Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Once»



Βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζον Κάρνεϊ ,το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Once», που θριάμβευσε στο Μπρόντγουεϊ και στο Ουέστ Εντ και τιμήθηκε με οκτώ βραβεία Τόνυ, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Once, σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, είναι η ιστορία ενός αγοριού που εγκατέλειψε την αγάπη και τη μουσική και του κοριτσιού που τον ενέπνευσε να ονειρευτεί. Ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από υπέροχα μελωδικά τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ «Falling slowly», και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς. Πρόκειται για μια μοναδική, συγκινητική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής, που μας συνδέει όλους.
Τη σκηνοθεσία του Once υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η χαρισματική ερμηνεύτρια Μαρίνα Σάττι, η οποία εξέπληξε ως Αρετούσα στον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, και ο έμπειρος στο είδος Αποστόλης Ψυχράμης.
Εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικά πρωτότυπο, το Once διαθέτει και κάτι ακόμη σημαντικό που σπάνια συναντάμε σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ: οι τραγουδιστές-ηθοποιοί αναλαμβάνουν και το δύσκολο ρόλο των μουσικών της ορχήστρας, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τα τραγούδια και τη μουσική επί σκηνής! Γεγονός που κάνει το Once μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.
Το μιούζικαλ Once παρουσιάζεται στα ελληνικά σε μετάφραση και απόδοση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου. Το εντυπωσιακό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη λειτουργεί σαν ένα τοπίο της πόλης σε κάτοψη, στο κέντρο του οποίου αναδύεται ένας παράξενος, τρισδιάστατος κήπος. Τα κοστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Τσάμη, η χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ και οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκου. Ερμηνεύουν επίσης οι: Ηλίας Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Φόρτη.
Στις 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19 και 20 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: 18 και 25 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό).

•Ο Χρήστος Θηβαίος με τους String Demons



Ο Χρήστος Θηβαίος μας προτείνει μια «Βόλτα στα Εξάρχεια», τη γειτονιά που αγαπά και κατοικεί από μικρός. Τη γειτονιά του χθες και του σήμερα, την πιο εναλλακτική γειτονιά της Αθήνας, τη γειτονιά που συνδέθηκε με μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές του νεότερου πολιτισμού μας: Νικόλα Άσιμο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αρλέτα, Κατερίνα Γώγου. Αναζητά το αποτύπωμα τους στο παρόν. Μια βόλτα στους μύθους και στα τραγούδια που φέρνουν το άρωμα των Εξαρχείων, και που δεν θα μπορούσε παρά να καταλήγει στη μουσική σκηνή Σφίγγα, όπου θα φιλοξενεί τη μουσική παράσταση του Χρήστου Θηβαίου.
Μαζί του οι εκρηκτικοί String Demons, το ντουέτο των αιρετικών εγχόρδων, που ξεχώρισε με τις αναιδείς και πρωτότυπες διασκευές του σε τραγούδια κλασικής, ροκ, δημοτικής και ποπ μουσικής. Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη θα ακολουθήσουν τον Χρήστο Θηβαίο στη διαδρομή του, ηλεκτρίζοντας με τον ήχο τους τη βόλτα στα Εξάρχεια. Στο δεύτερο μέρος, ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδά όσα έχει και έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια: Άμλετ της Σελήνης, Ας Χαθείς, Αγάπη, Δεν Είμαι Άλλος, Ημερολόγιο, Παλιός Στρατιώτης, Μικρή Πατρίδα, Βροχή μου, Γυναίκα, Ποια Θάλασσα, Ημερολόγιο και τόσα άλλα που αποτελούν μια σπουδαία μουσική προίκα. Μαζί τους ο Μάξιμος Δράκος στο πιάνο και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα.
Από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο ως τις 9 Φεβρουαρίου, στις 10.30μμ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής). Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ με μπίρα ή κρασί.

