x-default

Στο χώρο της Γυναικείας Φυλακής Ελεώνα Θήβας, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών της χώρας με περίπου 400 γυναίκες σήμερα, υπάρχει τμήμα με τις ανήλικες και ένα αντίστοιχο με τις μωρομάνες με τα παιδιά τους έως τριών ετών.

Η δομή

Το Μάρτιο του 2017 με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και του γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής ξεκίνησε η δημιουργία γυναικείου αγροτικού τμήματος στον ίδιο χώρο του καταστήματος, με την ιδρυτική πράξη της υπουργικής απόφασης 18395/7.3.2017 με την οποία παραχωρήθηκε από το γειτονικό κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων, γεωργική έκταση 20 περίπου στρεμμάτων. Έτσι, άρχισε να υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα των γυναικών κρατουμένων για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες στην έκτιση της ποινής του εγκλεισμού με τα αυξημένα ευεργετικά ημερομίσθια τα λεγόμενα διπλά αγροτικά. Οι εκτάσεις αυτές έχουν δένδρα με ελιές, ροδιές και συκιές μαζί με εκτάσεις για την καλλιέργεια εποχιακών λαχανικών. Επίσης σε έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων καλλιεργούνται αρωματικά φυτά όπως θυμάρι και ρίγανη. Επίσης, έχει δημιουργηθεί και πτηνοτροφείο με εκατό κοτόπουλα, με στόχο το διπλασιασμό τους για την παραγωγή αυγών και την κάλυψη των αναγκών του καταστήματος. Ακόμα, υπάρχουν ελάφια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες και κουνέλια που απασχολούν δημιουργικά τις κρατούμενες και όχι για την παραγωγή τους. Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία αγροτοβιοτεχνικού τμήματος, με το συνδυασμό υπαρχουσών δομών, όπως ραφείο σεντονιών και μαξιλαροθηκών για την κάλυψη των αναγκών των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. Ένας ακόμα στόχος είναι η δημιουργία αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου για την κάλυψη των αναγκών του καταστήματος, αλλά και των γειτονικών καταστημάτων Αυλώνα και Χαλκίδας.
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί, ότι άλλη μια παρόμοια πιλοτική προσπάθεια δημιουργίας γυναικείας αγροτικής φυλακής στην Ελλάδα, είχε γίνει το 1953 στη θέση Κοσκινού της Ρόδου η οποία παρά τις πολλές θετικές κρίσεις, δεν ευδοκίμησε λόγω των αναγκών για εργασία στις κλειστές φυλακές.

Τα οφέλη

Μέσα στην έκταση αυτή των περίπου 20 στρεμμάτων, υπάρχουν επτά οικίσκοι με τέσσερις γκαρσονιέρες ο καθένας που σήμερα διαμένουν δώδεκα κρατούμενες και υπάρχει στόχος να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός αυτός με την περαιτέρω ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων του αγροτικού καταστήματος. Τα ανοικτού τύπου καταστήματα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους κρατούμενους με βάση έρευνες και τη διεθνή εμπειρία με τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου κράτησής τους που στόχο έχουν να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις ικανές για την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη και τη μείωση της υποτροπής τους δίνοντάς τους περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του καταστήματος κ. Γεώργιο Μακρή κατά την εισήγησή του στην ημερίδα «Ελληνικές Αγροτικές Φυλακές: 1911 έως σήμερα», που έλαβε χώρα στις 21/11/2018 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από το Σύλλογο προσωπικού του ίδιου φορέα, υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτημάτων γυναικών για τη μεταφορά τους από την κλειστή φυλακή στην αγροτική φυλακή και αυτό από μόνο του επιτρέπει να θεωρηθεί ως επιτυχημένος ο νέος θεσμός των Γυναικείας Αγροτικής Φυλακής Ελεώνα Θήβας.

Παναγιώτης Σχίζας
Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet