Στο νοσοκομείο της Σάμου έχει απομείνει μόνο μία παιδίατρος, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες.Ο τρίτος χειμώνας μετά τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι εδώ και, παρά τις προσπάθειες και την πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς πρόσφυγες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Ειδικά στην περίπτωση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου, η κρατική μέριμνα φαίνεται να είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, αφού η κατάσταση εκεί είναι οριακή εδώ και πολύ καιρό.
Σε ένα κέντρο χωρητικότητας μόλις 650 ατόμων, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα γύρω από το ΚΥΤ Σάμου 4.126 άνθρωποι. «Η κατάσταση είναι αφόρητη και είναι έτσι από το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων ροών και της συνέχισης του μέτρου του γεωγραφικού περιορισμού», τονίζει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, συντονιστής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
Στο κέντρο της Σάμου οι αιτούντες άσυλο διαβιούν, κατά κύριο λόγο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σκηνές χωρίς θέρμανση, κάτω από τη βροχή, κοντά σε σκουπίδια και ποντίκια, χωρίς κατάλληλες υποδομές υγιεινής και φυσικά μέσα στο φόβο, λόγω της έλλειψης ελέγχου και ασφάλειας. «Οι συνθήκες είναι πανάθλιες», περιγράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου, μέλος της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου της Σάμου. «Στο νοσοκομείο έρχονται πολύ συχνά αιτούντες άσυλο που είναι γεμάτοι με τσιμπήματα από κοριούς και ψύλλους εξαιτίας της διαβίωσής τους σε αυτήν την κατάσταση, όπως και με άλλα δερματικά προβλήματα. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο οι ψυχιατρικές ασθένειες στους αιτούντες, όπως κατάθλιψη και απόπειρα αυτοκτονίας. Οι γυναίκες αιτούσες, δε, εμφανίζουν συχνά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, καθώς φοβούνται, όπως μας έχουν πει, να πάνε στις τουαλέτες, ειδικά το βράδυ».
Το Βαθύ είναι η νέα ΜόριαΠαρά, όμως, όλες τις ενδείξεις ότι το Βαθύ είναι η νέα Μόρια, οι μεταφορές ευάλωτων αιτούντων άσυλο από το νησί προς την ενδοχώρα είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με άλλα νησιά, καθώς στο κέντρο, σύμφωνα με τον συντονιστή του ΕΣΠ, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην καταγραφή αυτών των ομάδων. Αντίστοιχα, πρόβλημα υπάρχει και στη νομική υποστήριξη των αιτούντων σε δεύτερο βαθμό (γεγονός για όλα τα νησιά), αφού είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι προσλήψεις δικηγόρων από την Υπηρεσία Ασύλου γι’ αυτό το λόγο, έχοντας ως αποτέλεσμα εκ νέου καθυστερήσεις στις διαδικασίες. Επίσης, ενώ υπάρχουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στο κέντρο, παραμένουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες και δεν μεταφέρονται, λόγω έλλειψης θέσεων στην ενδοχώρα.
«Πρέπει να παρθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά των αιτούντων της Σάμου στην ενδοχώρα. Πρώτον, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για άρση του γεωγραφικού περιορισμού και, δεύτερον, να βρεθούν γρήγορα θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Βασικό ζητούμενο όμως είναι να αναθεωρηθεί ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γιατί το αποτέλεσμά της είναι αυτές οι τραγικές συνθήκες», συμφωνεί και η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.
Μάλιστα, σημειώνεται από την Αναστασίου Θεοδωρίδου πως η Σάμος βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο του νησιού έχει απομείνει μόνο μία παιδίατρος, ενώ οι ανάγκες, λόγω και του προσφυγικού πληθυσμού του ΚΥΤ που έχει πολλά παιδιά και νεογέννητα, είναι αυξημένες. Ο διαγωνισμός που είχε γίνει πρόσφατα για την πλήρωση της θέσης ήταν άκαρπος και πρέπει γρήγορα να βρεθεί λύση, «ενώ όμως έχουν γίνει έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του νοσοκομείου, η διευθύντρια της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει δείξει πλήρη αδιαφορία», τονίζει η προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Ρατσιστική βία στη ΛέσβοΣε καλύτερο δρόμο φαίνεται να έχει μπει η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Μέχρι και την Τετάρτη, ο πληθυσμός του κέντρου ήταν στους 5.000 (χωρητικότητα 3.100), από περίπου 8.000 - 9.000 που είχε φθάσει το καλοκαίρι. «Έχει προχωρήσει μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποσυμφόρησης του ΚΥΤ μέσω μεταφοράς των ευάλωτων αιτούντων στην ενδοχώρα. Ο πληθυσμός είναι κοντά στη χωρητικότητα και με τη συνέχεια των προσπαθειών, ελπίζουμε ότι ο χειμώνας θα βγει ομαλά, με συνθήκες ασφάλειας», περιγράφει ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εντατικοποίηση των μεταφορών και η βελτίωση της κατάστασης στη Μόρια αναγνωρίζεται και από τη Στέλλα Νάνου, επισημαίνοντας όμως πως «έξω από το κέντρο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές. Δεν είναι συνθήκες αυτές για να ζουν άνθρωποι και μάλιστα επί μήνες». Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν, αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι μεταφορές, σε λίγο διάστημα να εκλείψει το φαινόμενο των σκηνών.
Αποθαρρυντικό, όμως, γεγονός είναι το περιστατικό ρατσιστικής βίας που σημειώθηκε σε βάρος εργαζόμενου μετανάστη σε σούπερ-μάρκετ του νησιού, καταδεικνύοντας πως το φαινόμενο του προσφυγικού υπερπληθυσμού στο νησί και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να είναι πεδίο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά ρητορική που πιάνει επικίνδυνα τόπο, απαιτώντας άμεση απάντηση από πολιτεία και κοινωνία για να σταματήσει.
Χειρότερη είδηση, δε, της τελευταίας εβδομάδας αποτελεί η δολοφονία ενός νεαρού αιτούντα άσυλο στο δρόμο από τη Μυτιλήνη προς τη Μόρια. Η αστυνομία λέγεται πως έχει στοιχεία για τον πιθανό δράστη, χωρίς να υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. «Τέτοια εγκλήματα πρέπει να διαλευκαίνονται άμεσα και να αποδίδεται δικαιοσύνη. Είναι τραγικό άνθρωποι που έφυγαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους για μια καλύτερη ζωή, να χάνονται έτσι κατά την αναμονή τους στο νησί», σημειώνει ο Γιώργος Πάλλης.
Το μέλλον της ΒΙΑΛ στη ΧίοΕλάχιστα πάνω από το όριο της χωρητικότητας βρίσκεται ο προσφυγικός πληθυσμός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, καθιστώντας την κατάσταση διαχειρίσιμη, λόγω της απόδοσης των προσπαθειών μεταφοράς των αιτούντων στην ενδοχώρα, αλλά και της μείωσης των αφίξεων, σύμφωνα με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σε σκηνές χωρίς θέρμανση, αλλά επειδή έχουν ανοίξει θέσεις εντός του κτιρίου, θα είναι εφικτή η μετακίνησή τους εκεί.
Σοβαρό ζήτημα, όμως, για την ομαλή πορεία της διαβίωσης των προσφύγων στο ΚΥΤ προκύπτει από το γεγονός ότι η παραχώρηση του χώρου της ΒΙΑΛ από το Δήμο στο υπουργείο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να μη συνεχιστεί η παραχώρησή του. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νησί που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Υπάρχει, βέβαια, η λογική του δημόσιου συμφέροντος και οι εξαιρετικοί λόγοι που η δομή πρέπει να συνεχίσει την ύπαρξή της. Στις δικαστικές διαμάχες, όμως, δεν επικρατεί πάντα το αυτονόητο και όσο πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συγκεκριμένες παρατάξεις θέλουν να επιδείξουν σπουδή και έργο στο αντικείμενο που απασχολεί την κοινωνία, σε βάρος όμως στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωποφαγική λογική», σχολιάζει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Οι άστεγοι πρόσφυγεςΣτην ενδοχώρα, κατά κύριο λόγο, ομαλό φαίνεται να είναι το ξεχειμώνιασμα των αιτούντων άσυλο. Αρκετές χιλιάδες διαβιούν κανονικά σε διαμερίσματα, όπως θα έπρεπε να είναι η πραγματικότητα για όλους τους πρόσφυγες. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς πέραν του ότι το πρόγραμμα εξαρχής αφορά μικρότερο αριθμό από το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, υπάρχει πρόβλημα και στην εξεύρεση διαμερισμάτων, τόσο από μεριάς κινητοποίησης κάποιων Δήμων, όσο και λόγω μεγάλης διάδοσης του Airbnb.
Οι μεταφορές των ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τα νησιά έχουν στραφεί κυρίως σε ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως στην Αετόπετρα στις Σέρρες, στα Βρασνά, στη Βόλβη και στις Μουριές. Καλές συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται κι αυτές στις δομές φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα, καθώς οι ήδη διαμένοντες, αλλά και οι μεταφερόμενοι, μένουν σε κοντέινερ, με θέρμανση, υποδομές υγιεινής κτλ.
Προβλήματα στη διαβίωση των προσφύγων στην ενδοχώρα συναντώνται, σύμφωνα με την Μαρία Τοπαλίδου, αναπληρώτρια συντονίστρια προσφυγικού ΣΥΡΙΖΑ, στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, καθώς ενώ η πλειοψηφία μένει σε κοντέινερ ή σε κουκέτες στο κτίριο του κέντρου, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε σκηνές, χωρίς υπόστεγο για προφύλαξη από τις βροχές και χωρίς θέρμανση. Προς το παρόν έχει δοθεί πρόσκαιρη λύση αφήνοντας τους κοινόχρηστους, θερμαινόμενους χώρους περισσότερη ώρα ανοικτούς. Εκτός όμως ότι αυτό δεν εξασφαλίζει τον ύπνο τους, υπάρχει κίνδυνος χειροτέρευσης, καθώς το κέντρο είναι υπερπλήρες, ενώ οι αφίξεις από τον Έβρο συνεχίζονται.
Αντίστοιχη κατάσταση καταγράφεται και στη δομή φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, με σκηνές όμως τουλάχιστον μέσα σε κλειστό χώρο, και σε μικρότερο βαθμό στη δομή της Αλεξάνδρειας.
Απαραίτητη η περαιτέρω βελτίωση«Γι’ αυτούς που πρέπει όμως να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας και φιλοξενίας, είναι οι αταυτοποίητοι άνθρωποι που έρχονται από τον Έβρο και οι διακινητές τούς παρατάνε στο δρόμο, όπου και μένουν. Υπάρχουν αρκετοί άστεγοι πρόσφυγες πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, κάτω από γέφυρες και σε πάρκα», τονίζει η Μαρία Τοπαλίδου.
Οι αφίξεις από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ και αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε δυστύχημα με πρόσφυγες στην Εγνατία Οδό, όπου όχημα που μετέφερε ανθρώπους από τον Έβρο ανετράπη και πήρε φωτιά, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων.
«Θα έπρεπε να είχαμε ορθολογικότερη διαχείριση. Δεν περιμένουμε τα προβλήματα να εξέλιπαν τελείως, αλλά η κατάσταση στη Σάμο είναι ανεπίτρεπτη», είναι το συμπέρασμα του Βασίλη Παπαδόπουλου για το φετινό ξεχειμώνιασμα.
Αντίστοιχα και ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης τονίζει πως «οι προσπάθειες του Υπουργείου είναι σημαντικές, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανύσουμε. Υπάρχουν περιθώρια για καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος και βελτίωσης των υποδομών».
Αυξάνονται οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στον ΈβροΈκθεση με 39 μαρτυρίες προσώπων που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, στην Τουρκία, εξέδωσαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Άρσις και το Human Rights 360.
Οι μαρτυρίες καταγράφουν συχνά την άσκηση βίας από ένστολους, είτε της αστυνομίας, είτε στρατιωτικούς, που κάποιες φορές μάλιστα δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα.
«Οι καταγγελίες που έχουμε για βίαιες επαναπροωθήσεις είναι πλέον συστηματικές. Έχουμε καταγγείλει τα περιστατικά πλείστες φορές και έχουμε ζητήσει την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνησή τους από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να παίρνουμε ποτέ κάποια απάντηση», σημειώνει ο συντονιστής του ΕΣΠ, Βασίλης Παπαδόπουλος για τη σιωπή των αρμοδίων για το επικίνδυνο φαινόμενο που εντείνεται συνεχώς.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣΘετικό βήμα, αλλά σε διακηρυκτικό επίπεδο«Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση αποτελεί ένα θετικό βήμα σε επίπεδο διακήρυξης, αλλά δεν πρόκειται να φέρει κάποια ουσιαστική βελτίωση στη ζωή των μεταναστών», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοαβία, για τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρακές στις 10 Δεκεμβρίου.
Κατά τη συνδιάσκεψη περισσότερα από 150 κράτη-μέλη του ΟΗΕ (193 στο σύνολο) ενέκριναν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που έρχεται να υπενθυμίσει κυρίως, χωρίς να θέτει κάτι νέο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να γίνονται σεβαστά. «Είναι σημαντικό ότι στο Σύμφωνο γίνεται μια θετική πρόσληψη της μετανάστευσης και των μεταναστών. Παρόλα αυτά, δεν αναγνωρίζει την ίδια τη μετανάστευση ως δικαίωμα, γεγονός που συγκρούεται με βασικές αρχές και μας επαναφέρει στη δυσμενή πραγματικότητα, όπου η μετανάστευση αντιμετωπίζεται μόνο βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών», εξηγεί η Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.
Λόγο στους ίδιους τους μετανάστεςΤο Σύμφωνο -που αναμένεται να επικυρωθεί σε μία τελευταία ψηφοφορία στις 19 Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης- θέτει 23 στόχους για τη μετανάστευση, ανάμεσά τους η προώθηση της ένταξης, η καταπολέμηση των αιτιών, η διεθνής συνεργασία για το ζήτημα, η δημιουργία νόμιμων και ασφαλών διόδων μετανάστευσης, η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, όπως και του τράφικιγκ, ενώ θέτει την κράτηση ως ύστατο μέτρο. Παρά την καταγραφή αυτών των θετικών στόχων, όμως, η εφαρμογή τους δεν φαίνεται και τόσο πιθανή, αφού το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη που θα το ψηφίσουν. «Το σύμφωνο δεν είναι δεσμευτικό, άρα είναι πολύ μεγάλο ζήτημα το πώς θα επιτευχθούν ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι μετανάστευσης, για παράδειγμα, στις οποίες αναφέρεται. Ουσιαστικά είναι ένα κείμενο αναφοράς, η υλοποίηση των στόχων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πλαισίου», τονίζει η δικηγόρος.
Ενώ μία ακόμα μεγάλη αδυναμία του Συμφώνου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φόρουμ Μεταναστών, είναι ότι δεν προβλέπει πουθενά δράση και λόγο για τους ίδιους τους μετανάστες. «Είναι αρκετά περίεργο που ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν δίνει καθόλου βήμα στους ίδιους τους ανθρώπους που αφορά».
Το πιο αποθαρρυντικό στοιχείο, βέβαια, είναι ότι έστω και αυτό το κουτσό, μη δεσμευτικό Σύμφωνο δεν υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες. Άλλωστε, πολλά δυτικά κράτη έχουν δείξει και στην πράξη ότι δεν σέβονται τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Η Δανία επεξεργάζεται την τελευταία εβδομάδα μέτρο όπου θα στέλνει τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο σε απομονωμένο νησί μέχρι την απέλασή τους. Ο αυστριακός αντικαγκελάριος μίλησε για απαγόρευση κυκλοφορίας των προσφύγων τις βραδινές ώρες, προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις, ενώ στις ΗΠΑ σημειώθηκε θάνατος ενός 7χρονου κοριτσιού από αφυδάτωση και εξάντληση μετά την κράτησή του από τη συνοριοφυλακή του κράτους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15 χώρες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην υπογραφή του Συμφώνου (ΗΠΑ, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία).
«Είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι υπάρχουν κράτη, και μάλιστα ευρωπαϊκά, που αντιτίθενται σε ένα σύμφωνο που θέτει τις βασικές αρχές για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών. Μιλάμε για κράτη που θέτουν πάνω από τα δικαιώματα του ανθρώπου την εθνική τους καθαρότητα», επισημαίνει ο συντονιστής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, για την επικίνδυνη στάση αυτών των κρατών.
INTEGRA FEST 2018Ένας άλλος δρόμος για την ένταξηΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2018, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργανώνει το «Integra Fest 2018 - Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη», από τις 15 έως τις 18 Δεκέμβρη. Πρόκειται για τετραήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων και δράσεων, με στόχο να προβάλει το έργο των μεταναστευτικών κοινοτήτων & οργανώσεων, καθώς και τις πρακτικές που ακολουθούν για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Την Κυριακή 16 και Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων οργανώσεων, για να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Μια βόλτα μας φέρνει κοντά»: Η κυρία Κοκκινάκη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης επισκέπτονται το Αιθιοπικό Πολιτιστικό Κέντρο «Aithiops» στην Κυψέλη, όπου θα δοκιμάσουν τον παραδοσιακό αιθιοπικό καφέ. Η κοινότητα της Σενεγάλης συναντιέται με την οργάνωση HIGGS και τη Σχεδία. Μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας «Η Γη του Πελαργού» επισκέπτονται το χώρο της οργάνωσης «We need books» στην Πλ. Θεάτρου με στόχο την αδελφοποίηση των δύο βιβλιοθηκών. Η οργάνωση Hope Refugees FC επισκέπτεται τις κοινότητες του Καμερούν και του Κονγκό με σκοπό να συζητήσουν για το ποδόσφαιρο. To Κέντρο Ημέρας Βαβέλ επισκέπτεται το χώρο της Κενιατικής Κοινότητας.
Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, το Integra Fest 2018 ολοκληρώνεται με τη συζήτηση - ημερίδα με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη», στις 4μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66, Θησείο).
Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα παρουσιαστεί η χαρτογράφηση - καταγραφή των καλών πρακτικών των μεταναστευτικών κοινοτήτων - μελών του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, σε ό,τι αφορά θέματα ένταξης, και θα συζητηθεί ο ρόλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ένταξης μεταναστών.
Τζέλα Αλιπράντη