Η πρωτοβουλία αθλητών-αθλητριών ενάντια στο ρατσισμό και την κοινωνική αδικίαΟι παίκτες της ομάδας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων ευχαριστούν τους «Αλληλέγγυους Αθλητές»
Μια σημαντική παρακαταθήκη δράσης και αλληλεγγύης εντός και εκτός γηπέδων μας άφησε το 2018. Την πρωτοβουλία «Solidarity Athletes-Αλληλέγγυοι Αθλητές», μια παρέα αθλητών και αθλητριών που προέρχονται κυρίως από το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και από εκείνον του μπάσκετ, της κολύμβησης και του πινγκ–πονγκ, που «γεννήθηκε» με αφορμή την πρώτη συλλογική παρέμβαση αθλητών για κοινωνική υπόθεση με τη στήριξη της Ηριάννας και του Περικλή.
«Είμαστε επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες από όλο το φάσμα του αθλητισμού. Σκοπός μας είναι να κάνουμε δράσεις αλληλεγγύης, σεβόμενοι τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος. Να μπολιάσουμε το νέο αθλητή με τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Να αγαπήσουμε την ευθύνη ως αθλητές απέναντι στην κοινωνία και ειδικά στη βάση της, τα παιδιά, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει στον αθλητισμό». Αυτό ήταν το πρώτο τους μήνυμα όταν ανακοίνωσαν τη συγκρότησή τους τον περασμένο Μάρτιο.
Από τότε μετρούν σημαντικό αριθμό παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών. Στάθηκαν αλληλέγγυοι στην ποδοσφαιρική ομάδα από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Ενίσχυσαν την ομάδα με αθλητικό υλικό, όπως ποδοσφαιρικά παπούτσια, μπάλες και στολές προπόνησης και αγώνα. «Ας γίνει η αλληλεγγύη θάλασσα και ίσως κι εκείνο το ανθρώπινο κύμα να φουσκώσει» ήταν το μήνυμά τους.
Ηταν δίπλα σε αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές, τις οποίες ενίσχυσαν με υλικά που αντιστοιχούν για το μαγείρεμα και τη διανομή 10.000 μερίδων. Οι δομές που ενισχύθηκαν ήταν οι κοινωνικές κουζίνες: «Ο άλλος άνθρωπος», «Mano Αperta» και η Κοινωνική Λαϊκή Κουζίνα από το στέκι «Δίστομο» για το μαγείρεμα. Επίσης ενισχύθηκε το «Μυρμήγκι στέκι αλληλεγγύης Κυψέλης» για τη διανομή φαγητού σε οικογένειες και δόθηκαν 100 κουτιά φάρμακα πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
«Δράσεις ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος»Σε κάθε ευκαιρία οι «Αλληλέγγυοι Αθλητές» εξέφραζαν αντιρατσιστικά μηνύματα. «Αρρώστια να νομίζεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου μισώντας την πατρίδα του άλλου. Δεν μπαίνει μια μάνα αγκαλιά με το παιδί της σε ένα σαπιοκάραβο για να πάει σε έναν τόπο ώστε να κάνει κακό. Δεν πάει ούτε για ένα καλύτερο αύριο, πάει μόνο για να υπάρξει αύριο», θα δηλώσει ο τερματοφύλακας της Λαμίας Γιώργος Μπαντής, ενώ ο Ολυμπιονίκης του Ταε Κβο Ντε Αλέξανδρος Νικολαΐδης τόνιζε: «Δεν γίνεται να είσαι ρατσιστής με κάτι που τυχαία δεν είσαι. Να θυμάσαι πάντα πως ο άνθρωπος που συναντάς, δίνει μια προσωπική μάχη, για την οποία εσύ δε γνωρίζεις τίποτα. Είναι αρρώστια να πιστεύεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου μισώντας την πατρίδα του άλλου. Κάνεις δε γεννιέται ρατσιστής. Οι άνθρωποι διδάχτηκαν να μισούν. Δεν ξεχωρίζω Έλληνες και ξένους. Αδερφός μου είναι αυτός που σέβεται τον άνθρωπο και εχθρός μου εκείνος που σκοτώνει, βιάζει η πουλάει ναρκωτικά».
Όχι στο λάιφ στάιλ…Προσπαθούν να αναδείξουν την «άλλη», την κοινωική πλευρά του αθλητισμού και υποστηρίζουν ότι: «…δεν υπάρχουν μόνο το λάιφστάιλ και η ηλίθια είδηση στον αθλητισμό. Αν τα μέσα βλέπουν και αναπαράγουν μόνο ποιος βγήκε με ποιον και σε ποιο μαγαζί, τότε δεν επιτρέπουν στον κόσμο να μάθει ότι υπάρχει και το άλλο κομμάτι στον αθλητισμό, αυτό της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς. Γιατί να μην επικεντρωθούμε αντίστροφα μόνο στο καλό και σε αυτό που έχει σημασία; Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει και θέλουμε με τις δράσεις να είμαστε μέρος του».
Διαχωρίζουν την αλληλεγγύη από τη φιλανθρωπία και προσπαθούν να πολεμήσουν το άδικο, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. «Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως όποια και να είναι η θέση σου στην κοινωνία, θα πρέπει πάντα να αναδεικνύεις την αδικία, να ξεπερνάς τα όποια εμπόδια και αν μπορείς και συ από την πλευρά σου να βάλεις ένα λιθαράκι για να κλείσεις σε ένα τοίχο την όποια ρητορική μίσους και διχόνοιας, τότε θα πρέπει να είσαι πρώτος που θα το κάνει», θα δηλώσει ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού πλέον (πρώην του Πανιωνίου) Γιώργος Μασούρας.
«Οι καιροί είναι τέτοιοι που μας δίνουν από μόνοι τους την αφορμή ώστε να κινητοποιηθούμε. Κάποια στιγμή οι αθλητές πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία προσπαθώντας να παρασύρουμε περισσότερο κόσμο στην αλληλεγγύη». Τέτοιους αθλητές θέλουμε στα γήπεδα. Παιδιά σας ευχαριστούμε. (Τους Αλληλέγγυους Αθλητές μπορείτε να «ακολουθήσετε» στοfacebook.com/solidarityathletes/).
Μάκης Διόγος