Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grΗ λατρεμένη ελληνική οπερέτα γίνεται 100 ετών
«Ο Βαφτιστικός», η πιο λατρεμένη ελληνική οπερέτα, γίνεται 100 ετών και ανεβαίνει σε μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή από τους Μουσικούς της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τον Γιώργο Πέτρου, στην αυθεντική της μορφή, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918.
Ο σκηνοθέτης γράφει για το έργο «Μια Ελλάδα πλούσια, χαρούμενη, ερωτεύσιμη. Μια Αθήνα πανέμορφη, ολοζώντανη με ήχους και αρώματα από τις ωραιότερες μουσικές του κόσμου. Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «μυρίζει» Αθήνα, όπως ήθελε ο δημιουργός της ακριβώς πριν από 100 χρόνια. (…) Σήμερα, που η Ελλάδα φαίνεται να ξαναγεννιέται, (…) η υπέροχη ενορχήστρωση του συνθέτη χαρίζει στο έργο μοναδικά χρώματα και κάνει τη μουσική να διασκεδάζει, να χαμογελά και να παιχνιδίζει μέσα από απρόσμενες εκπλήξεις. Όλα αυτά, χωρίς νοσταλγία. Γιατί η αγάπη μας για την Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Γιατί η πόλη μας είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Γιατί η μουσική μας, μας ανήκει και οφείλουμε να την φροντίζουμε. Και γιατί το γέλιο είναι αντίδοτο σε όλες τις δυσκολίες. Ας έρθει η νέα χρονιά με αισιοδοξία και ομορφιά.»
Με ένα επιτελείο εξαίρετων λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών που περιλαμβάνουν τον σπουδαίο Αργύρη Πανταζάρα σε ρόλο έκπληξη, την λαμπερή Ελένη Σταμίδου, την πολυδιάστατη Άννα Κουτσαφτίκη καθώς και τους έμπειρους Γιάννη Χριστόπουλο, Δημήτρη Ναλμπάντη και Μάριο Σαραντίδη. Το θίασο συμπληρώνει ένα δροσερό φωνητικό σύνολο με αληθινούς περφόρμερ που χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν εξαιρετικά (μουσική διδασκαλία: Αθανασία Κυριακίδου).
Στις 5, 7, 9, 11 Ιανουαρίου (στις 8μμ), 13 Ιανουαρίου (στις 4μμ και 8μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 30 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ ).
«Έφυγε» ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου
Την Τετάρτη το πρωί, 26 Δεκεμβρίου, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, η μουσική οικογένεια μέτρησε ακόμα μία απώλεια. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Θεόδωρος Αντωνίου ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του, αρχιμουσικός, καθηγητής και ακαδημαϊκός.
Ο Θεόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε (10 Φεβρουαρίου 1935) στην Αθήνα. Αφησε πίσω του ένα πλούσιο συνθετικό έργο: όπερες και χορωδιακά, έργα μουσικής δωματίου, έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μουσική για σόλο ορχηστρικά έργα. Ως μαέστρος, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες, μικρές και σύνολα, και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, το Ραδιόφωνο Ορχήστρες του Βερολίνου και του Παρισιού, το Βαυαρικό Ραδιόφωνο Ορχήστρα, ο συναυλιακός χώρος Tonhalle Orchestra (Ζυρίχη), η Εθνική λυρική σκηνή, και το Berkshire Κέντρο Μουσικής Ορχήστρας. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Herder από το Alfred Toepfer Stiftung F. V. S.
Εκτός από συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας υπήρξε και σπουδαίος δάσκαλος. Κατείχε θέσεις διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας και επίσης κατείχε μέχρι και την ημέρα που απεβίωσε τη θέση του καθηγητή σύνθεσης μεταξύ του προσωπικού στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, όπου υπηρέτησε από το 1978. Επίσης οδηγούσε και διεξήγαγε τη νέα μουσική ορχήστρα Alea III, στην έδρα του, στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Επιλέξαμε κάποια αποσπάσματα από όσα ειπώθηκαν για τον Θεόδωρο Αντωνίου στο διαδίκτυο.
«Ενα από τα έργα ζωής του Θόδωρου Αντωνίου ήταν η Πειραματική Σκηνή της Λυρικής. Εκεί δινόταν η ευκαιρία στο κοινό της όπερας να ακούσει έργα του 20ού αιώνα, αλλά και στους συνθέτες να αναμετρηθούν με το είδος με αναθέσεις, σε θεσμικό και οργανωμένο επίπεδο. Αρωγός στο όραμα του Αντωνίου ο τότε διευθυντής της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός.»
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, σοπράνο«Θα τον θυμόμαστε για την προσφορά του, για τη γενναιοδωρία του, την παιδαγωγική αφοσίωση, την ευγένεια, την απλότητά του. Στον καλό μαέστρο. Ο Θόδωρος Αντωνίου άφησε το στίγμα του στην σύγχρονη μουσική συνδέοντας τις πρωτοποριακές τάσεις με τις αναμνήσεις ήχων παλαιοτέρων εποχών, ανάμεσα στην τονικότητα και την ατονικότητα. Έγραψε πάνω από 450 έργα, τρεις όπερες, χορωδιακά, καντάτες, έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά έργα, κοντσέρτα για πιάνο, κοντσέρτα για βιολί, κουαρτέτα εγχόρδων και δεκάδες έργα για το θέατρο με έμφαση στη μουσική για αρχαίες τραγωδίες - από το μπαρόκ μέχρι την ηλεκτρονική μουσική.»
Ιλάν Σολωμόν,ραδιοφωνικός παραγωγός«Δεν αποτυπώνονται τόσο βαθιά συναισθήματα, τέτοια που βιώθηκαν με αμοιβαιότητα για μια ζωή. Το γρήγορο περπάτημά του στα παγωμένα πρωινά της Βοστόνης, η έρευνα για την Όπερα, ο υπέροχος Οιδίποδάς του, η Πειραματική, αχ αυτή η Πειραματική… Η αμοιβαία εκτίμηση, η εμπιστοσύνη, το κοινό όραμα, ο απίστευτος σεβασμός στις πρόβες και έξω από τις πρόβες, οι ανοιχτές συζητήσεις, οι διαφωνίες - πάντα με ευθύτητα ανάμεσα μας, αλλά με μια φωνή προς τα έξω - τα γέλια, το σπίτι στο Παγκράτι, το πιάνο, ο πατέρας μου - μαθητής του από δέκα ετών, και αργότερα ο γιατρός του, και πάνω από όλα η παρέα του να του παίζει πιάνο και εκείνος να σιγοτραγουδά Χατζιδάκι… Μέχρι τέλους, στιγμές, πολλές, τόσες πολλές έξω από τη σκηνή, ολόκληρη ζωή, η ζωή μου…»
Ευγενεία Αρσένη, σκηνοθέτις«Η στενή σχέση του Θόδωρου Αντωνίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και κορυφώθηκε με την Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ, την οποία διηύθυνε για οκτώ χρόνια από το 2003 έως το 2011.
Κατά τη Μεταπολίτευση, την περίοδο διεύθυνσης της ΕΛΣ από τον αρχιμουσικό Δημήτρη Χωραφά, ο Θόδωρος Αντωνίου στήριξε την ανανεωτική προσπάθεια και τις επιλογές του αναπληρωτή διευθυντή Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του 1977 διηύθυνε ο ίδιος σε πανελλήνια πρώτη την όπερα του Λουίτζι Νταλαπίκολα «Ο φυλακισμένος».
Το 2003/4, επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Λουκά Καρυτινού, εγκαινιάστηκε η λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Λειτούργησε από την αρχή με αναθέσεις προς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, οι όπερες των οποίων συνταιριάζονταν με έργα ξένων συναδέλφων τους. Μέχρι και το 2010 οι παραγωγές παρουσιάζονταν στα στούντιο της ΕΛΣ, στην οδό Πειραιώς 199, και οι παραστάσεις δίδονταν με ελεύθερη είσοδο. Το ενόργανο σύνολο που στήριζε τις παραγωγές ήταν ολιγομελές, γεγονός που προσδιόριζε τις επιλογές τόσο των νέων έργων όσο και εκείνων που προέρχονταν από το διεθνές ρεπερτόριο. Την ορχήστρα διηύθυνε σε όλες τις παραγωγές ο ίδιος ο Αντωνίου.»
Η Διοίκηση και το προσωπικότης ΕΛΣ Eoρταστικό γκαλά με την ΚΟΑ

Με ένα λαμπερό πρόγραμμα με ορχηστρικά αποσπάσματα, άριες και ντουέτα από όπερες των Ροσίνι, Ντονιτσέτι και Βέρντι, αλλά και βιεννέζικα βαλς και οπερέτες του Γιόχαν Στράους και του Φραντς Λέχαρ, υποδέχεται την καινούργια χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο καθιερωμένο πλέον εορταστικό γκαλά της. Στο πλούσιο πρόγραμμα του γκαλά θα απολαύσουμε μεταξύ άλλων την από την κωμική άρια του Φίγκαρο «Largo al factotum» από τον δημοφιλέστατο Κουρέα της Σεβίλης που θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Καθώς και τη δεξιοτεχνική άρια και την καμπαλέτα «Regnava nel silenzio… Quando rapito in estasi» από τη Λουτσία ντι Λαμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέτι (1797-1848), την οποία θα αποδώσει η υψίφωνος Βάσια Αλάτη. Η νεαρή σοπράνο που είναι αποδέκτης της υποτροφίας Μαρία Κάλλας, θα τραγουδήσει την εκρηκτική άρια «Meine Lippen, sie küssen so heiss» από την κωμική οπερέτα Τζουντίτα του Φραντς Λέχαρ (1870-1948) και θα ερμηνεύσει με τον διεθνώς αναγνωρισμένο μονωδό Τάση Χριστογιαννόπουλο το ντουέτο «Lippen Schweigen» από την Εύθυμη Χήρα του Λέχαρ καθώς και το διάσημο Ντουέτο του ρολογιού από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους Υιού (1825-1899).
Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 16 έως 60 ευρώ, 11 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).
•