Με εμφανή προσπάθεια να τονίσει τα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά της ΝΔ ως κληρονόμου του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του προς τους συνέδρους του 12ου συνεδρίου του κόμματος, δεν μπόρεσε να αποφύγει τον πειρασμό να ερωτοτροπήσει και πάλι με το άκρο δεξιό κέρας του εκλογικού φάσματος.
Αφού χαρακτήρισε το κόμμα του «πατριωτικό και ευρωπαϊκό» και ανέφερε ως «εθνικές αξίες» την ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση, έκανε άνοιγμα-κάλεσμα σε όλους τους πολίτες στη βάση μιας υπόσχεσης για «σταθερότητα και υπεύθυνη διακυβέρνηση». Όταν έφτασε, ωστόσο, η στιγμή να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, έθεσε ως στόχο «να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι γι΄ αυτά που κάνει, αλλά και γι΄ αυτά που πιστεύει», ενώ έθεσε ως στόχο «να σπάσουν οι αλυσίδες της ιδεολογικής κυριαρχίας του κρατισμού και της αριστερής υποκρισίας».
Έδωσε έτσι το πραγματικό στίγμα της προγραμματικής πρότασης της ΝΔ υπό την ηγεσία του. Φρόντισε, δε, να κρατήσει ψηλά τους εθνικιστικούς τόνους, λέγοντας «κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι προσβάλλει τον πατριωτισμό των Ελλήνων, τον κατηγορώ ότι αντάλλαξε ένα αχρείαστο μέτρο με μια μείζονα εθνική υποχώρηση». Και επανέλαβε σε υψηλό τόνο ότι «η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε ποτέ».
Αναφερόμενος, με πολύ γενικό τρόπο, στις προγραμματικές κατευθύνσεις της ΝΔ, τόνισε την ανάγκη «να εκπροσωπήσουμε τους πιο αδύναμους», διευκρίνισε ότι το «κοινωνικό ρήγμα δεν υφίσταται μεταξύ λαού και ελίτ» και επεσήμανε την ανάγκη «να εντοπίσουμε τις ανισότητες και να τις αναιρέσουμε», όχι βέβαια με μια πολιτική αναδιανομής ή κοινωνικού κράτους, αλλά με την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής «με ευκαιρίες σε όλους», γιατί «κοινωνική πολιτική είναι οι νέες δουλειές». Ειδικά, μάλιστα για τον τομέα της Υγείας είπε ότι «θα μιλήσουμε σε ένα μήνα»...
Προσθέτοντας στο τέλος της ομιλίας του άλλη μια «παροχή» στις εξαγγελίες της ΝΔ, μίλησε για την ανάγκη... κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και για την καθιέρωση της ετήσιας αύξησης του κατώτατου σε διπλάσιο ποσοστό από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Χωρίς, ωστόσο να αναφερθεί σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αποκατάσταση της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων. Άλλωστε, γι΄ αυτούς προέβλεψε την κατάργηση του σημερινού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και την «ενίσχυση της αποταμιευτικής δυνατότητάς» τους, ώστε να κατευθυνθεί στον περιβόητο τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Αν κρίνουμε από το ιδιαίτερο βάρος που ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τόσο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών με την εμμονή μάλιστα στο εύρημα της συναλλαγής, όσο και στα ζητήματα της ασφάλειας, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο μεταναστευτικό (μόνος μακρινός απόηχος της γνωστής στάσης της ΝΔ στο θέμα ήταν η παρατήρησή του ότι «τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται»), μεγάλο μέρος των αναφορών του κ. Μητσοτάκη ήταν προσανατολισμένη σαφώς στην αλίευση ψήφων από τα δεξιά της ΝΔ και στην αποτροπή σχηματισμού πολιτικού σχήματος στα δεξιά της.
Ενδεικτική αυτής της κυρίαρχης πια στη ΝΔ τάσης είναι και η στάση που η ηγεσία της κράτησε απέναντι στις απειλές των εθνικιστών και των ακροδεξιών για αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα και ώρα που θα μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας στο Αλεξάνδρειο: «Δεν αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν», δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης, γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. «Δεν ποινικοποιούμε τον πατριωτισμό, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράσουν τη διαφωνία τους».

Χ. Γ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet