Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Μουσικά πορτρέτα: Γιώργος ΤσοντάκηςΕνα αφιέρωμα στον κρητικής καταγωγής, κορυφαίο ελληνοαμερικανό συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη, που γεννήθηκε στην Αστόρια, και ζει στo δάσος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ένας συνθέτης δις υποψήφιος για βραβείο Grammy και τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης: το Grawemeyer Αward για το 2ο Κοντσέρτο για βιολί, και το Charles Ives Living της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα θα ακουστεί το Κoντσέρτο Unforgettable για δύο βιολιά και το Clair de lune. Το μουσικό πορτρέτο πλαισιώνεται με έργα του Σκαλκώτα: τη μουσική από το μπαλέτο Τα παγανά, τρία κομμάτια από το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα, και ενορχηστρώσεις σε δύο (από τις εκατοντάδες) σονάτες για τσέμπαλο του συνθέτη της εποχής μπαρόκ Ντομένικο Σκαρλάτι.
Με τη συναυλία αυτή, η Φιλαρμόνια, πιστή πάντοτε στους καταστατικούς καλλιτεχνικούς της στόχους, παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση δύο σημαντικά έργα ενός σπουδαίου Έλληνα συνθέτη της διασποράς. Ταυτόχρονα, με τη συναυλία αυτή εγκαινιάζονται οι μουσικές εκδηλώσεις για το έτος Νίκου Σκαλκώτα 2019. Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και θα πραγματοποιηθούν πολλές καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει αναλάβει ο μαέστρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, και σολίστ είναι οι διακεκριμένοι βιολονίστες Απόλλων Γραμματικόπουλος και Παναγιώτης Τζιώτης.
Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ: 7 ευρώ.

 

ΟΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΠΟΧΗΣ»

«Φωτογραφίες από τη Νάξο»
Δημήτρης Βεριώνης
Εκδόσεις ΜετρονόμοςΟ Δημήτρης Βεριώνης έχει πετύχει αναμφίβολα να είναι αναγνωρίσιμος από τον πρώτο του δίσκο «Το πιο όμορφο παράθυρο στην πόλη» ώς και την παρούσα μουσική του κατάθεση «Φωτογραφίες από τη Νάξο». Διαθέτει ένα απόλυτα ιδιαίτερο μουσικό προφίλ. Υπηρετεί το είδος της μπαλάντας με ευαισθησία, αισθητική, προσεγμένο στίχο και ακολουθώντας το πηγαίο μουσικό του ένστικτο. Τα τραγούδια του μοιάζουν με μικρές αυτοτελείς, καθαρά βιωματικές ιστορίες συναισθημάτων, ενταγμένες σε χρόνο και τόπο και με συχνές αναφορές στο κοινωνικό περίγυρο. Στο σύνολο της δισκογραφικής του δουλείας είναι σαν να παρακολουθούμε μουσικά κομμάτια από τη ζωή του, όπου το ένα τραγούδι δίνει τη σκυτάλη στο άλλο, ο ένας δίσκος στον άλλο ως μια sequence, μια ακολουθία συναισθημάτων. Και όπως λέει και ο ίδιος για τον παρόντα δίσκο: τα τραγούδια αποτελούν το «ανοιχτό ημερολόγιο» μιας ερωτικής ιστορίας με φόντο το νησί της Νάξου. Στην παρούσα ηχογράφηση ακούμε 15 τραγούδια και 1 ορχηστρικό θέμα (αξίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί σε αυτό αναδεικνύεται το συνθετικό και ενορχηστρωτικό ταλέντο του Βεριώνη), στα οποία ο Δημήτρης Βεριώνης έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική, έχει κάνει την ενορχήστρωση και για πρώτη φορά παίζει στο δίσκο όλες τις κιθάρες, μαντολίνο και φυσαρμόνικα, ενώ αποδίδει και όλα τα φωνητικά. Συμμετέχουν οι μουσικοί Όμηρος Κομνηνός, Πάνος Τόλιος, Χρήστος Ζελελίδης, Φώτης Σιώτας, Ελένη Λίγγρη, Χριστίνα Κολοβού, Κατερίνα Σιαμά, Δημήτρης Τσέλιος, Λεωνίδας Βλάχος, Αθηνά Τσαρνά. Ο άψογος ήχος του δίσκου και η επιμέλεια παραγωγής οφείλεται στον Όμηρο Κομνηνό. Ενώ ο πίνακας του εξωφύλλου είναι μια δημιουργία της Γιώτας Γεωργαλή.
Η λυρική στιχουργική έμπνευση ντύνεται άρτια με τα πλούσια ηχοχρώματα των οργάνων και την ξεχωριστή εκφραστική ερμηνεία του καλλιτέχνη με αποτέλεσμα ένα γοητευτικό και ευχάριστο άκουσμα. Μπράβο Δημήτρη!
Καλή σας ακρόαση!

Λιάνα Μαλανδρενιώτη

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet