Δεν είμαστε πρόθυμοι να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μαςΤη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε εξέλιξη μέσα στις επόμενες μέρες. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει καταρρίψει στην πράξη το επιχείρημα ότι δεν έχει προτάσεις και συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Έχει διαψεύσει, επίσης, όσους υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσουμε το μνημονιακό δρόμο. Από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι έχει γίνει συγκεκριμένη επεξεργασία, με κύριο χαρακτηριστικό την πρόθεση να πληρώσουν για την κρίση οι έχοντες και κατέχοντες και όχι τα αδύναμα στρώματα. Επιπλέον, το πιο ασύδοτο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, φορολογείται σκληρά, ίσως για πρώτη φορά. Πρόκειται δηλαδή, όχι για έλλειψη μεταρρυθμιστικών μέτρων, αλλά για μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση.

Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία ή το γεγονός ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι στη κατεύθυνση που αναφέρατε, δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας;
Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση νομίζω ότι απέδωσαν. Χρειάζεται να επισημάνουμε, βεβαίως, ότι  άλλο είναι το επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και διαφορετικά λειτουργεί ένα τεχνοκρατικό κατεστημένο που έχει εκπονήσει τα μνημόνια και προβάλει σκληρή αντίσταση σε νέες προτάσεις. Είμαστε συνεπώς στο στάδιο που τα αποτελέσματα της πολιτικής διαπραγμάτευσης πρέπει να «περάσουν» στο τεχνοκρατικό επίπεδο και να κλείσει, επιτέλους, η υπονόμευση μιας πολύ σημαντικής προόδου που έχει γίνει σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, παρόλο που οι πολιτικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις είναι προφανές ότι είναι ριζικά διαφορετικές.

Η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στη βδομάδα. Εξεταστική για το μνημόνιο, τομές στον τομέα της υγείας, σχέδια νόμου για ΕΡΤ, σωφρονιστικό σύστημα και με υπουργική απόφαση ζητάει τους μη καταβεβλημένους φόρους των καναλιών. Είναι όλα αυτά στο πλαίσιο της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων ή έχει να κάνει με την πορεία της διαπραγμάτευσης;
Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να προχωρήσει με τις πρωτοβουλίες της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε ζητήματα που είναι ανοιχτές πληγές για χρόνια, όπως το ζήτημα των καναλιών. Οι κινήσεις αυτές είναι ταυτόχρονα εφαρμογή του προγράμματός μας και στήριξη της προσπάθειας που γίνεται στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Επειδή, όμως, ακούγονται συνεχώς κατηγορίες περί μονομερών ενεργειών οφείλουμε να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Αυτό αποτυπώθηκε και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και πρέπει να υλοποιηθεί προκειμένου να μπορέσουμε να άρουμε τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα.

Υποχρέωσή μας η εξεταστική επιτροπή

Ανακοινώσατε τη Δευτέρα τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Ορισμένοι σας κατηγόρησαν ότι πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού καθώς η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά. Σε τι αποσκοπεί τελικά αυτή η πρωτοβουλία; Ειδικά σε μια περίοδο που έχεις να αντιμετωπίσεις μια σειρά προβλήματα είναι σωστό να καταναλώνεις πολιτικές δυνάμεις σε τέτοιες κινήσεις;

Θεωρώ ότι είναι απολύτως συνεπές και προς τις δεσμεύσεις μας και απολύτως κατάλληλο ως προς τον πολιτικό χρόνο και τη συγκυρία να ανοίξει το «μαύρο κουτί» των μνημονιακών πολιτικών επιλογών και να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές που δημιούργησαν μια κοινωνική καταστροφή. Είναι υποκριτικό και μυωπικό να βλέπει κανείς σκοπιμότητες που δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την ουσία της εξεταστικής. Άλλωστε, όλα τα κόμματα φαίνεται ότι θα στηρίξουν την πρότασή μας αυτή. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για το πώς εκτινάχθηκε το έλλειμμα κατά εφτά μονάδες, τι συνέβη με τα ομόλογα και την παράταση του χρόνου κατά εφτά μέρες που έδωσε την ευκαιρία απίστευτης κερδοσκοπίας, με το PSI και τα αποθεματικά, τι γίνεται με τις δικογραφίες που είναι στη βουλή και δεν έχουν εξεταστεί. Μια σειρά, δηλαδή, από ερωτήματα που πιθανόν να αναδείξουν ακόμα και ποινικές ευθύνες. Οφείλαμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, όχι γιατί θέλουμε να παρελθοντολογήσουμε ούτε γιατί έχουμε ρεβανσιστικές τάσεις απέναντι σε οποιονδήποτε. Οφείλουμε όμως να αναδειχθεί η αλήθεια.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, στην πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται η διακυβέρνηση Καραμανλή; Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι αυτό δεν είναι άσχετο και με την επιλογή Προκόπη Παυλόπουλου για την προεδρεία της Δημοκρατίας.
Παρόλο ότι έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις στο θέμα του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος από το 2007 είναι διαφορετικό να εξετάζουμε τις πολιτικές και άλλο να επιδιώκουμε να δούμε και πλευρές παράνομων πράξεων ή παραλείψεων. Με βάση όσα είπαμε παραπάνω, υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτηματικά που αφορούν την περίοδο που εξετάζεται και αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Αν, από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, προκύψουν στοιχεία ή ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη να φτάσουμε την έρευνα σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος, να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξουμε.


•Δεν θα επιτρέψουμε υπονόμευση της συλλογικότητας

Για πρώτη φορά η Αριστερά ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και η κοινοβουλευτική της ομάδα καλείται να λειτουργήσει «συμπολιτευτικά». Ως Γραμματέας, πως αντιλαμβάνεστε το ρόλο της ΚΟ σε αυτές τις συνθήκες και με ποιόν τρόπο θα συνδεθεί η κοινοβουλευτική δουλειά και με την κυβέρνηση αλλά και με το κόμμα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση η επιτυχία της οποίας είναι ελπίδα, προσδοκία και στοίχημα για ανθρώπους και κινήματα σε όλη την Ευρώπη. Έχω την αίσθηση ότι παρά τις αρρυθμίες, της καθυστερήσεις και τις ανεπάρκειές μας, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την ιστορική πρόκληση και έχουμε κάνει αυτούς τους δύο μήνες μια ορισμένη πρόοδο. Θέλω να πω με σαφήνεια όμως ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται ακόμη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.
Στην ΚΟ προσπαθούμε ακόμη να βρούμε το βηματισμό μας. Έχουμε πολλούς νέους βουλευτές που επιχειρούμε να τους εντάξουμε στη λογική της κοινοβουλευτικής δουλειάς της αριστεράς ενώ πολλοί σύντροφοι που ήταν η φυσική ηγεσία της ΚΟ την προηγούμενη περίοδο, βρίσκονται σήμερα στη κυβέρνηση.
Σχετικά με τη σχέση μας με την κυβέρνηση, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να είναι μια σχέση εξυπηρέτησης ατομικών στρατηγικών είτε με την υπερπροβολή δηλώσεων είτε με εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Αντίθετα μπορεί και πρέπει να είναι μια σχέση δημιουργική και παραγωγική, όπως π.χ. καταγράφηκε και στα δύο πρώτα νομοσχέδια. Σε αυτό το σημείο θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι η στάση όλων μας πρέπει να διέπεται από τους κανόνες δεοντολογίας που έχουμε συμφωνήσει και αφορούν κυρίως την εκχώρηση πολλών προνομίων μας ως βουλευτών και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οφείλουμε, επιπλέον, να βρούμε λειτουργικότερους και πιο οικονομικούς τρόπους για να επιτελούμε το έργο μας ως βουλευτές.
Θέλω ακόμα να δηλώσω με σαφήνεια ότι οι κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία της Κ.Ο. θα τηρηθούν απαρέγκλιτα. Να είναι όλοι και όλες σίγουροι πως ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΚΟ θα είναι κοινή πληροφορία όλου του κόσμου. Δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσουν πολιτικές παραγοντισμού, στάσεις υπονόμευσης του συλλογικού συμφέροντος, ασυνέπειες όσον αφορά την τήρηση της δεοντολογίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλες και όλοι το θέλουμε αυτό και θα το επιδιώξουμε με σταθερά βήματα.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι ο καθένας και η καθεμιά από το πεδίο που βρίσκεται, οφείλει να κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειές μας και να επικεντρωθούμε στα πραγματικά επίδικα της περιόδου και να επιταχύνουμε το έργο μας. Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, αλλά και η προγραμματική και κυβερνητική επάρκεια, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις αλλάζοντας και την καθημερινότητα των ανθρώπων και τη Χώρα.


ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet