Ανάλογη απόφαση αναμένεται και από το δήμο Νέας ΦιλαδέλφειαςΤο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αθήνας αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της έγκρισης του έργου «Διευθέτηση του Ρέματος Ποδονίφτη από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος έως τη γέφυρα της οδού Εράτωνος» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Για το έργο που προβλέπει τη μετατροπή του ρέματος σε ανοιχτό οχετό, με διατήρηση των αυθαίρετων κτισμάτων και κοπή δέντρων, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχε στο παρελθόν γνωμοδοτήσει αρνητικά, όπως και το αντίστοιχο της Ν. Φιλαδέλφειας. Η μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά τη θετική γνωμοδότηση της περιφέρειας Αττικής έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίηση.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Δεκέμβρη το θέμα τέθηκε προ ημερησίας διάταξης από τους περιφερειακούς συμβούλους Πέτρο Κωνσταντίνου, Στάθη Δρογώση, Φίλιππο Δραγούμη, που τόνισαν την ανάγκη να μην χαθεί η προθεσμία υποβολής προσφυγών, που λήγει λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και την κρισιμότητα της απόφασης του δήμου, ώστε να μην χαθεί το μοναδικό κομμάτι του Ποδονίφτη σε φυσική κοίτη στα όρια των δύο γειτονικών δήμων. «Βγάζουν λάθος συμπεράσματα και γι’ αυτό μπαζώνουν το τελευταίο κομμάτι του Ποδονίφτη», συμπέρανε ο Π. Κωνσταντίνου από τη δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές», με τον Στ. Δρογώση, ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, να υπενθυμίζει τη σημαντική αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και ότι η διαδημοτική επιτροπή που είχε αποφασισθεί να συσταθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν λειτούργησε ποτέ. Ο Φ. Δραγούμης, επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, πρότεινε να συζητηθεί και να υπερψηφισθεί ως κατεπείγουσα η πρόταση για προσφυγή στο ΣτΕ.
Το ζήτημα συγκέντρωσε μόνο θετικές τοποθετήσεις από συμβούλους και αντιδημάρχους, με τον επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρήγα Αξελό, να υπενθυμίζει ότι η ομόφωνη προηγούμενη αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου υποχρεώνει τη δημοτική αρχή να προσφύγει μαζί με το δήμο Ν. Φιλαδέλφειας κατά της μελέτης. Η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Λενιώ Μυριβίλη, επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έλαβε απόφαση για προσφυγή με την αρνητική γνωμοδότηση, αλλά τοποθετήθηκε υπέρ της προσφυγής σε περίπτωση που το ενδεχόμενο τεθεί σε ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ε. Λαμπρακάκης, συμπέρανε ότι δεν είναι ώριμο το θέμα για να τεθεί σε ψηφοφορία, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα. Η πρόταση του Π. Κωνσταντίνου για ονομαστική ψηφοφορία οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, για να βρεθεί τελικά μια συμβιβαστική λύση στην εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου προς το δήμαρχο για ξεχωριστή προσφυγή στο ΣτΕ. Ο δήμαρχος της Αθήνας, παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε την πρόταση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο δήμος παίρνει ρίσκο, καθώς δεν πήρε απάντηση από το δήμαρχο της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν τον ρώτησε τι θα γίνει σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής, υιοθετώντας εμμέσως την επιχειρηματολογία περί αντιπλημμυρικής προστασίας. Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε από τις παρατάξεις (με μια αποχή από τον Κώστα Αλεξίου της Ανοιχτής Πόλης), με την «Ανταρσία στις γειτονιές» να αποσύρει την ονομαστική ψηφοφορία.

Π. Κον.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet