Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

There is a light that never goes out

Με πρόθεση εξερεύνησης της σχέσης ανάμεσα στα αντικείμενα, τη μνήμη και την ταυτότητα, η Άννα Φαφαλιού παρουσιάζει μια σειρά από επιγραφές neon, όπως και δύο γλυπτά της μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Η πρακτική της έχει ως βάση τη διαστρέβλωση των καθημερινών αντικειμένων, των υλικών και της φόρμας με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργούνται νέοι διάλογοι μεταξύ αυτών και του θεατή. Τα neon προέρχονται από τη σειρά “Few things we left unsaid”, μια ιδέα που προέκυψε κατά τη διάρκεια του residency της καλλιτέχνιδας στο Los Angeles: Τοποθετούμενα στο χώρο, απεικονίζουν περιορισμούς και όρια, καθώς αναφέρονται στους συναισθηματικούς περιορισμούς και στη δυσκολία να εκφράσει κανείς τα αισθήματά του. Στη σειρά γλυπτών “bound” και “fold”, η Φαφαλιού χειρίζεται δύσκαμπτα υλικά σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της ταυτότητάς τους, κάνοντάς τα να δείχνουν πιο εύπλαστα και εύθραυστα, όπως ακριβώς και οι μνήμες.
Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 15.00 και 17.00 – 20.00, Τετάρτη 11.00 – 15.00, Σάββατο 11.00 – 14.00
Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)

Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της

Η πόλη και ο νομός της Δράμας αναδεικνύονται σε «βιότοπο» ιστορικής μνήμης και κυρίως υπόδειγμα ευτοπίας για κάθε μορφή ζωής ως κέντρο ιδιάζουσας βιοποικιλότητας. Αυτή την πραγματικότητα τεκμηριώνει το λεύκωμα με τον τίτλο Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της, καθώς και η ομώνυμη έκθεση επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού που λειτουργεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Οι εικόνες που εκτίθενται, σε επιμέλεια του Άρη Θεοδωρίδη, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως μια πρώτη γνωριμία με μια περιοχή που η προσέγγισή της προϋποθέτει γνώση, σεβασμό και αγάπη για κάτι που είναι διαχρονικά ωραίο και αυθεντικό. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00 – 22.00.
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

Γρηγόρης Μπαλογιάννης ΑγιογράφοςΣτην έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που έχει διάρκεια έως τις 13 του μήνα παρουσιάζονται πενήντα έργα που φωτίζουν τη συνολική καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου Γρηγόρη Μπαλογιάννη. Παράλληλα, στο χώρο προβάλλεται βίντεο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Κωνσταντόπουλου, το οποίο αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη. Ο Μπαλογιάννης, έχοντας μελετήσει σε βάθος το σύνολο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, επέλεξε στο έργο του ένα ύφος που ακολουθεί το πρότυπο της «πλατιάς τεχνοτροπίας» της Μακεδονικής Σχολής με λαμπερά, έντονα χρώματα. Παράλληλα, επιχείρησε να ανανεώσει τη βυζαντινή εικονογραφία, εμπλουτίζοντάς τη με νέους εικονογραφικούς τύπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τύποι της Παναγίας της Στοργής, και του Ιησού Χριστού Δημιουργού του Σύμπαντος. Ενδεικτικά, συνεργάστηκε με το Φώτη Κόντογλου στην αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου Πατησίων μεταξύ 1963-1965 και με τον Κώστα Γεωργακόπουλο στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βούλα Αττικής. Επίσης, ιστόρησε πλήθος ενοριακών ναών σε όλη την Ελλάδα, φιλοτέχνησε τέμπλα και φορητές εικόνες, ενώ χαρακτηριστικά δείγματα του ύφους του αποτελούν οι ναοί Αγίας Σοφίας Ψυχικού (1973), Παναγίας Μαρμαριώτισσας (1976) και Αγίου Ελευθερίου (1998-2001) στο Χαλάνδρι, Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (1968), Τιμίου Σταυρού Χολαργού (1973-1974), Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης (1979-1982) κ.ά. Ωράριο: Τρίτη έως Κυριακή 09.00 – 16.00
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ.: 2132139517)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet