Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας μορφωμένος και εξαιρετικά δραστήριος κοινωνικά νέος άνθρωπος, μόνο 35 ετών, ένας αριστερός με βαθύτατη και ευρύτατη κουλτούρα, θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας που επέλεξε την Παρασκευή η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη». Είναι, όμως, συγχρόνως, ένας νέος γέννημα και θρέμμα της πόλης του, της Αθήνας, των συνοικιών της. Δεν έρχεται από αλλού ως ένα πολιτικό-κομματικό στέλεχος που από το υπουργείο του κρίθηκε απαραίτητο να μεταπηδήσει στο Δήμο Αθήνας. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας, ιδίως ως επικεφαλής του ΣΕΠΕ, έδειξε μοναδική αποτελεσματικότητα σε έναν τομέα, όπως είναι ο έλεγχος των όρων που εργάζονται οι μισθωτοί ή σωστότερα αυθαιρετούν οι εργοδότες, που σκόπιμα επί δεκαετίες είχε παραμεληθεί από τον δικομματισμό.
Είναι αγαθή τύχη για την Αθήνα μια στιγμή που βρίσκεται σε μετάβαση, εν μέσω τεράστιων παλαιών και σύγχρονων προβλημάτων, ότι θα διεκδικήσουν την δημαρχία αξιόλογοι άνθρωποι είτε διαθέτοντας αυτοδιοικητική πείρα, όπως οι κ. Μπακογιάννης και Σοφιανός, είτε με θητεία στην πολιτική και τον πολιτισμό, όπως ο κ. Γερουλάνος. Ο Νάσος Ηλιόπουλος θα έχει έτσι, ουσιαστικούς και ικανούς συνομιλητές και αντιπάλους, αλλά αυτό τον ευνοεί, διότι θα έχει, έτσι,τη δυνατότητα να παραθέσει και αξιοποιήσει το πλούσιο έργο και τις προγραμματικές θέσεις της Ανοιχτής Πόλης και τις δικές του γνώσεις και ιδέες, τις ριζοσπαστικές του προτάσεις, τα οράματα ενός νέου ανθρώπου για την πόλη του.
Η Αθήνα αλλάζει βίαια, χωρίς σχέδιο, με οδηγό τις δυνάμεις της αγοράς, στην κυριολεξία. Αφενός, με τα πολυάριθμα κλεισμένα μαγαζιά και εργαστήρια, με τους έρημους και βρώμικους δρόμους και γωνίες. Αφετέρου, με μοχλό τον τουρισμό και το airbnb, μετασχηματίζεται σε ένα σπουδαίο τουριστικό προορισμό, σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά χωρίς πρόνοια για τις υποδομές που χρειάζονται, την ποιότητα και την κατεύθυνση του τουρισμού, την ισορροπία του με τις άλλες μορφές απασχόλησης των δημοτών της, αλλά και των απασχολούμενων σ΄ αυτή. Η Αθήνα πρέπει να προνοήσει ταυτόχρονα για τους κατοίκους της, τους απασχολούμενους σ΄ αυτή που είναι εκατομμύρια, τους πολυπληθείς επισκέπτες της – τουρίστες.
Αυτό είναι ένα μεγάλο κενό, ένα μεγάλο έργο που περιμένει, με κίνδυνο, αν δεν γίνει άμεσα, να διαμορφωθούν εκρηκτικές καταστάσεις εις βάρος των πιο ασθενέστερων, εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος της πολεοδομικής φυσιογνωμίας της πόλης, εις βάρος της υγείας όσων ζουν και εργάζονται σ΄ αυτήν. Εδώ θα δοκιμαστούν όλοι. Η Αθήνα μπορεί να γίνει βιώσιμη πόλη.
Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει μακρά παράδοση, πλούσια εμπειρία, θέσεις ουσιαστικές, σύγχρονες και ριζοσπαστικές για την Αθήνα και μεγάλες επιτυχίες. Η πρώτη εμφάνιση της, με τον Αλέξη Τρίπρα επικεφαλής, έβαλε τη σφραγίδα της, τη σύστησε ανεξίτηλα στους κατοίκους της. Η μεγάλη επιτυχία την επόμενη φορά με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη εδραίωσε την πεποίθηση ότι η Αθήνα μπορεί να αποκτήσει αριστερό δήμαρχο. Αρκεί, προς τούτο, η Αριστερά να μείνει συνεπής στις αρχές της για την ενίσχυση της αυτόνομης φυσιογνωμίας των δημοτικών κινήσεων και της απαραίτητης προϋπόθεσης να έχει η Αριστερά τα δικά της σταθερά ασχολούμενα με το χώρο αυτό αυτοδιοικητικά στελέχη.

Ομόφωνη ανακήρυξη

Τα μέλη της Άνοιχτής Πόλης, που συνεδρίασαν στον Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου.Με μια ολιγόλεπτη ομιλία του ο μέχρι τώρα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος, Ρήγας Αξελός, παρουσίασε την πρόταση και το σκεπτικό του Συντονιστικού της δημοτικής κίνησης για την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου, η οποία έγινε δεκτή με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο να ανεβαίνει στο βήμα καταχειροκροτούμενος.
Στην πρώτη του δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε: «Όλα τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει μάθει σε δημοτικές αρχές που ήταν πάρα πολύ κοντά στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και την ίδια στιγμή πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας. Η Αθήνα είναι μια πόλη που βλέπει κάποιος ξεκάθαρα το αποτύπωμα της κρίσης, βλέπει ξεκάθαρα την έκρηξη των πολιτικών ανισοτήτων και την ίδια στιγμή μία πόλη στην οποία οι δημοτικές αρχές είχαν παραδοθεί στην αυστηρή μνημονιακή πειθαρχεία και είχαν εγκαταλείψει την κοινωνική πολιτική. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα ασχοληθεί με όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά όπως η αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων, το πράσινο και η καθαριότητα αλλά που είναι όροι αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες της πόλης. Μια δημοτική αρχή που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην κατοικία των ανθρώπων της και δεν θα την αφήσει να γίνει μια πόλη real estate και airbnb. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που θα υπερασπιστεί την Δημοκρατία στην πόλη. Θα γίνει ασπίδα σ την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζί. Δεν θα συνομιλεί με την δική τους πολιτική ατζέντα».
Μεταξύ των παρευρισκομένων: ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, οι υπουργοί Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Θ. Φωτίου, οι βουλευτές Ν. Ξυδάκης, Ν. Φίλης, γραμματείς υπουργείων, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, Ν. Κούτσης και πολλοί άλλοι.

Π. Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet