Την αλλαγή του κλίματος την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο έγινε πιο ήπιο για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται κάπως η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να θέλει να διαθλάσει, με άκρατη κινδυνολογία, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο Τύπος της διαπλοκής. Δεν ήταν, όμως, αναμενόμενο να αποτελέσει τον πιο πλούσιο χορηγό της κινδυνολογίας εις βάρος της κυβέρνησης ένας υπουργός της, ο κ. Πανούσης. Όχι από αστοχία αλλά ηθελημένα!

Δώρο εξ ουρανού

Ήταν δώρο εξ ουρανού και έδωσε λίγο κουράγιο στη συνασπισμένη αντίδραση που αγκομαχά κάθε βράδυ στις ειδήσεις των 8 και όταν ακόμη οι δανειστές δεν τους τροφοδοτούν με δηλώσεις. Μια εβδομάδα, επιπλέον, που η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό έργο με κατάθεση νομοσχεδίων, με εξαγγελίες, για τη φορολογία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υγεία, με πολιτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή για την εξεταστική επιτροπή, με την κατάθεση των προτάσεων στο Γιούρογκρουπ.
Αυτό που κυρίως άλλαξε το κλίμα είναι η σταθερή και πειστική, επιχειρηματολογημένη στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Η δεύτερη δέσμη μέτρων και προτάσεων από τον κ. Βαρουφάκη δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους δανειστές να συνεχίσουν τις διαρροές φθοράς διότι υπάρχουν κι αυτοί που επιθυμούν θετικό αποτέλεσμα και οι οποίοι δεν έχουν αυτοσκοπό τη συντριβή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Σπίγκελ» την Παρασκευή που αναφερόταν σε σχόλια και  εκτιμήσεις από το περιβάλλον της καγκελαρίου Α. Μέρκελ που αξιολογούσαν θετικά τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις –παρά τις διαφωνίες– ως, εν πολλοίς, ποσοτικοποιημένες και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για κάθε μια απ’ αυτές. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να αναφερθεί, και η διάψευση  του «Σπίγκελ» αν το ΔΝΤ για δημοψήφισμα που ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του από την Αθήνα αποχώρησε διότι δεν γίνεται τίποτε. Το ΔΝΤ είπε αυτό που υποστήριξε και η ελληνική κυβέρνηση ότι έφυγαν λόγω του καθολικού Πάσχα.

Έξι κινδυνολογίες

Αναφέραμε προηγουμένως ότι αντιπολίτευση και αντικυβερνητικός Τύπος κινδυνολογούν. Η κορυφαία πρωτοβουλία δολιοφθοράς ανήκει στον ίδιο τον κ. Α. Σαμαρά! Δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα αναλάβει να αποτρέψει τη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Η πρόταση αυτή βεβαίως απαντά και σε εσωκομματικές πιέσεις αλλά βρίσκεται σε αρμονία με πλήθος άρθρων που, στηριζόμενα σε μυθεύματα ή προσδοκίες, καλούν τον Α. Τσίπρα να απαλλαγεί από την αριστερή του πτέρυγα, πλατφόρμα, και ακτιβιστές, και να προχωρήσει σε κυβέρνηση των… μνημονιακών δυνάμεων!
Δεύτερο σημείο κινδυνολογίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι ενιαία και προς επίρρωση των λεγομένων τους προβάλλουν ανύπαρκτες και κάποτε υπαρκτές διαφωνίες. «Καθημερινή» και «Νέα» ανταγωνίζονται επάξια. «Οι πολίτες αναγκάζονται να παρακολουθούν καθημερινά μια φαρσοκωμωδία όπου υπουργοί αλληλοδιαψεύδονται ή κάνουν δηλώσεις τις οποίες διαψεύδει μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» γράφει η «Καθημερινή». «Είναι χαρακτηριστικό ότι φαντάζει πιο δύσκολη η υπερψήφιση μέτρων από τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ» στη Βουλή, παρά η αποδοχή τους από το Γιούρογκρουπ» γράφουν «έξυπνα» τα «Νέα».
Τρίτη πηγή κινδυνολογίας είναι το ταξίδι στη Μόσχα του έλληνα πρωθυπουργού. Αν είναι δυνατόν! Υπάρχει μέγας κίνδυνος να διαταραχθούν οι σταθερές των διεθνών σχέσεων της χώρας. Ιδίως που έγιναν κάποιες επαφές και με την Τεχεράνη. Φυσικά δεν υπάρχει, νομίζω, έλληνας πρωθυπουργός που να μην επισκέφθηκε, όπως και άλλες πρωτεύουσες, την Μόσχα. Η κινδυνολογία εδώ εμπεριέχει και ένα είδος συντηρητισμού παρωχημένου που δεν αγοράζεται πλέον από πουθενά. Εντούτοις καλλιεργείται στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Τέταρτο σημείο κινδυνολογίας είναι οι αντιεξουσιαστές. Διαλύεται κάθε έννοια έννομης τάξης, δεν υπάρχει πλέον αίσθημα ασφάλειας. Οι αναρχικοί εισέβαλαν στη βουλή και κατέλαβαν τον Άγνωστο Στρατιώτη! Αυτά έλεγαν τα ρεπορτάζ των καναλιών για να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα φόβου στους πολίτες. Οι οποίοι βεβαίως στους δέκτες τους, πάλι, είδαν εντελώς διαφορετικές σκηνές: ούτε εισβολή ούτε κατάληψη. Ασφαλώς οι αντιεξουσιαστές δοκιμάζουν –το λένε κι οι ίδιοι!– τις αντοχές της κυβέρνησης χωρίς αίσθηση σοβαρότητας και πολιτικής ευθύνης. Ευτυχώς, που από την κυβέρνηση ο κ. Πανούσης είναι ο μόνος που «τσιμπάει».
Πέμπτη αφορμή για κινδυνολογία, που προβάλλουν σιγά – σιγά, είναι τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στη γείτονα Τουρκία. Αυτό, προς το παρόν, προετοιμάζεται. Η κυβέρνηση θα κληθεί οσονούπω να ρίξει τους τόνους στη διαπραγμάτευση, να αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών λόγω των ταραχών, μικρών ή μεγάλων στην Τουρκία.
Έκτη πηγή, κεντρικής σημασίας αυτή, είναι η κινδυνολογία ότι τελειώνουν τα λεφτά και πάμε σε πιστωτικό γεγονός, σε χρεοκοπία.

Προς συμφωνία;

Είναι αλήθεια ότι αυτό το σενάριο παίχτηκε από πολύ νωρίς, από τα μέσα Φεβρουαρίου και έχει ξεθωριάσει. Όχι ότι το πρόβλημα δεν είναι οξύ, ότι η στέρηση της ρευστότητας από την ελληνική οικονομία δεν είναι το μεγάλο όπλο στα χέρια των δανειστών. Είναι, αλλά αυτή η ευχαρίστηση από την προβολή του οποιοδήποτε στοιχείου ενισχύει την αβεβαιότητα και απόκρυψη άλλων στοιχείων, που ενισχύουν θετικές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας είναι κάτι το εντυπωσιακό.
Δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να αποσπάσει συμφωνία σύντομα. Η σύσκεψη την Παρασκευή το βράδυ στο Μαξίμου του οικονομικού επιτελείου με συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα όπου εμπλουτίστηκαν οι τελευταίες προτάσεις για να είναι έτοιμες για το Γιούρογκρουπ της Τετάρτης σ’ αυτό αποβλέπει. Αυτό που κατάφερε, όμως, με πολύ κόπο η κυβέρνηση, έστω και με καθυστερήσεις είναι αφενός να συγκροτήσει μια δέσμη προτάσεων με βάση το δικό της πρόγραμμα, χωρίς να μπορούν οι δανειστές να το απορρίψουν με πειστικά επιχειρήματα και αφετέρου παράγει έργο, πλέον, καθημερινά, κυβερνά.
Διατηρείται έτσι και ενισχύεται η ισχυρή σχέση υποστήριξης της πλειοψηφίας των πολιτών προς τη διαπραγματευόμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοούν οι δανειστές, όσο κι αν δεν το βλέπουν οι εγχώριοι υποστηρικτές τους.Παύλος ΚλαυδιανόςΑσπίδα για τα θαλασσοδάνεια!

Τα ονομαζόμενα θαλασσοδάνεια, δηλαδή δάνεια που δίδονται από τράπεζες, κατά κανόνα με πολιτικό μέσο, σε επιχειρήσεις που δεν πληρούν τους απαραίτητους όρους και άρα δεν θα εισπραχθούν ποτέ –θα χάνονται στη θάλασσα, εξ ου και η ονομασία– είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Πολλές αντιπολιτεύσεις υποσχέθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και οι παρανομούντες θα πληρώσουν, αλλά ως κυβερνήσεις όχι μόνο το ξεχνούσαν αλλά το επαύξαναν. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο απ’ όλα.
Ατυχώς για τους θαλασσινούς, τώρα ήρθε στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε ήδη μπροστά αυτή την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι τώρα είναι προκλητικά φανερό το πρόβλημα. Τα χαριστικά αυτά δάνεια, καθώς οι τράπεζες έμειναν χωρίς κεφάλαια, με τη μορφή ανακεφαλαιώσεων καλύφθηκαν από χρήμα του δημοσίου που εξασφαλίστηκε μέσω δανεισμού. Άρα, προστέθηκαν στο χρέος του κράτους. Όλη η διαφθορά και διαπλοκή μετασχηματίστηκε στο γνωστό βρόγχο που επιχειρείται τώρα να χαλαρώσει.
Ήδη η Αρχή για την Καταπολέμηση Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος –από τότε που επικεφαλής της ήταν ο νυν υπουργός Επικρατείας κ. Παν. Νικολούδης, είχε ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργήσει έρευνα για τα δάνεια της ΑΤΕ. Το πόρισμα είναι έτοιμο –αλλά απόρρητο ακόμη– και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει και 10 επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ενέργειας και ΜΜΕ με δάνεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Αναφέρονται στο πόρισμα και τα ονόματα των πολιτικών που μερίμνησαν.
Όμως η πρώτη προσπάθεια του κ. Γ. Βαρουφάκη να αρχίσει η έρευνα για τα θαλασσοδάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ, βρήκε εμπόδια πού νομίζετε; Στην Τράπεζα της Ελλάδος! Οι υπουργός σχολίασε «ότι η ΤτΕ αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για τα δάνεια αυτά επικαλούμενη το υπηρεσιακό – επαγγελματικό απόρρητο»! Αγώνας οπισθοφυλακών, δυστυχώς, από έναν θεσμό που, θα έπρεπε να ενθαρρύνει και διευκολύνει την έρευνα.
Το παιχνίδι, όμως, μόλις τώρα αρχίζει. Όπως είπε ο υπουργός, «σκοπός είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται τόσο στο χώρο της ενημέρωσης όσο και σε άλλους τομείς ώστε να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας».
Η συνέχεια θα έχει τρελό ενδιαφέρον.
Π. Κ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet