Αύριο, Δευτέρα, εισάγεται το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της βουλήςΔέκα πέντε χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα διοριστούν μετά από δέκα χρόνια. Από αυτούς 4.500 στην ειδική αγωγή το φθινόπωρο, 5.250 το 2020 και άλλοι 5.250 το 2021 γενικής αγωγής. Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω έπρεπε να λυθεί το θέμα του τρόπου διορισμού.

Δύσκολο παζλ

Αυτό αποτελούσε ένα δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση που έπρεπε να απαντήσει σε πολλαπλά προβλήματα. Μερικά τέτοια προβλήματα ήταν με διαγωνισμό όπως μέχρι σήμερα ή με μοριοδότηση και τι ακριβώς θα μοριοδοτείτο; Τα ακαδημαϊκά προσόντα ή η προϋπηρεσία; Πώς θα κατανεμηθούν τα μόρια για να μην παραβιαστούν οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας; Υπήρχε ο κίνδυνος να γίνουν προσφυγές και να ακυρωθούν οι διορισμοί και άρα να μείνουν τα σχολεία για άλλη μια χρονιά χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς. Από την άλλη, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ζητούσαν να γίνουν οι διορισμοί με κριτήριο την προϋπηρεσία, πρόταση που ενείχε κίνδυνο ακύρωσης και ταυτόχρονα αδικούσε νέους εκπαιδευτικούς που θα έβλεπαν το διορισμό με το «καλαμάκι».
Άλλα θέματα που τέθηκαν στο διάλογο ήταν πώς θα καταρτιστεί ο πίνακας διορισμού, πόσα χρόνια θα ισχύσει, αν θα ισχύει και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, πώς θα κατανεμηθούν κατά βαθμίδα εκπαίδευσης οι διορισμοί, πόσοι αναπληρωτές θα μείνουν έξω από τους διορισμούς, τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα μοριοδοτηθεί η γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, θα προσμετράται η αποκτηθείσα προϋπηρεσία σε όποιο κλάδο έχει αποκτηθεί, θα μετράει όλη η προϋπηρεσία ή θα τεθεί πλαφόν. Όλα τα παραπάνω απασχόλησαν το υπουργείο και τους εκπαιδευτικούς. Υπήρξαν διαφωνίες και συγκρούσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Τελικά, το νομοσχέδιο στο οποίο περιέχεται και η επίμαχη διάταξη για το σύστημα διορισμών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και κατ΄ άρθρο από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και τη Δευτέρα (αύριο) 14-1-19 εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Καταστολή και τραυματισμοί

Την Παρασκευή 11-1-19 έγινε πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια της πορείας προκλήθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όταν οι πρώτοι ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η αστυνομία το απαγόρευσε. Έγινε χρήση δακρυγόνων και η πορεία διαλύθηκε. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ Θεοδώρα Δριμβάλα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ανακοίνωση έβγαλε το ΚΚΕ που καταδικάζει «την άγρια επίθεση των ΜΑΤ» και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της. Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε δηλώσεις και ο κ. Κουτσούμπας.
Εκ μέρους της κυβέρνησης η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη έκανε την παρακάτω δήλωση: «Θεωρώ απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες τις σημερινές ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές».
Για αύριο 14/1 την ώρα της ψηφοφορίας οι εκπαιδευτικοί θα διαδηλώνουν μιας και ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προκήρυξαν νέα κινητοποίηση και απεργία.
Για το νομοσχέδιο ζητήθηκε από τους συνδικαλιστές Βαγγέλη Μποντουλούλη Γ. Γραμματέα της ΟΛΜΕ και Γιώργο Μπουγελέκα από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μας παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους. Δεν μπορέσαμε να έχουμε την άποψη κάποιου από την ΔΟΕ.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet