Λίγους μήνες πριν, στις 24 Οκτωβρίου 2018, η εργοληπτική εταιρεία «Ερμώνασσα Α.Ε.» που ανέλαβε το β’ μέρος της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ είχε «απαντήσει» καλώντας την αστυνομία στην απεργιακή κινητοποίηση με αφορμή εργατικό ατύχημα με έναν τραυματία στη μέση, από πτώση. Διατυμπάνιζε ότι «δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια» και αδιαφόρησε για αιτήματα (Σ.Σ.Ε. και συνθήκες ασφαλείας), μεταξύ των οποίων και το να υπάρχει γιατρός εργασίας.
Πρόκειται για την εταιρεία που, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες», πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος, όπως δηλαδή έγινε και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019.
Αυτή την ημέρα, ο 60χρονος Κώστας Τσαπολάρι (Koco Capollari) από την Αλβανία γλίστρησε και έπεσε από ύψος τουλάχιστον 10 μέτρων χάνοντας τη ζωή του. Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» που συχνά - πυκνά πλημμυρίζει τις αθλητικές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «ειδήσεις» από τη γοργή πρόοδο των εργασιών του γηπέδου, αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θανόντος εργαζόμενου. Η κακιά στιγμή, θα μπορούσε να πει κάποιος...
Ωστόσο, αν ήταν έτσι, οι υπεύθυνοι της «Ερμώνασσα Α.Ε.» δεν θα είχαν δηλώσει ψευδώς στην κατάθεση τους στο αστυνομικό τμήμα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, ότι η εταιρεία «είχε δώσει εντολή να μη γίνουν καθόλου εργασίες λόγω παγετού και επομένως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο πυλώνα». Ισχυρισμός, άλλωστε, που διαψεύδεται από ένα βίντεο από τις εργασίες που αναρτήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας και μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=468&v=T7fyYMCpOU0.
Πηγές του Σ.ΕΠ.Ε. επισημαίνουν στην «Εποχή» ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν οι Επιθεωρητές Εργασίας κρίνεται αναγκαία η συνέχιση της έρευνας για τις αιτίες της μοιραίας πτώσης.
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να μην υπάρξει άλλο θύμα.

Τάσος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet