Με σταθερό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την ενίσχυση του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, όρισε τη σχετική δέσμευση πίστωσης ύψους 4.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατευθυνθεί στους δήμους που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καλυφθεί το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και η μισθοδοσία του απασχολούμενου προσωπικού.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (για κάποιους δήμους υπήρξε πιλοτικά και νωρίτερα, όπως της Αθήνας, ενώ σταδιακά μέσα στα χρόνια εντάχθηκαν κι άλλοι), καθώς αρκετοί ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν, ή δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους, να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται από κάποιο ίδρυμα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν συγγενείς –αν και αυτό δεν αποτελεί πραγματικότητα για πολλούς- δεν σημαίνει πάντα ότι αυτοί μπορούν να ανταπεξέλθουν στη φροντίδα που απαιτείται, είτε λόγω έλλειψης χρόνου επειδή εργάζονται, είτε γιατί αρκετές φορές οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη περίθαλψη, που μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να παρέχει.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα. Επειδή, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, τα αιτήματα των πολιτών για ένταξη σε αυτό είναι πολλά σε σύγκριση με τη δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών, δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που ζουν μόνοι τους και σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το πρόγραμμα, συγκεκριμένα, παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Ενώ, όμως, το πρόγραμμα για αρκετούς ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας, μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όμοια με τους υπόλοιπους θεσμούς κοινωνικού κράτους, απαξιώθηκε και συρρικνώθηκε.
Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης του θεσμού, κατέθεσε τροπολογία στις 18 Δεκέμβρη που ορίζει τη δημιουργία οργανικών θέσεων στους δήμους που ήδη συμμετείχαν στο πρόγραμμα από το 2011 και την πρόσληψη περίπου 3.000 μόνιμου προσωπικού. Η μοριοδότηση για το προσωπικό θα δίνει έμφαση κυρίως στην προϋπηρεσία, προκειμένου μέσα σε αυτές τις θέσεις να συμπεριληφθούν και οι σημερινοί εργαζόμενοι του προγράμματος, που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που λήγουν στις 31-12-2019.
Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για τη διαδικασία έχει ως εξής: μέχρι τις 31/1/2019 οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλλουν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας τους (ΟΕΥ), όπου θα έχουν συμπεριλάβει τη σύσταση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού που να αντιστοιχούν στους νυν εργαζόμενους (σε πλήθος και ειδικότητες), αυξημένες κατά 7% επί του αριθμού των θέσεων των ήδη εργαζομένων στα  νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ  από τις ειδικές κατηγορίες.
Έπειτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να εγκρίνει την τροποποίηση των οργανισμών εντός ενός μηνός.
Από τη δημοσίευση της έγκρισης του οργανισμού, οι δήμοι θα πρέπει εντός 10 ημερών να υποβάλλουν αίτημα για προσλήψεις στις νέες θέσεις.
Σημειώνεται ότι μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων διοριστέων, η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» θα συνεχιστεί κανονικά από τους νυν εργαζόμενους.

Τζ. Α.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet