Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, κλείνοντας φέτος οκτώ χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας, παρουσιάζει στη Θεατρική Σκηνή το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα «Η ζωή είναι όνειρο» σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου.
Το «Η ζωή είναι όνειρο» του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα θεωρείται το αρτιότερο έργο του, εφάμιλλο της σαιξπηρικής δραματουργίας. Στη μυθοπλασία του έργου, ένας σοφός βασιλιάς μυημένος στις εσωτερικές επιστήμες και κυρίως στην αστρολογία, προβλέποντας από τις θέσεις και τις κινήσεις των άστρων ότι ο γιος του θα γίνει ένα ανθρωπόμορφο τέρας, τον φυλακίζει σ’ ένα κάστρο με συντροφιά μόνο έναν παιδαγωγό δάσκαλο, για να του διδάξει ό,τι μπορέσει περισσότερο. Στην πορεία όμως του έργου ο γιος του, μέσα από διαδοχικούς προβληματισμούς αποφασίζει να νικήσει τα κατώτερα ένστικτά του, αυτά που είχαν προβλέψει τα άστρα και ήταν η αιτία της φυλάκισής του, και να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτός με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τον πατέρα του αλλά και από ολόκληρο το λαό.
Το έργο εστιάζει στην αξία της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και στη δυνατότητά του να εκφράσει τον καλύτερο εαυτό του παρά τις δυσμενείς συνθήκες που εμποδίζουν αυτή την πραγμάτωση. Η σύγκρουση μεταξύ ελεύθερης βούλησης και προδιαγεγραμμένης μοίρας δείχνει πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι νικητής. Σε μια εποχή που συνήθως ο άνθρωπος μοιρολατρεί, νοιώθει πιεσμένος και καταπιεσμένος, έχει σημασία να τονωθεί η δυνατότητά του να είναι κυρίαρχος στη ζωή του και δημιουργός ενός καλύτερου μέλλοντος.
Όπως επισημαίνει η σκηνοθέτρια, Χρυσάνθη Κορνηλίου, στο δικό της σημείωμα για την παράσταση: «Πάνω στο βράχο της αμφιβολίας και του ερωτήματος που γεννιέται για το δίκαιο και το άδικο, φυτρώνει ο μίσχος μιας απάντησης, αποκύημα της καρδιάς. Ο Σιγισμούνδος συγχωρεί και θυσιάζει το ατομικό του συμφέρον. Στρέφεται στον θεατή και τον κοιτάει στα μάτια, σαν να θέλει να τον κάνει να νιώσει ότι το έργο που μόλις είδε είναι ένα όνειρο προειδοποιητικό και σημαντικό για τη δική του αφύπνιση.»
Διεύθυνση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου, σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου, βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αντωνίου, μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, επιμέλεια μουσικής: Σωτήρης Οικονόμου, σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας, χειρισμός κονσόλας φωτισμού & ήχου: Στεφανία Λάτση. Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Τάσος Αντωνίου, Γιάννης Δαφνιωτίδης, Βίκυ Ευαγγέλου, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μαρία Μαλλούχου, Χάρις Συμεωνίδου, Πέτρος Τσαπαλιάρης.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή και Δευτέρα, στις 8μμ, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, τηλ.: 210 8613739). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, άνω των 65 ετών και προπώληση viva.gr: 12 ευρώ, φοιτητικό & ΑΜΕΑ, άνεργοι : 10 ευρώ, ατέλειες: 5 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet