εκμεταλλεύεται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που θα διεκδικήσει και αυτός το δήμο. Με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χωρίς επίσημη φανέλα θα διεκδικήσει το δήμο ένας ακόμα υποψήφιος, ο Κωσταντίνος Ζέρβας. Λόγω της μακράς εμπειρίας του στα αυτοδιοικητικά, έχει διατελέσει πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στην πόλη, αναμένεται να στερήσει μεγάλο αριθμό ψήφων από τον εκλεκτό της ΝΔ. Σύμφωνα με πηγή της «Ε», δεν έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη δημοσκοπήσεις αναφορικά με τη δημοτικότητα των υποψηφίων κι αυτό με το πρόσχημα ότι ο χάρτης δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Αναμένεται η υποψηφιότητα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο με τη σειρά του περιμένει την απάντηση της κυρίας Εύας Καϊλή. Η σημερινή ευρωβουλεύτρια δεν θέλει να αφήσει το ευρωκοινοβούλιο, προφανώς για τους ίδιους λόγους με τον Θοδωρή Ζαγοράκη, και δήλωσε ότι την τελική απάντηση θα την δώσει μετά τις γιορτές.
Μία άλλη υποψηφιότητα που παρουσιάζει προβλήματα, είναι αυτή του Γιώργου Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής. Παρά τη γενική εικόνα που τον θέλει να εμφανίζεται με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ο Γιώργος Πατούλης έχει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει την υποστήριξη των Νεοδημοκρατών. Εκτός αυτού, πέρα από το Μαρούσι στο οποίο είναι αρκετά χρόνια δήμαρχος, δεν είναι γνωστός στους δημότες των υπολοίπων δήμων της Αττικής και αν ορισμένοι τον γνωρίζουν, η εικόνα που έχουν γι’ αυτόν δεν είναι κάποιου δυναμικού πολιτικού, αλλά κάποιου κοινωνικού παράγοντα όχι της καλύτερης ποιότητας. Ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης δείχνει να έχει γνώση της κατάστασης και έτσι αιτιολογείται ότι από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του, δεν έχει χάσει καμία απολύτως εκδήλωση που διοργανώνεται από νεοδημοκρατική οργάνωση στην οποία να μην έχει παραστεί.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet