Η ψήφιση της τροπολογίας των αλβανών βουλευτών από τη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία θα ενταχθεί στο Σύνταγμα η πρόνοια ότι η σχετική διατύπωση που προτείνεται δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα, αλλά μόνο την υπηκοότητα, συνιστά κρίσιμο βήμα για ομαλή διαδρομή της συμφωνίας των Πρεσπών ως το ελληνικό κοινοβούλιο. Η ΝΔ, βλέποντας τον κίνδυνο να βελτιωθεί το κλίμα υπέρ του «ναι», έσπευσε με μια εντελώς απρεπή έως και ρατσιστική για τους προτείνοντες βουλευτές και πολιτικά αστόχαστη, συνάμα, δήλωση να την απαξιώσει. «Οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» σχολίασε.
Όσο, όμως, προχωρά η διαδικασία και διευκρινίζονται οι πτυχές της συμφωνίας που ανασύρονται ως επιχειρήματα από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τόσο η σύγκρουση θα εντείνεται. Η ΝΔ, αφού ταλαντεύτηκε στην αρχή, κατέληξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει το όχημα της παλινόρθωσής της. Επομένως, θα σπεύδει να επωφεληθεί απ΄ όλα και, το πιο επικίνδυνο, θα επιχειρεί, με όλα τα μέσα, όχι απλώς να τη διαβάλλει, αλλά να την εμποδίσει, ακόμη και νάρθει στη Βουλή. Η προσέγγιση ότι έγινε «συναλλαγή» κ.τ.λ. είναι πλέον γραμμή της ΝΔ, επίσημη.
Αλλά η πιο ανεύθυνη και υπονομευτική της διαδικασίας ψήφισης στάση της ΝΔ θα φανεί, όπως όλα δείχνουν, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Θα δούμε πιέσεις, προπηλακισμούς, διαβολές, «κίνητρα» για προσέλευση, τα πάντα. Όσο αστόχαστο είναι όλο αυτό, από ένα κόμμα που νομίζει ότι θα είναι σε λίγο κυβέρνηση, τόσο είναι και επικίνδυνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι υποστηρίζουν τη συμφωνία, από τώρα πρέπει να έχουν σχέδιο αποφυγής της σχεδιαζόμενης πρόκλησης.
Πως τοποθετείται μπροστά σ΄ όλο αυτό το σχέδιο ο κ. Καμμένος; Διαβεβαιώνει ότι θα βρει τον τρόπο να κρατήσει την πρέπουσα απόσταση μεταξύ της έκφρασης της κάθετης διαφωνίας των ΑΝΕΛ και της διατήρησης της δεδηλωμένης. Είναι αυτό που και ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει έντιμη στάση. Ο κ. Καμμένος έχει δείξει αρκετές φορές ότι είναι ενήμερος του —πολιτικού—σχεδίου της Δεξιάς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μένει πάντα συνεπής στην αρχική θέση του. Κυρίως, διότι ελπίζει ότι θα βρεθούν τρόποι, ώστε η συμφωνία να μην έρθει στη Βουλή! Πως; Οι γείτονες έχουν αρκετή, ως φαίνεται, σωφροσύνη να μην δώσουν προσχήματα Ο διαφαινόμενος συσχετισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο, επίσης, υπό κανονικές συνθήκες, δεν παρέχει, επίσης ελπίδες, στο «όχι».
Οι θεσμικοί παράγοντες, όλοι, ανεξάρτητα από την άποψή τους έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν τις κανονικές συνθήκες διαλόγου και τοποθέτησης των βουλευτών, χωρίς προπηλακισμούς, επιθέσεις και πιέσεις. Και προπαντός χωρίς φόβο! Χωρίς φόβο ότι η χώρα απειλείται, χωρίς φόβο για «θερμά επεισόδια» κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ.
Απ΄ αυτή την άποψη οι πυκνές επισκέψεις στα νησιά ή στρατώνες και οι άσκεφτες δηλώσεις και ρητορική που μπορεί να αξιοποιηθούν, ως εύφλεκτο υλικό, έξω από το κλίμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση προκλήσεων της Τουρκίας, δεν χρειάζονται, βλάπτουν, είτε αυτό αφορά υπουργούς της κυβέρνησης είτε αξιωματούχους του στρατεύματος. Μπορεί, όλα αυτά, να προκαλέσουν φόβο.
Ενόψει του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από προσκληση του κ. Ερντογάν, μια προφανώς δύσκολη συνάντηση, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Τα ζητήματα που είναι προς συζήτηση απαιτούν νηφαλιότητα. Όσο κι αν η κυβέρνηση είναι σε εξαιρετική δυσκολία να κριτικάρει δημοσίως όσα παράταιρα λέγονται από αξιωματούχους της, εντουτοις ένα απόσπασμα από δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, πρσεκτικά αλλά διακριτά, ξεκαθαρίζει τα πράγματα, ρίχνοντας συγχρόνως τους τόνους. Αναφέρθηκε στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι δηλαδή τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορική και της πολεμικης. «Η άλλη πλευρά χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Παύλος Κλαυδιανός
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet