
Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης όσο και σε αυτό της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σε ότι αφορά το επίπεδο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους δανειστές συγκεκριμένες προτάσεις και κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει κοστολογημένα στοιχεία. Τα μέτρα που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών και διέρρευσαν όχι από την ελληνική πλευρά στους Financial Times βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί, άλλωστε και στο EuroworkingGroup που θα γίνει στις 8-9 Απριλίου. Ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε την Τετάρτη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές προτάσεις και διευκρίνισε ότι σημαντικό μέρος του πλεονάσματος που προβλέπεται σε αυτές θα προέλθει από τα μέτρα ανάπτυξης και όχι από εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας. Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αν τα μέτρα που προτείνονται, εφαρμοστούν με επιτυχία το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεταξύ 4.7 και 6.1 δισ. ευρώ και διευκρινίζεται ότι ενώ η δέσμευση με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι για 1.5% πλεόνασμα αν επιτευχθεί μεγαλύτερο θα επιστραφεί σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της μνημονιακής κρίσης. Βασικό στοιχεία της λίστας Βαρουφάκη είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ (εκτίμιση για 250-400 εκ. ευρώ), ο έλεγχος στα εμβάσματα και στις off shore (725 - 875 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση μηχανισμού εσόδων (225-235 εκατ.), ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων (50 -70 εκατ.).
Η κυβέρνηση έδειξε, παράλληλα, τη βούλησή της να προχωρήσει στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Άλλωστε, μια τέτοια αναγκαιότητα προέκυψε και στις ενδοκυβερνητικές συσκέψεις του τελευταίου διαστήματος. Έτσι, την προηγούμενη Δευτέρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις που σημειώθηκαν την περίοδο 2009-2014. Η πρόταση θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όλα τα κόμματα, παρά τις διαφωνίες τους, αναμένεται να ψηφίσουν θετικά. Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι αποτελούν άλλο πράγμα οι πολιτικές επιλογές, όσο νεοφιλελεύθερες κι αν είναι, και τονίζουν πως «κατά τη διάρκεια της πενταετίας έγινε σειρά παρεμβάσεων που γεννούν υποψίες για τέλεση ποινικών αδικημάτων όχι μόνο από Υπουργούς αλλά και από ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους». Αν οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, προσθέτουν, τότε θα διερευνηθούν περαιτέρω. Απαντούν δε και στην κατηγορία που έσπευσε να εξαπολύσει κομμάτι της αντιπολίτευσης περί «απυρόβλητου της διακυβέρνησης Καραμανλή», διευκρινίζοντας πως προφανώς ήταν άθλια η δημοσιονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς επί των ημερών της μειώθηκαν ακόμη περισσότερα τα δημόσια έσοδα, αλλά το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση Σημίτη αλλά το «ζήτημα είναι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό - όπως η αναθεώρηση του ελλείμματος, η αύξηση του χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων κ.λπ.
Με γοργούς ρυθμούς το κυβερνητικό έργοΗ κυβέρνηση όμως προχώρησε και στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού έργου καταθέτοντας δύο νομοσχέδια των οποίων η συζήτηση θα ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας που μπαίνει. Πρόκειται για τα νομοσχέδια επανασύστασης της ΕΡΤ και κατάργησης των φυλακών Τύπου Γ και βελτίωσης των συνθηκών κράτησης. Όσον αφορά την ΕΡΤ, το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ το μέγιστο συνολικό πρωσοπικό της νέας ΕΡΤ δεν θα υπερβαίνει τους 2.500 εργαζόμενους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Επικρατείας με το νομοσχέδιο «επιδιώκεται η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής». Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ξεκινήσει την Τρίτη και εισηγητής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Αγλαϊα Κυρίτση.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκτός από την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ, προβλέπονται η ελαχιστοποίηση του εγκλεισμού των ανηλίκων, ευνοϊκά μέτρα για την απόλυση των κρατουμένων, ειδική απόλυση υπό όρους για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες, αντιμετώπιση του προβλήματος των «φιλοξενουμένων» αλλοδαπών στις φυλακές, διευκόλυνση της επιλογή της απεξάρτησης αντί της φυλάκισης και η αντιμετώπιση ποινικά της πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά (bullying). Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νομοσχεδίου, αναμένεται να αποφυλακιστούν 1800-2000 κρατούμενοι ενώ ο αριθμός θα διπλασιαστεί εώς το τέλος του χρόνου.
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κατατεθούν άλλα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά την αποκατάσταση των αδικιών στους δημόσιους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας και το δεύτερο την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα.
Σύγκρουση με τα συμφέροντα σε ΜΜΕ και υγείαΗ κίνηση που ίσως συζητήθηκε περισσότερο από τις υπόλοιπες ήταν η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά με την οποία καλεί τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων για τα έτη που δεν το έχουν πράξει (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 10). Στην κυβέρνηση, πάντως, σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν σαφής προεκλογική τους δέσμευση και εντάσσεται στο πλαίσιο της ισονομίας όσων έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς το δημόσιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, με μια κίνηση συμβολικής και ουσιαστικής πολιτικής σημασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, την Τετάρτη σημαντικές τομές στον τομέα της υγείας. Στην ομιλία του στο Υπουργείο, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι είναι αισιόδοξοςπως πολύ σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς «διαθέτουμε την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα». Επιπλέον, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΕΟΦ, τη δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη για όλους τους πολίτες, την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην Υγεία και την ενίσχυση προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας, την άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ
και την πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού στην Υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση και περίθαλψη όλων των πολιτών στα νοσοκομεία της χώρας.
Σ.Β.