 

 

Requiem, a choreographed portrait



Στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου Megaron Underground παρουσιάζεται η περφόρμανς «Requiem, a choreographed portrait » του χορευτή, χορογράφου και video artist Αλέξη Τσιάμογλου και της κολεκτίβας RoughCut. Το Requiem είναι ένα χορογραφημένο πορτρέτο της χορεύτριας που λειτουργεί ως προσωπικός επικήδειος λόγος. Είναι ένα ηχητικό τοπίο που διατρέχει όλη την περφόρμανς, που διαμορφώνεται και μεταβάλλεται με μπάλες πινγκ πονγκ πάνω στο ξύλινο πάτωμα, ένα νάιλον που μετατρέπεται σε φούστα, χορό, τραγούδια, αφηγήσεις και ντοκουμέντα. Πρωταρχικά υλικά είναι το σώμα της χορεύτριας και οι εμπειρίες που φέρει.
Με αφετηρία και πηγή έμπνευσης την ταινία «Limits of Control» του Τζιμ Τζάρμους, ο Αλέξης Τσιάμογλου ερευνά κατά πόσο είναι δυνατόν να αποστασιοποιηθούμε από αυτό που περιγράφεται από πολλούς ως «ουσία» του χορού και μέσω αυτής της αναζήτησης νέων εμπειριών να οδηγηθούμε σε νέα άγνωστα περιβάλλοντα. Η σύλληψη και η χορογραφία του Αλέξη Τσιάμογλου βασίζεται σε μουσική του Sonny Touch. Ερμηνεύει η Νιόβη Μπένου. Την ενδυματολογική και σκηνική επιμέλεια έχει η Στέλλα Γκρεκιώτη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Ελένη Χούμου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της κολεκτίβας RoughCut.
Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιανουαρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υποσκήνιο Β΄ αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Tιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Με αισιοδοξία από τη Λέσβο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έκλεισε φέτος τέσσερα χρόνια ζωής και με σταθερά βήματα συνεχίζει το σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο βάζοντας την Λέσβο και το Βορειοανατολικό Αιγαίο στο χάρτη με τα ποιοτικότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης. Στον κέντρο των δραστηριοτήτων του θεσμού οι εκδηλώσεις του Αυγούστου. Στο 4ο Φεστιβάλ με τίτλο «Γένεσις» συμμετείχαν 27 πολυβραβευμένοι σολίστ από όλο τον κόσμο. Κατά το διάστημα αυτό ο οικισμός του Μολύβου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, έζησαν στους ρυθμούς του Φεστιβάλ στα καλντερίμια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις παραλίες με κορύφωση τις συναυλίες του Κάστρου, οι οποίες και μεταδόθηκαν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ΕΡΑ Αιγαίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν και δημοσιογράφοι του BBC και της Γερμανικής Κρατικής Ραδιοφωνίας αλλά και ότι το έγκριτο βρετανικό περιοδικό για την κλασική μουσική «Pianist», σε άρθρο του συγκαταλέγει τη μεταφορά των πιάνων στο κάστρο του Μολύβου ανάμεσα στις πιο δύσκολες και εντυπωσιακές του κόσμου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, εξίσου σημαντικό κομμάτι του Φεστιβάλ, συνεχίστηκαν και φέτος με μεγαλύτερη δυναμική. Για δεύτερη χρονιά μαθητές τριών σχολείων της Λέσβου σε διάστημα έξι εβδομάδων, διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη διοργανώνοντας συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού τους ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής: Ράφαελ Παρατόρε - τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ - βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ - βιολί που ήδη διαγράφουν διεθνή πορεία.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Μουσικό κλειδί». 625 παιδιά και νέοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της μουσικής με οδηγούς δύο ανερχόμενα αστέρια του κλασικού ρεπερτορίου. Τον γερμανό σολίστ Μπένεντικτ Κλέκνερ στο βιολοντσέλο και την γαλλίδα βιρτουόζο του βιολιού Κλεμάνς ντε Φορσβίλ. Το Μουσικό κλειδί έδωσε ερεθίσματα στους μαθητές για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και τη σημασία της δημιουργικής συνεργασίας. Ο αυθορμητισμός των καλλιτεχνών που το υλοποίησαν, η αφήγηση των προσωπικών τους βιωμάτων α��ό την ενασχόλησή τους με την μουσική και η άμεση επαφή τους με τους μαθητές συνέβαλαν στην επιτυχία.
Για το 2019, η ομάδα του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει τη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα έχει τον τίτλο «Διάλογος» και θα πραγματοποιηθεί 16-19 Αυγούστου. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού λίγες μέρες νωρίτερα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet