Του Ορέστη Αθανασίου

Χρονιά των συμβούλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά που φεύγει για την ΕΡΤ τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο εταιρειών. Μόλις προχθές, Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως η ΕΡΤ αναζητά νέα εταιρεία για να συντάξει το πενταετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της εταιρείας. Είχε προηγηθεί ο διορισμός νέου εντεταλμένου συμβούλου Ενημέρωσης και συντονιστή των ενημερωτικών υπηρεσιών της ΕΡΤ. Αποφάσεις που μόνο τυπικά χρεώνονται στο φρεσκοδιορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα στις αρχές Νοεμβρίου, όπου τοποθετήθηκε νέος Διευθύνων Σύμβουλος και αντικαταστάθηκαν δύο μέλη του ΔΣ.

Διαρχίες για διατήρηση ισορροπιών

Φαίνεται ότι η τακτική του ντουμπλαρίσματος των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αποτελεί ακλόνητη σταθερά της κυβερνητικής πολιτικής σ’ αυτόν τον τομέα. Ξεκίνησε με το δίδυμο Τσακνή-Ταγματάρχη, συνεχίστηκε με το δίδυμο διευθύνοντος συμβούλου-αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στα πρόσωπα των Βασίλη Κωστόπουλου και Γιώργου Θαλασσινού, ενώ και στον τομέα της ενημέρωσης δίπλα στον Διευθυντή υπήρχε Γενικός Συντονιστής του Τομέα Ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης. Διαρχίες που σκοπό είχαν τη διατήρηση ισορροπιών ανάμεσα σε αντίρροπες τάσεις και απόψεις για την πορεία που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΡΤ. Αναπόφευκτα, αυτός ο δυισμός με απόμακρο επιδιαιτητή την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πυροδότησε συγκρούσεις, έφτιαξε ομάδες που προσκολλούνταν στον ένα ή στον άλλο πόλο και ήταν η βασική αιτία της δυσλειτουργίας και πολλές φορές της παράλυσης σε νευραλγικούς τομείς. Δεν χρειάζεται βέβαια να θυμίσουμε πως κανένα από αυτά τα δίδυμα δεν μακροημέρευσε, όσοι υπηρέτησαν μέχρι στιγμής σ’ αυτές τις θέσεις παραιτήθηκαν αφού αντάλλαξαν βαριές καταγγελίες και χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Καταγγελίες που φυσικά δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Αναφερόμαστε κυρίως στις επιστολές του Σταύρου Καπάκου και του Νίκου Μιχαλίτση και δευτερευόντως στην επιστολή του Δ. Τσακνή.
Ειλικρινά αγνοούμε το σκεπτικό με το οποίο αποφασίστηκε να συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο όταν έχει γίνει φανερό πως δεν φταίνε τα πρόσωπα, αλλά η λογική της διαρχίας. Με αυτό το σκεπτικό δεν αναφέρουμε ονομαστικά ποιος ανέλαβε καθήκοντα στα νέα πόστα. Στο Διαδίκτυο έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα κουτσομπολιά για δυσαρέσκειες και ενδεχόμενες παραιτήσεις.

Και πάλι μελέτες

Αγνοούμε επίσης την πραγματική ανάγκη να προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιχειρηματικό σύμβουλο ο οποίος «θα καταγράψει, θα αναλύσει και θα αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, ανά διεύθυνση και για θυγατρικές εταιρείες και θα προσδιορίσει τους στρατηγικούς στόχους και τις κατευθύνσεις» με υποχρέωση να παραδώσει το έργο σε δέκα εβδομάδες.
Τα συρτάρια της ΕΡΤ είναι γεμάτα από τέτοιου είδους μελέτες (σύμφωνα με ένα γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους ανέκδοτο, μια εταιρεία συμβούλων είναι αυτή που την πληρώνεις για να σου πει αυτό που ήδη ξέρεις) και όχι μόνο από ανεξάρτητες εταιρείες αλλά και από τις υπηρεσίες της. Καμιά από αυτές δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις από κατεστημένα συμφέροντα (ορισμένοι και όχι αβάσιμα μιλούν για παραδιοίκηση) εντός της ΕΡΤ.

Τηλεθέαση, αλλά μόνο στις αθλητικές μεταδόσεις

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη όψη των γεγονότων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις η ΕΡΤ βάζει γκολ στην τηλεθέαση. Σε έναν πίνακα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα οι μεταδόσεις των αγώνων της Super League από την ΕΡΤ πιάνουν διψήφιο ποσοστό, είδηση που συνοδεύθηκε με το ακόλουθο σχόλιο πηγών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής: τα στοιχεία αυτά είναι που ενοχλούν όσους θυμήθηκαν εσχάτως ότι «η ΕΡΤ δεν είναι καλή», άποψη που προφανώς δεν συμμερίζονται οι τηλεθεατές.
Ακόμη και αν ξεπεράσουμε την εξίσωση του καλού με το ποσοστό τηλεθέασης, το γεγονός ότι διψήφια νούμερα πιάνουν αποκλειστικά αθλητικές μεταδόσεις δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Εξάλλου, η ίδια η διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται να συναισθάνεται πόσο ετεροβαρές είναι το πρόγραμμα και σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η ενίσχυση με «ποιοτικό ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο». Δηλαδή, έξι ξένες σειρές, 19 ξένες ταινίες, 25 ταινίες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, επτά ελληνικά και 12 ξένα ντοκιμαντέρ. Όπως θα προσέξατε στον κατάλογο δεν υπάρχει καμιά δικιά της παραγωγή, ούτε κάποιο ελληνικό σήριαλ εκτός από τη σειρά του Τάσου Ψαρρά.

Με στόχο τη συρρίκνωση και την απαξίωση

Κοντολογίς, η κατάσταση στην ΕΡΤ δεν είναι ειδυλλιακή και σε πολλούς τομείς δεν συνιστά τομή σε σχέση με το παρελθόν και από αυτή την άποψη διευκολύνει τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας που σε κάθε ευκαιρία μιλά για την «επιβάρυνση των πολιτών από το ανταποδοτικό τέλος», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «κομματικό καφενείο του ΣΥΡΙΖΑ» κάποιες εκπομπές της.
Όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος οι ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας ελάχιστα συγκαλυμμένος τρόπος για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης το μαύρο του Σαμαρά, έστω με τη μορφή της συρρίκνωσης και της απαξίωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προς όφελος των ιδιωτικών καναλιών. Από την άλλη, η κατηγορία για «κομματικό καφενείο» δεν είναι παρά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κηρύξει εμπάργκο στην ΕΡΤ από τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει να θυμηθούμε την αφορμή γι’ αυτό. Ήταν μια αναφορά ενός εκ των συντελεστών της εκπομπής «Δεύτερη ματιά» για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πριν μερικές μέρες το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε στον δημοσιογράφο την ποινή της οριστικής διαγραφής με το επιχείρημα πως το σχόλιό του («Ήταν στιγμές που νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι») συνιστά «δημόσια σκύλευση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού αρχηγού». Το σκεπτικό της απόφασης είναι κατά πολύ πιο ακραίο σχόλιο από την αναφορά του δημοσιογράφου. Σύμφωνα με τα Λεξικά Τριανταφυλλίδη και Δημητράκου σκυλεύω σημαίνει απογυμνώνω νεκρό οπλίτη από τα όπλα και την πανοπλία του, δηλαδή τον προσβάλω και σκοτωμένο.
Λίγες εβδομάδες μετά η συμπαρουσιάστρια τη εκπομπής υποχρεώθηκε να ανασκευάσει μια αναφορά της για μητροπολίτες που έχουν ακροδεξιές απόψεις επικαλούμενη ότι την ώρα της εκπομπής είχε υψηλό πυρετό. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως όντως πολλοί μητροπολίτες υποστηρίζουν το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Να δούμε πώς θα χειριστούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά η τριανδρία της Διεύθυνσης Ενημέρωσης στην ΕΡΤ (Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, εντεταλμένος σύμβουλος και συντονιστής).

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet